Artikelen
Zoeken
Filters
Resultaten
20 artikelen voor 'Arbeidszaken'
-
Doe jij nog waarvoor je bent opgeleid?
Nog steeds domineert het diploma-denken de arbeidsmarkt, ook in de gehandicaptenzorg. Zonder passend papiertje gaan voor mensen die veel ervaring en vaardigheden in hun rugzak hebben veel te weinig deuren open. Skills staan niet op een officieel papiertje en dat belemmert veel loopbanen. Een treurige verstopping.
-
Zachte landing is een farce; schijnzelfstandige blijft maximaal profiteren
Het terugdringen van schijnzelfstandigheid is ook in de gehandicaptenzorg een zware opgave, die de sector er niet van weerhoudt om hard te werken om dit verschijnsel het hoofd te bieden. Want iedereen wil vanaf 1 januari 2025 één lijn en een eerlijk speelveld op de werkvloer. Zodat de schijnzelfstandige niet langer moeiteloos kan shoppen. Lukt het niet op het ene adres om een klus binnen te slepen, dan wel op een ander adres.
-
Opheffing Stagefonds: penny wise and pound foolish
Het kabinet is van plan om over drie jaar het belangrijkste fonds voor de financiering van stages op te heffen. Door dit voornemen dreigt € 122 miljoen weg te vallen. Een bedrag dat nu nog wordt besteed aan het opleiden van jonge mensen die, ook in de gehandicaptenzorg, in de toekomst de toenemende zorgvraag het hoofd moeten bieden. De Britten hebben een uitdrukking voor ondoordachte bezuinigingsdrift: penny wise, pound foolish.
-
Doorpakken nu, met die handhaving op schijnzelfstandigheid
Waarom zijn zorgaanbieders toch zo druk om de inzet van zzp’ers in hun organisatie terug te dringen? Nou, dat is niet zo moeilijk te verklaren. Ze kosten te veel en ze zetten de kwaliteit van zorg – de goeden niet te na gesproken – onder druk. Het is dus goed dat de Belastingdienst meehelpt, door binnenkort de handhaving op schijnzelfstandigheid te hervatten.
-
Hallo, mag ik ook even wat zeggenschap?
Een nog nieuwe wet bepaalt nu ruim een jaar dat zorgorganisaties zorgprofessionals de gelegenheid moeten geven om invloed uit te oefenen op beleid. Vooral wanneer dit beleid direct van belang is voor het verlenen van goede zorg. Werk maken van zeggenschap, heet dat. En dat willen we toch, collega’s? Het gaat over jouw vak hè! Ga er dan voor staan!
-
Jacht op zzp’ers overschaduwt wezenlijke kwaliteit van zorg
De opheffing van het moratorium dat zzp’ers in de luwte hield op een overspannen arbeidsmarkt, krijgt te veel aandacht. De ‘goede voornemens’ van de Belastingdienst om vanaf 1-1-25 actiever te gaan handhaven op schijnzelfstandigheid zijn begrijpelijk. Maar de aandacht moet naar het verleiden en behouden van vaste medewerkers.
-
Ik ben verpleegkundige in de gehandicaptenzorg… duh!
Verpleegkundige Cato Habets las in dagblad Trouw dat behandelaren te weinig weten over mensen met een beperking. Het is voor haar – droevig genoeg – een zeer herkenbaar verhaal. ‘Verbijsterend om te ervaren hoe weinig er in opleidingskringen bekend is over de gehandicaptenzorg.’
-
Het bijspijkeren van digitale vaardigheden, zo doe je dat!
Onze samenleving wordt steeds gedigitaliseerder. Kunt u niet goed meedoen in de digitale wereld? Lees in deze blog tips om uw digitale vaardigheden te ontwikkelen.