Zorgpartijen steeds meer op stoom met verduurzaming

Na ruim twee jaar intensief samenwerken aan de verduurzaming van de zorg, is het tijd voor een tussentijdse evaluatie van de Green Deal Duurzame Zorg 3.0, waarvan ook de VGN een ondertekenaar is. ‘Er is een groene golf op gang, maar de grote massa is nog niet bereikt’, concludeert de Green Deal regiegroep. Betrokken partijen hebben ter gelegenheid van de evaluatie een inspirerend e-magazine samengesteld. Hierin zijn ook voorbeelden van groene gehandicaptenzorg te lezen.

cover green deal magazine tekst samen werken aan duurzame zorg met foto van dame in zorgkleding die een bed inklapt

Groene inspiratie

Volgens de Green Deal regiegroep, onder voorzitterschap van Barbara Goezinne, directeur-generaal Curatieve Zorg bij VWS, is er na 2026 vanzelfsprekend meer tijd nodig om de zorg te verduurzamen: 'Onder zorgverleners is er een groene golf op gang gebracht die niet meer te stoppen is. Maar de grote massa is nog niet bereikt. Verduurzaming moet echt op de agenda komen van alle zorgaanbieders. De komende tijd moeten we doorpakken én nadenken hoe we verder gaan met de toekomst van de verduurzaming van zorg en welzijn.'

Voorbeelden uit de gehandicaptenzorg in een inspiratiemagazine

Het magazine schetst kwalitatief de voortgang van de Green Deal afspraken tot nu toe. Ook inspireert het magazine met voorbeelden uit de praktijk, hulpmiddelen die professionals in de zorg helpen verduurzamen, en interviews met betrokkenen.

Het magazine is aangeboden aan de Tweede Kamer, samen met de Kamerbrief “Voortgang verduurzamen (publieke) zorg en welzijn”. In het magazine zijn verschillende verhalen uit de gehandicaptenzorg te lezen. 

  • Bij Aveleijn zijn al vele stappen gezet om bewustwording rondom duurzaamheid bij medewerkers en cliënten te vergroten. Bij deze organisatie is het programma ‘Aardewerk’ opgericht, dat zich richt op de pijlers Voeding, Mobiliteit, Spullen en Afval, Groene Leefomgeving, en Gebouwen en Energie. Hierdoor zijn pilots gestart met mooie resultaten, bijvoorbeeld het doneren van etensresten aan de stadsboerderij, het recyclen van materialen tot verkoopbare producten of omgaan met slimme thermostaten.  
  • In het magazine is ook aandacht voor de pilot die ’s Heeren Loo is gestart samen met het bedrijf Priovention: een experiment met wasbaar incontinentiemateriaal.

Je bekijkt het magazine hier

Zorgparadox

De zorgsector heeft als doel mensen in Nederland gezond te maken, ziekte zoveel mogelijk te voorkomen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Tegelijkertijd draagt de sector zelf bij aan klimaatverandering en milieuvervuiling, wat de gezondheid juist schaadt. Om deze paradox te keren, werken Green Deal partijen aan duurzame zorg.

Meer over de Green Deal Duurzame Zorg 3.0

De Green Deal Duurzame Zorg 3.0 (GDDZ 3.0) is een afspraak tussen de Rijksoverheid en andere partijen om activiteiten voor het realiseren van duurzame zorg uit te voeren. In de Green Deal gaat het om vijf doelen:

  1. Gezondheidsbevordering van patiënten, cliënten en medewerkers
  2. Vergroten bewustwording en kennis over de impact van de zorg op het klimaat en andersom
  3. CO2-uitstoot terugbrengen met 55% in 2030 en klimaatneutraal in 2050
  4. Primair grondstofgebruik 50% verminderen in 2030 en maximaal circulaire zorg in 2050
  5. Verminderen milieubelasting door medicatie(gebruik)

Naast de partijen die de Green Deal met elkaar hebben afgesloten eind 2022, hebben zo’n 550 organisaties in zorg en welzijn deze deal ondertekend.

Meer over duurzaamheid in de gehandicaptenzorg

Ook de VGN heeft de GDDZ 3.0 ondertekend. Dat was eind 2022, en veel organisaties in de gehandicaptenzorg zijn al langer actief aan het verduurzamen. Naast de investeringen in bijvoorbeeld vastgoed, onderscheidt de gehandicaptenzorg zich op het gebied van ‘de zachte kant’ van duurzaamheid. Denk aan het zorgen voor een groene leefomgeving voor bewoners, de aandacht voor duurzame inzetbaarheid en werkplezier voor zorgprofessionals en een betere gezondheid voor cliënten door een focus op gezonde voeding en voldoende beweging. Steeds vaker nemen mensen met een beperking en professionals in de gehandicaptenzorg ook deel aan duurzame acties, zoals afval scheiden of zwerfafval opruimen in de omgeving.  De positieve sociale impact die deze beweging veroorzaakt, betekent een vergrote maatschappelijke waarde van de gehandicaptenzorg. Dat heeft een gunstig effect op mensen binnen de sector en ook op de gemeenschap buiten zorgorganisaties.   

De gehandicaptenzorg streeft ernaar deze duurzaamheidsbeweging verder te versterken en de positieve impact ervan te maximaliseren. Binnen de sector zijn diverse groene organisaties en allianties actief die zich inzetten voor concrete vooruitgang. Nu is het moment om door te pakken: we willen versnellen en grote stappen zetten in de verduurzaming van deze branche.  

Hoe de gehandicaptenzorg werkt aan de GDDZ 3.0, is te lezen in het Uitvoeringsplan Samen werken aan duurzame gehandicaptenzorg

‘Veranderingen in de wereld geven extra urgentie aan deze transitie naar circulariteit en duurzaamheid, ook in de zorgsector. Daarom wens ik de deelnemers aan deze Green Deal veel succes: er zijn nog twee jaren om toonaangevende stappen te zetten, laten we daar met z’n allen het maximale uithalen.’

Vincent Karremans - Staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport en portefeuillehouder voor duurzaamheid in de zorg

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Anne Schraagen
Telefoonnummer
Anne Schraagen

Deze pagina is een onderdeel van