Artikelen
Zoeken
Filters
Resultaten
129 artikelen voor 'Administratieve lasten'
-
Onderzoek halveren administratieve lasten
Het Nivel heeft onderzoek gedaan naar hoe zorgprofessionals denken over het verminderen van registratietijd en regeldruk. In dit landelijke onderzoek gaven bijna 650 professionals uit verschillende zorgsectoren hun mening over hoe zij kijken naar het doel om de registratietijd in 2030 te halveren.
-
Standaardisatie van specialistische jeugdhulp
Om de inkoop van specialistische jeugdzorg eenvoudiger te maken, is het landelijke programma Standaardisatie gestart. Gemeenten, zorgaanbieders en professionals krijgen hiermee te maken. Doel: minder papierwerk, meer tijd voor zorg.
-
Tweede Kamer neemt wet verbetering beschikbaarheid jeugdzorg aan
De Tweede Kamer heeft ingestemd met de ‘Wet verbetering beschikbaarheid jeugdzorg’. Deze wet maakt het mogelijk om vast te leggen welke jeugdzorgvormen minimaal regionaal ingekocht moeten worden, hoe de regio-indeling eruit ziet en welke eisen er gesteld worden aan de regiovisie op het jeugdhulpaanbod. Verstrekkende wijzigingsvoorstellen die werden ingediend, bijvoorbeeld om subregio’s toe te staan, werden door de Tweede Kamer verworpen. De afspraken uit de Hervormingsagenda Jeugd blijven daarmee intact.
-
Vonk: nieuw toneelstuk over de toekomst van de gehandicaptenzorg'
Stel je eens voor, het is 2030, hoe ziet werken in de gehandicaptenzorg er dan uit? Werken professionals intensiever samen met verwanten, vrienden en collega’s? Hebben zorgrobotica een aantal taken versimpeld waardoor er meer tijd ontstaat? Of neemt de druk alleen maar toe? Daarover gaat een nieuwe interactieve en prikkelende theatervoorstelling, ontwikkeld vanuit de Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg. In combinatie met een gespreksstarter worden medewerkers en werkgevers hiermee geïnspireerd om na te denken over hun werk en de toekomst.
-
Ondersteuningsplan: wat verandert er met de handtekening?
Er is geen wettelijke verplichting om een schriftelijke zorgovereenkomst, voorzien van een handtekening te hebben. Dit is in het traject Ontregel de Zorg bepaald. Ook de HKZ-norm, waar sommige zorgaanbieders mee werken, heeft de eis voor een schriftelijke, ondertekende overeenkomst losgelaten.
-
Morrelen aan regio’s Jeugdwet ‘ernstig ontraden’
De Tweede Kamer moet de amendementen die de basis onder het wetsvoorstel ‘Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg’ aantasten niet aannemen, stellen zowel de betrokken staatssecretarissen als de jeugdbranches, beroepsverenigingen en cliëntorganisaties in brieven aan de Tweede Kamer. ‘Dit amendement doet het effect van dit wetsvoorstel feitelijk teniet’, schrijven de staatssecretarissen in hun reactie op voorstellen om uitzonderingen op de verplichte regionale samenwerking mogelijk te maken. De amendementen worden niet ‘slechts’ ontraden, maar zelfs ‘ernstig ontraden’. Een zeldzaam stevig oordeel. Op 26 maart vervolgt de Tweede Kamer het debat over dit wetsvoorstel en de ingediende amendementen.
-
Sarah Dobbe in Markant: ‘Minder administratie, betere beloning, meer zeggenschap’
‘Hoe kun je het personeelstekort in de gehandicaptenzorg oplossen, zolang er een loonkloof is?’, vraagt Tweede Kamerlid Sarah Dobbe (SP) zich af in een interview in het novembernummer van Markant. Ze roept werkgevers op vaker mee te doen aan acties voor meer loonruimte. ‘Niet alleen een briefje aan de Tweede Kamer, kom ook, sluit je aan!’
-
‘Vertrouwen en moed kan regeldruk in de zorg verminderen’
Op 3 oktober nam Irma Harmelink afscheid als bestuurder van Elver. Ze greep de gelegenheid aan om in gesprek te gaan met Ageeth Ouwehand en Henk Nies over het ontregelen van de zorg. ‘Omdát ik wil werken vanuit vertrouwen, investeer ik in het proces van constant leren en met elkaar in gesprek gaan.’