Artikelen
Zoeken
Filters
Resultaten
206 artikelen voor 'Leren en ontwikkelen voor professionals'
-
Onderzoek naar de kansen van skillsgericht personeelsbeleid in Zorg en Welzijn
De arbeidsmarkt in zorg en welzijn staat voor aanzienlijke uitdagingen. Door structurele personeelstekorten en wisselende zorgvragen is het essentieel om anders te kijken naar instroom, doorstroom en brede inzetbaarheid van medewerkers.
-
Doe jij nog waarvoor je bent opgeleid?
Nog steeds domineert het diploma-denken de arbeidsmarkt, ook in de gehandicaptenzorg. Zonder passend papiertje gaan voor mensen die veel ervaring en vaardigheden in hun rugzak hebben veel te weinig deuren open. Skills staan niet op een officieel papiertje en dat belemmert veel loopbanen. Een treurige verstopping.
-
Debat langdurige zorg: VGN vraagt Tweede Kamer om actie
Hoe ziet de toekomst van de langdurige zorg eruit? Op 13 februari gaat de vaste commissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hierover in gesprek met staatssecretaris Maeijer. In aanloop naar dit debat voedde de VGN Kamerleden met informatie over thema's die voor de gehandicaptenzorg nú aandacht en actie vragen: de complexe zorg, de arbeidsmarkt en verduurzaming.
-
Podcast: trotse gehandicaptenzorg medewerkers over vakmanschap
Zijn mensen die in de gehandicaptenzorg werken eigenlijk niet veel te bescheiden? De gehandicaptenzorg is heel divers en voor heel wat mensen in Nederland nog steeds onbekend. In deze StellingCast, de podcast van de VGN, spreken drie begeleiders zich uit over wat hun vak inhoudt, wat het zo aantrekkelijk maakt en of ze zich gewaardeerd voelen. En ze hopen dat veel meer van hun collega's dit gaan doen.
-
Stageopdrachten met technologie in de zorg: een innovatief praktijkproject!
De inzet van zorgtechnologie in de gehandicaptenzorg groeit, maar de integratie in mbo-opleidingen en stages verloopt nog moeizaam. De Academische Werkplaats ZoTeG heeft daarom een praktijkproject opgezet om dit te verbeteren. Dit project richt zich op het ontwikkelen en beschikbaar stellen van stageopdrachten met zorgtechnologie voor mbo-studenten en zorgorganisaties.
-
Diplomafraude en schijnzelfstandigheid blijven terecht op de radar van de media
De diplomafraude in de zorgsectoren, waaronder de gehandicaptenzorg, blijft op gespannen voet staan met de bezettingsgraad op de werkvloer. De media publiceren met regelmaat over het belang van een stringent ‘deurbeleid’ bij het toelaten van flexibele inzet en het borgen van continuïteit van zorg in de roosters. Nu 2025 is begonnen, zijn veel ogen gericht op het vinden van de juiste balans. Zeker nu de exacte houding van de belastingdienst in de handhaving op schijnzelfstandigheid snel duidelijker zal worden.
-
Aan de slag met digitaal vakmanschap en werkplekleren
Onder de noemer ‘Allemaal digitaal?! Een lerend perspectief' vond op 5 december 2024 de jaarlijkse uitwisselbijeenkomst plaats van kennismanagers en leden van het netwerk ‘levenlang ontwikkelen’. Ze verkenden wat digitaal vakmanschap en werkplekleren van hun vraagt in het faciliteren van leren. Want dit is nodig om ook in de toekomst te blijven bijdragen aan betekenisvol leven en onbeperkt meedoen van mensen met beperkingen. VGN en Kennisplein Gehandicaptensector organiseerden deze interactieve sessie.
-
Minister Eppo Bruins bezoekt 's Heeren Loo: investeren in goed opleiden blijft essentieel
Op uitnodiging van SBB bezocht minister Eppo Bruins (OCW) Woonzorgpark Ermelo, waar zorgorganisatie 's Heeren Loo recentelijk werd uitgeroepen tot Beste Leerbedrijf 2024. Het werkbezoek stond in het teken van leren en ontwikkelen binnen de gehandicaptenzorg, een sector die kampt met vergrijzing, complexere zorgvragen en een krappe arbeidsmarkt.