'Stap voor Stap: levensverhalen over werk'
Hoe maak je de stap van dagbesteding naar werk écht eenvoudiger? Op 25 juni presenteren onderzoekers, praktijkexperts en beleidsmakers de resultaten van het programma ‘Stap voor Stap’. Wat zijn de lessen uit 56 projecten, en hoe sluiten die aan op het programma Simpel Switchen? Kom luisteren, praten én meedenken over drempels en kansen in de route naar werk.
- Datum
- Tijd
- 12.30 - 17.00
- Locatie
- Green Village te Nieuwegein
- Organisator
- Instituut Gak
Het programma ‘Stap voor Stap’ is door Instituut Gak ontwikkeld voor maatschappelijke organisaties die mensen vanuit dagbesteding begeleiden naar regulier of beschut werk. In 2023 en in 2024 zijn in totaal 56 projecten binnen dit programma van start gegaan. De Universiteit voor Humanistiek heeft gedurende 2 jaar onderzoek gedaan naar de ervaringen van deelnemers binnen de projecten.
Tijdens de bijeenkomst op 25 juni presenteren de onderzoekers Thomas Kampen en Sanne Wouters de uitkomsten van het onderzoek. Zij gaan resultaten, conclusies en aanbevelingen met ons delen. De Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, reflecteert op de uitkomsten. Daarnaast gaan we graag met jou en enkele deelnemers van de projecten in gesprek onder leiding van dagvoorzitter Mariska Komproe.
Annemarie Klip en Jeltje Hendriks van het ministerie van SZW vertellen de actuele stand van zaken rond het programma Simpel Switchen, dat als doel kent dat iedereen makkelijk en veilig moet kunnen switchen naar een betaalde baan of andere passende werkplek, tussen uitkering en werk of tussen dagbesteding, beschut werk, de banenafspraak en regulier werk. Hiervoor moeten o.a. drempels weggenomen worden, zodat mensen stappen kunnen en durven zetten.
Een concrete uitwerking van het programma Simpel Switchen wordt door Martine van Ommeren van Optimalistic en Friso Landstra van Instituut voor Publieke Waarden gepresenteerd. Zij nemen ons mee in wat er nodig is om inwoners zekerheid van inkomen te bieden bij een overstap in de keten, of het recht op een uitkering, voorziening of vaste begeleider te garanderen. Zij zoeken uit wat hierin mogelijk is in de uitvoering, en wat er in wetgeving gewijzigd moet worden.
Daarnaast wordt gewerkt aan een 'route' van Simpel Switchen. Op die 'route' staan de belangrijkste drempels samengevat waar inwoners tegenaan lopen, én de beste oplossingen die er in de uitvoering zijn om die drempels weg te nemen. Deze route is nog in ontwikkeling en jullie ervaringen zijn belangrijk om mee te nemen in de verdere uitwerking.
De bijeenkomst is bedoeld voor alle projecten die gedurende het programma zijn gestart. Je bent dan ook van harte welkom.