Artikelen

Resultaten

113 artikelen voor 'Kennis en onderzoek'

  • 'Ouders met een lvb zijn in staat hun kinderen op te voeden'

    Ouders met een licht verstandelijke beperking zijn in staat om hun kinderen op te voeden, zegt bijzonder hoogleraar Maroesjka van Nieuwenhuijzen. Mits ze preventief worden ondersteund. Dus vraagt ze zich af wat wel werkt en wat juist belemmert. ‘Het stigma speelt een rol.’

    Maroesjka van Nieuwenhuijzen
  • Filosofische verkenning van een betekenisvol leven

    Wat is een betekenisvol leven? In het augustusnummer 2024 van Markant verschijnt een thema-artikel over dit belangrijke begrip uit de Visie 2030 van de VGN. Aanvullend geeft Maarten Hüttner een overzicht van de perspectieven die filosofen hier door de eeuwen op gaven.

    betekenisvol leven
  • Kennis en voorbeelden over inclusie en de Visie 2030

    De kern van de Visie 2030, de gedeelde visie en ambitie van de leden van de VGN, is dat Nederland zich voor 2030 ontwikkelt tot een samenleving waarin iedereen – ongeacht beperking – gewoon kan meedoen en een betekenisvol leven kan leiden. Hoe verschillend de invulling daarvan per persoon ook kan zijn. Wie in het verlengde van de Visie2030 wil werken aan inclusie, heeft kennis nodig. In dit artikel zetten we een paar kennisbronnen op een rij.

    Vacature VGN
  • Onderzoek: 'Bestuurders spelen essentiële rol bij kennisdeling'

    Bestuurders en managers spelen een essentiële rol bij het stimuleren van kennisdeling en het toepassen van nieuwe kennis in zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit schrijft onderzoeker Marion Kersten in haar recent verschenen proefschrift Making knowledge work. Voor kennisorganisatie Vilans gaf zij een uitgebreid interview over haar bevindingen en aanbevelingen.

    Portretfoto van Marion Kersten
  • Hans van Wouwe, ontwikkelaar Triple-C: 'Houd het simpel'

    In de gehandicaptenzorg wordt vaak gehandeld vanuit het beheersen van risico's en het voorkomen van probleemgedrag, vindt Hans van Wouwe, ontwikkelaar van de Triple-C-methode. Zijn advies: houd het simpel. 'Het gaat om de vraag: wat heeft iemand nodig? Dat kan iets heel simpels zijn.'

    goed advies
  • Technologische oplossing in de vorm van een etui

    Het FabLab van Bartiméus maakt technologische oplossingen voor vraagstukken van mensen met een visuele en verstandelijke beperking. Zo hebben ze voor Pieter een etui gemaakt dat er voor zorgt dat hij contact kan maken met zijn begeleiders.

    Innovatie Bartimeus
  • Nivel-onderzoeker Hille Voss wint CaRe Award 2022 voor beste proefschrift

    In haar proefschrift verkent dr. Hille Voss het belang van tijdig in gesprek gaan over toekomstige zorg en behandelingen in de laatste levensfase met mensen met een verstandelijke beperking. Wat zijn de wensen van mensen met een verstandelijke beperking rond het levenseinde? En hoe bespreek je deze het beste? Een zeer relevant onderwerp in de zorg voor deze bijzondere doelgroep. Vanwege de grote wetenschappelijke én maatschappelijke impact van haar proefschrift, ontving Hille Voss op 12 mei 2022 deze award.

    Uitreiking CaRe Award Hille Vos
  • Orthopedagoog Lot de Swart: ‘Breng mensen volwaardig in beeld’

    Orthopedagogen leggen in hun verslagen teveel nadruk op diagnosen en problemen. Zo komen mensen nog verder van ‘het normale’ af te staan. Orthopedagoog Lot de Swart van Estinea bepleit een andere aanpak. ‘Mijn eerste pagina gaat nooit over iemands beperking, maar over wie hij is.’

    beeldvorming