Weg met diploma’s: bestuurders durf te vernieuwen!

De arbeidsmarkt verandert razendsnel. De gehandicaptenzorg biedt een unieke kans om koploper te zijn in deze transitie. Het is tijd om traditionele ideeën over diploma’s, minimale ervaringseisen en leeftijd los te laten. Voor bestuurders ligt hier een belangrijke uitdaging én verantwoordelijkheid: Hoe zorgen we dat de gehandicaptenzorg klaar is voor de toekomst? Dat was de vraag tijdens een van de inspiratiesessies die op het VGN-congres 'De kracht van netwerken' werd georganiseerd.

Inspiratiesessie VGN congres 24 maart 2025
Bianca Rijnders (en Frank van der Linden, niet op deze foto) begeleide deze inspiratiesessie

In gesprek met panelleden

Hans Cremer en Cristel van de Ven deelden hun visie op de overstap van oud naar nieuw denken, tijdens de inspiratiesessie 'Weg met diploma’s: bestuurders durf te vernieuwen!' die op het VGN-congres 'De kracht van netwerken' werd georganiseerd. Cremer is programmamanager Integraal Skills paspoort en docent/onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam. Van de Ven is raadslid Sociaal Economische Raad (SER), voorzitter Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) en directeur-eigenaar Factor Vijf Organisatieontwikkeling). 

Meer maatwerk, minder diploma's

Via de as van het onderwijs én die vanuit werkgevers, boden zij een dynamisch perspectief en lieten zien dat er meerdere routes zijn om van traditionele opvattingen af te stappen en een nieuwe richting in te slaan. Een skills gerichte arbeidsmarkt is een sterk antwoord voor de gehandicaptenzorg in een eigentijdse arbeidsmarkt. Nu meteen en overal afscheid nemen van diploma’s is niet nodig, maar neem maatwerk (die een skills gerichte aanpak biedt) in het ontwikkelen van (nieuwe én al werkzame) medewerkers serieus. Ter illustratie daarvan kreeg elke deelnemer een boek mee met daarin sprekende voorbeelden.

De praktijk

In een panelgesprek onder leiding van VGN-bestuursleden Bianca Rijnders en Frank van der Linden, discussieerden de deelnemers over verschillende, prikkelende stellingen. Het gesprek bracht naar boven hoe de praktijk er nu uitziet en wat een aanpassingsrichting (skills gerichte) en maatwerk tegenhoudt. Dat bleken eigen opvattingen, de gevreesde reacties en/of de verwachte weerstand van medewerkers, cliënten en/of verwanten.

Uit de gegeven voorbeelden van beide panelleden én de aanwezigen bleek er veel meer mogelijk te zijn, dan bekend was en vertelden deelnemers elkaar hoe zij met tegenwerpingen omgingen. Zo bleek er werk aan de winkel:

  • (team)Managers moeten hun opvattingen bijspijkeren.
  • Er moet meer (regionaal) samengewerkt worden in samen (maatwerk)opleiden.
  • Bestaande collega’s mogen geen nadeel ondervinden van deze vernieuwing.

Hoewel het ontwikkelen van nieuwe en bestaande medewerkers een taak is van de zorgaanbieders, bleek dat ook de VGN nog wat kan doen. Met name in de lobby richting gemeenten, die maar blijven vasthouden aan diploma’s in hun aanbestedingstrajecten. Daarnaast kwam de tip dat ervaringsdeskundigen, cliënten en hun naasten meer betrokken moeten worden in de specifieke uitwerking voor de gehandicaptenzorg.

VGN-congres 'De kracht van netwerken'

Tijdens het VGN-congres op 24 maart in Hilversum kwamen ideeën, ervaringen en nieuwe inzichten samen. In acht inspiratiesessies gingen deelnemers in gesprek over actuele thema’s in de gehandicaptenzorg. Benieuwd naar de belangrijkste lessen? Op onze inspiratiepagina vind je alle sessieverslagen én een terugblik op het congres in woord en beeld. Laat je inspireren!

‘Stop met functiebeschrijvingen als uitgangspunt van het aannamebeleid!’

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Quinten Fenmans
Telefoonnummer
VGNQUINTEN_MG_0460a © Norbert Waalboer Fotografie.jpg