Artikelen

Resultaten

601 artikelen voor 'Arbeidszaken'

  • Agressie als thema in zorgopleidingen

    In hun dagelijkse werk kunnen (jeugd)zorgprofessionals te maken krijgen met agressief gedrag van cliënten, patiënten, hun familieleden of anderen. Om elke aankomend hulpverlener goed voor te bereiden op deze praktijk, is het belangrijk dat zij al tijdens hun opleiding leren over het thema agressie. Werkgevers- en werknemersorganisaties in de zorg onderstrepen dit belang. Vanuit actieplan 'Veilig Werken in de Zorg' bieden zij gratis ondersteuning bij het opnemen van het onderwerp ‘agressie’ in het leeraanbod van zorg- en sociaal agogische opleidingen.

  • CAO-overleg hervat

    De CAO-onderhandelingen voor een nieuwe CAO Gehandicaptenzorg zijn na een time-out van enkele maanden maandag 14 september hervat. Samen met werknemersorganisaties FNV Zorg en Welzijn, CNV Zorg en Welzijn, FBZ en NU'91 hebben we op een constructieve manier opnieuw verkend waar we nu staan.

  • Regeling compensatie transitievergoeding gepubliceerd

    Op 26 februari jl. is de Regeling compensatie transitievergoeding in de Staatscourant gepubliceerd. De regeling is een nadere uitwerking van de wet waarin de compensatieregeling is opgenomen.

    De staatscourant
  • 'Pleidooi voor bemoeizorg in gehandicaptensector'

    De balans tussen goed hulpverlenerschap en eigen regie door cliënten in de verstandelijk gehandicaptenzorg is soms teveel doorgeschoten naar de eigen regie. Dat zegt Laura Neijmeijer van het Trimbos Instituut in het septembernummer van Markant.

  • 's Heerenloo zet digitaal museum in als wervingstool

    ‘s Heeren Loo Zorggroep is een zorgorganisatie die mensen met een verstandelijke beperking helpt hun leven in te vullen zoals zij dat zelf willen. En dat doet het al sinds 1891. Het werd tijd om die ruim 120 jaar historie eens vast te leggen. Dat gebeurde in een boek, maar eerder deze maand opende het 's Heerenloo ook een digitaal museum. In 15 virtuele kamers wordt de geschiedenis van de organisatie getoond in tekst, maar ook met video's van clienten, medewerkers en andere betrokkenen van de organisatie.

  • ‘Aan JOU hebben we wat’. Gratis lespakket Zorg en Welzijn voor 200.000 middelbare scholieren

    Regionale werkgeversorganisaties hebben de handen ineen geslagen en het lespakket ‘Aan JOU hebben we wat’ ontwikkeld voor leerlingen van het vmbo, havo en vwo. Het doel? Ze enthousiast maken voor een loopbaan in Zorg en Welzijn en ze voorbereiden op een goede beroepskeuze, want de sector Zorg en Welzijn verandert in rap tempo.

  • ‘Alles draait om kijken, luisteren en afstemmen’

    “Als je de aanleiding van een agressie-incident weet te achterhalen, kan herhaling worden voorkomen. Ook bij cliënten met complexe problematiek. Soms gaat het om relatief kleine aanpassingen in de ondersteuning die medewerkers zelf direct kunnen doen.” Dat vindt Aart Bertijn, senior beleidsmedewerker bij de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en lid van de stuurgroep actieplan Veilig Werken in de Zorg.

  • ‘Cliënten lopen niet vast, dat doet het systeem’

    Hoe begeleid je mensen met een verstandelijke beperking die in een crisis belanden? ‘Gewoon’ is het sleutelwoord op 24-uursopvang De Doorstroom. ‘Toen Eppo binnen kwam, hebben we de deur open gelaten.’ 

    twee handen houden bol vast met electriciteit