Artikelen
Filters
Resultaten
574 artikelen voor 'Kennis en onderzoek'
-
Kenniscoalitie stelt vijf thema’s vast voor samenwerking rond mensen met een verstandelijke beperking
De Kenniscoalitie ‘zorg voor mensen met een verstandelijke beperking’ heeft vijf thema’s benoemd waar de partners uit de coalitie de komende jaren nauwer op gaan samenwerken. De thema’s komen terug in een kennisagenda, die eerder werd vastgesteld.
-
Manon Smit: ‘Mensen met een beperking die slachtoffer zijn van seksueel misbruik, hebben een verstoord lichaamsbewustzijn’
Mensen met een verstandelijke beperking die seksueel misbruik hebben meegemaakt zijn zich meer bewust van hun lichamelijke signalen, maar zijn minder goed in staat deze signalen juist waar te nemen en te interpreteren. De inzet van lichaams- en bewegingsgerichte therapieën zijn dan veelbelovend. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Manon Smit, orthopedagoog en richtlijnontwikkelaar.
-
Stimulans vergroten eigen regie en zelfredzaamheid
Het versterken van eigen regie en zelfredzaamheid is essentieel voor de kwaliteit van leven van cliënten in de (langdurige) gehandicaptenzorg. Daarnaast draagt dit bij aan de toekomstbestendigheid van deze zorg. Daarom stimuleert ZonMw praktijkgericht onderzoek hiernaar met subsidies. Deze kunnen tot 25 februari 2025 worden aangevraagd.
-
Welk instrument gebruik je als gedragskundige bij een diagnostisch onderzoek? Eindelijk is er een overzicht
Overzichten van instrumenten die gedragskundigen kunnen gebruiken bij een diagnostisch onderzoek, zijn vaak verouderd of incompleet. Hoe kunnen ze dan de juiste keuze maken? Orthopedagoog-generalist en docent Matthijs Heijstek vindt het nieuwe overzicht dat Alliade en de Rijksuniversiteit Groningen samenstelden een 'must have'.
-
Masterclass Kennismanagement van start
Op donderdag 17 en vrijdag 18 oktober is de zestiende editie van de Masterclass Kennismanagement van start gegaan. In twee dagen hebben de 14 enthousiaste deelnemers kennisgemaakt met allerlei strategieën en methoden met betrekking tot kennis.
-
Onderzocht: kennisbeleid gehandicaptenzorg tussen 1974 en 2024
Onderzoekers Marion Kersten en Martin Schuurman namen het kennisbeleid van de afgelopen vijftig jaar in de gehandicaptenzorg onder de loep. Naar aanleiding van het vijftigjarig jubileum van het Nederlands Tijdschrift voor de Zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen (NTz) schreven zij hierover het artikel ‘Zonder kennis geen kwaliteit’. Wat kan de gehandicaptenzorg leren van deze geschiedenis? ‘Bij kennisbeleid moet het eigenaarschap liggen bij het veld.’
-
Academy Het Dorp bundelt ervaringen en inzichten van NAH-trainingshuizen in Nederland
Een trainingshuis kan veel betekenen voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Daarom heeft Academy Het Dorp de ervaringen en inzichten van betrokkenen van vijf verschillende NAH-trainingshuizen door heel Nederland over het opzetten van een NAH-trainingshuis gebundeld in een rapport.
-
Podcast: het beste medicijn tegen het dreigende zorginfarct is actieve kennisdeling
Het beste medicijn tegen het dreigende zorginfarct is actieve kennisdeling: eens of oneens? De meningen lopen uiteen in De StellingCast, de podcast van de VGN. In deze aflevering hoor je hoe we kennis in de gehandicaptenzorg slimmer kunnen inzetten, wat dit oplevert en hoe belangrijk de rol van bestuurders is.