Artikelen
Zoeken
Filters
Resultaten
7 artikelen voor 'Administratieve lasten'
-
Standaardisatie van specialistische jeugdhulp
Om de inkoop van specialistische jeugdzorg eenvoudiger te maken, is het landelijke programma Standaardisatie gestart. Gemeenten, zorgaanbieders en professionals krijgen hiermee te maken. Doel: minder papierwerk, meer tijd voor zorg.
-
Sarah Dobbe in Markant: ‘Minder administratie, betere beloning, meer zeggenschap’
‘Hoe kun je het personeelstekort in de gehandicaptenzorg oplossen, zolang er een loonkloof is?’, vraagt Tweede Kamerlid Sarah Dobbe (SP) zich af in een interview in het novembernummer van Markant. Ze roept werkgevers op vaker mee te doen aan acties voor meer loonruimte. ‘Niet alleen een briefje aan de Tweede Kamer, kom ook, sluit je aan!’
-
Renseigneringsregeling: wat & hoe?
Zorgaanbieders zijn per 1 februari 2023 verplicht om het BSN-nummer en de individuele omzet van een ZZP'er over te dragen aan de Belastingdienst. Omdat zorgorganisaties soms honderden ZZP'ers in 2022 ingezet hebben, levert dit veel administratieve lasten op. Dit maakt de renseigneringsverplichting een blok aan het been voor zorgaanbieders én ZZP'ers.
-
Terugblik ledenbijeenkomst PNIL
Op woensdag 25 januari organiseerde de VGN een bijeenkomst over ontwikkelingen rond Personeel Niet in Loondienst (PNIL). We bespraken daarin de huidige stand van zaken en de acties van de VGN op dit onderwerp.
-
Van administratieve lasten naar administratieve lusten: experiment laat zien hoe je dit doet
Verantwoorden, voor wie doen we dat eigenlijk? En moet het echt zoveel tijd kosten? Philadelphia sloeg de handen ineen met drie zorgkantoren en begon opnieuw. Wat moet er wel en niet in het dossier staan? En dan blijkt het best leuk te zijn.
-
Het ondersteuningsplan als ‘bruisend hart’
Het belandt in de onderste la van de kast. Een aantal keer per jaar wordt het daar uit gehaald, ‘omdat het nou eenmaal moet’. Dat is vaak het lot van het ondersteuningsplan. Veelal verworden tot een veel te omvangrijk document dat niet werkbaar is en ver af staat van de wensen en doelen van de cliënt.Hoe krijg je dat ondersteuningsplan nou van uit de kast naar op de koelkast? Of aan de muur, op een tablet, vertaald in pictogrammen, foto’s en geformuleerd in begrijpelijke taal? Zodat het ook écht het hart wordt van de ondersteuning aan de cliënt.
-
Wie komt er in zijn kracht?
Meer dan anderhalf jaar geleden is een aanzienlijk aantal zorgtaken overgeheveld naar de gemeenten. Lokale overheden zijn daarmee verantwoordelijk geworden voor een belangrijk deel van de ondersteuning van kwetsbare burgers. Dit onder het adagium: dichterbij is beter.