Artikelen
Filters
Resultaten
576 artikelen voor 'Kennis en onderzoek'
-
Subsidiekans: stimulering kennisontwikkeling invloed fysieke leefomgeving
Voor mensen met een verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met moeilijk verstaanbaar gedrag, in een 24-uurs setting is een aansluitende context essentieel. Echter, over de invloed van de fysieke leefomgeving op het gedrag en welzijn van deze mensen is weinig bekend. Daarom kunnen gehandicaptenzorgorganisaties samen met een onderzoeksorganisatie (zoals een universiteit of een hogeschool) hier praktijkgericht onderzoek naar laten doen. Hiervoor kan vanaf 6 januari bij het ZonMw-programma Gewoon Bijzonder subsidie worden aangevraagd.
-
Paula van Driesten (ZonMw): ‘Hoe ondersteun je medebewoners als iemand met een verstandelijke beperking overlijdt?’
Als iemand met een verstandelijke beperking overlijdt reageren medebewoners ieder op hun eigen manier. Hoe ondersteun je hen daarbij? Er zijn verschillende methoden. Medewerkers van Pameijer geven daarover gastlessen bij ROC Zadkine.
-
Masterclass kennismanagement in de zorg: hoe kan jouw organisatie kennis slimmer inzetten?
Wil jij ervoor zorgen dat kennis in jouw organisatie sterker ingezet wordt? Geef je dan op voor de VGN-masterclass 'Kennismanagement in de zorg'. In vier bijeenkomsten kom je alles te weten over actuele theorie en instrumenten én werk je onder begeleiding aan je eigen praktijkcasus.
-
Kenniscoalitie stelt vijf thema’s vast voor samenwerking rond mensen met een verstandelijke beperking
De Kenniscoalitie ‘zorg voor mensen met een verstandelijke beperking’ heeft vijf thema’s benoemd waar de partners uit de coalitie de komende jaren nauwer op gaan samenwerken. De thema’s komen terug in een kennisagenda, die eerder werd vastgesteld.
-
Manon Smit: ‘Mensen met een beperking die slachtoffer zijn van seksueel misbruik, hebben een verstoord lichaamsbewustzijn’
Mensen met een verstandelijke beperking die seksueel misbruik hebben meegemaakt zijn zich meer bewust van hun lichamelijke signalen, maar zijn minder goed in staat deze signalen juist waar te nemen en te interpreteren. De inzet van lichaams- en bewegingsgerichte therapieën zijn dan veelbelovend. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Manon Smit, orthopedagoog en richtlijnontwikkelaar.
-
Stimulans vergroten eigen regie en zelfredzaamheid
Het versterken van eigen regie en zelfredzaamheid is essentieel voor de kwaliteit van leven van cliënten in de (langdurige) gehandicaptenzorg. Daarnaast draagt dit bij aan de toekomstbestendigheid van deze zorg. Daarom stimuleert ZonMw praktijkgericht onderzoek hiernaar met subsidies. Deze kunnen tot 25 februari 2025 worden aangevraagd.
-
Welk instrument gebruik je als gedragskundige bij een diagnostisch onderzoek? Eindelijk is er een overzicht
Overzichten van instrumenten die gedragskundigen kunnen gebruiken bij een diagnostisch onderzoek, zijn vaak verouderd of incompleet. Hoe kunnen ze dan de juiste keuze maken? Orthopedagoog-generalist en docent Matthijs Heijstek vindt het nieuwe overzicht dat Alliade en de Rijksuniversiteit Groningen samenstelden een 'must have'.
-
Masterclass Kennismanagement van start
Op donderdag 17 en vrijdag 18 oktober is de zestiende editie van de Masterclass Kennismanagement van start gegaan. In twee dagen hebben de 14 enthousiaste deelnemers kennisgemaakt met allerlei strategieën en methoden met betrekking tot kennis.