Artikelen
Zoeken
Filters
Resultaten
51 artikelen voor 'Kennis en onderzoek'
-
De rol van Gewoon Bijzonder in bijzondere tijden
Wat kan een onderzoeksprogramma bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen met een beperking, in tijden van spanningen in de politiek, bezuinigingen, en krapte op de arbeidsmarkt?, vraagt de voorzitter van het ZonMw-programma Gewoon Bijzonder, Theo Maas, zich af.
-
Paula van Driesten (ZonMw): ‘Hoe ondersteun je medebewoners als iemand met een verstandelijke beperking overlijdt?’
Als iemand met een verstandelijke beperking overlijdt reageren medebewoners ieder op hun eigen manier. Hoe ondersteun je hen daarbij? Er zijn verschillende methoden. Medewerkers van Pameijer geven daarover gastlessen bij ROC Zadkine.
-
Welk instrument gebruik je als gedragskundige bij een diagnostisch onderzoek? Eindelijk is er een overzicht
Overzichten van instrumenten die gedragskundigen kunnen gebruiken bij een diagnostisch onderzoek, zijn vaak verouderd of incompleet. Hoe kunnen ze dan de juiste keuze maken? Orthopedagoog-generalist en docent Matthijs Heijstek vindt het nieuwe overzicht dat Alliade en de Rijksuniversiteit Groningen samenstelden een 'must have'.
-
Vivian van Raaij (SDW) over Global Leadership Exchange: 'Pak internationale uitdagingen lokaal aan'
De uitdagingen waarmee de gehandicaptenzorg in Nederland worstelt, komen net zo goed voor in Amerika, Australië of Nieuw Zeeland. Zoals inclusie, zichtbaarheid en de gevolgen van politieke veranderingen. Dat merkte Vivian van Raaij van SDW tijdens de Global Leadership Exchange In Utrecht. Grote internationale uitdagingen moeten volgens haar lokaal worden aangepakt: ‘Draag jij ook een steen bij?’
-
Marion Kersten: ‘Juist in een crisistijd is het erg belangrijk om kennis te delen’
Juist in tijden van crisis blijkt hoe belangrijk ze zijn voor het delen van kennis: teamoverleggen, instructievideo’s en ICT-systemen. Marion Kersten onderzocht hoe dit bewustzijn en de toepassing groeiden tijdens de coronapandemie. Belangrijke lessen om vast te houden.
-
IASSIDD 2024: aandacht voor solidariteit en hoge kwaliteit Nederlandse presentaties, zoals onderzoek naar trauma
Op het IASSIDD-congres in Chicago lieten Nederlandse onderzoekers met succes zien dat kennis uit de praktijk en uit de wetenschap complementair zijn aan elkaar. Bijvoorbeeld op het gebied van trauma en PTSS bij mensen met een verstandelijke beperking. Sabina Kef, hoofddocent van de VGN Masterclass Onderzoek, kijkt met trots terug.
-
Nederland goed vertegenwoordigd op het meest inclusieve IASSIDD-congres ooit
Nederland was goed vertegenwoordigd tijdens het wereldcongres van de IASSIDD, dat vorige week in Chicago werd gehouden. Er was veel aandacht voor het belang van inclusief onderzoek en de zichtbaarheid van mensen met een beperking in de samenleving. VGN-beleidsadviseur Milou van den Bemd was erbij en deed mee.
-
Epilepsie bij mensen met een verstandelijke beperking: het belang van eigen regie
‘Wat ik zelf kan, wil ik zelf doen’, zegt één van de deelnemers aan het onderzoek van Alexandra Haenen naar epilepsie bij mensen met een verstandelijke beperking. Door een beschermende houding van ouders en naasten kan eigen regie in het gedrang komen. Hoe kan het beter?