Artikelen
Zoeken
Filters
Resultaten
11 artikelen voor 'Kennis en onderzoek'
-
Femke Scheffers: ‘Kijk niet alleen naar de kwetsbaarheid van mensen met een lvb, maar vooral naar hun veerkracht’
Mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) worden vaak benaderd vanuit hun beperkingen. Wat kunnen ze niet? Orthopedagoog en onderzoeker Femke Scheffers draaide het perspectief om. In haar promotieonderzoek richtte zij zich juist op de veerkracht van deze groep. Wat helpt hen om om te gaan met tegenslagen en uitsluiting?
-
Manon Smit: ‘Mensen met een beperking die slachtoffer zijn van seksueel misbruik, hebben een verstoord lichaamsbewustzijn’
Mensen met een verstandelijke beperking die seksueel misbruik hebben meegemaakt zijn zich meer bewust van hun lichamelijke signalen, maar zijn minder goed in staat deze signalen juist waar te nemen en te interpreteren. De inzet van lichaams- en bewegingsgerichte therapieën zijn dan veelbelovend. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Manon Smit, orthopedagoog en richtlijnontwikkelaar.
-
Milou van den Bemd: ‘Chronische ziekten komen bij mensen met een verstandelijke beperking al op jongere leeftijd voor’
Chronische ziekten, zoals COPD, hart- en vaatziekten, en diabetes, komen bij mensen met een beperking al op jongere leeftijd voor. En het betreft ook vaker mannen. De reguliere zorg speelt nog onvoldoende in op hun zorgbehoeften. Dat blijkt uit het onderzoek waarop Milou van den Bemd, beleidsmedewerker bij de VGN, in juni promoveerde aan de Radboud Universiteit.
-
‘Slimme sok helpt om erachter te komen wat mensen met emb ervaren’
De slimme sok is een mooi hulpmiddel om stress te meten bij mensen met ernstige en meervoudige beperkingen. Dat ontdekte Kyra Frederiks in haar promotieonderzoek. Grote vraag is nu: wie wil de sok gaan maken?
-
Joep Tummers: 'Informatiesystemen zijn schatkamers'
De gehandicaptenzorg is een schatkamer aan gegevens over gezondheid en gedrag. Joep Tummers ontdekte de sleutel tot deze schatkamer in zijn promotieonderzoek naar informatiesystemen die worden gebruikt door de zorgverleners bij mensen met een verstandelijke beperking. ‘De plattegrond ligt er. Nu kunnen we gaan bouwen.’
-
Vincent Peters: ‘Maak de medische zorg voor kinderen met down flexibeler’
De zorgprofessionals werken gepassioneerd, maar de organisatie is gebrekkig, ontdekte Vincent Peters. De multidisciplinaire downteams in ziekenhuizen werken aanbodgericht en niet efficiënt. Dat kan anders: modulair.
-
Tina Bellemans en Martina de Witte: 'Vaktherapie helpt bij reguleren van stress en agressie'
Twee vaktherapeuten die in hetzelfde jaar promoveren? Dat kan geen toeval zijn. Tina Bellemans en Martina de Witte laten zien dat beweging en muziek werken bij het reguleren van stress en agressie. ‘Ik dacht: als ik dit kan bewijzen, dan is dat voor heel veel therapeuten relevant.’
-
Marjolein van Rooijen: ‘Actieonderzoek is speelser dan klassiek onderzoek’
De methode 'Dit vind ik ervan!' is een van de erkende cliëntervaringsinstrumenten binnen het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg. Marjolein van Rooijen, die onlangs promoveerde aan de Universiteit Maastricht, onderzocht hoe je teams en cliënten kunt stimuleren om dit instrument beter te gebruiken.