Ondersteuningsplan: wat verandert er met de handtekening?
Er is geen wettelijke verplichting om een schriftelijke zorgovereenkomst, voorzien van een handtekening te hebben. Dit is in het traject Ontregel de Zorg bepaald. Ook de HKZ-norm, waar sommige zorgaanbieders mee werken, heeft de eis voor een schriftelijke, ondertekende overeenkomst losgelaten.

Deze wijziging wordt formeel doorgevoerd in de volgende herzieningsronde van de HKZ-normen, maar is vanaf heden al van toepassing voor aanbieders die HKZ gecertificeerd zijn. Een ondertekende schriftelijke zorgovereenkomst is daarmee niet langer vereist om aan de HKZ-eisen te voldoen. In plaats daarvan volstaat een werkwijze die juridisch is goedgekeurd binnen het Programma ‘Ontregel de Zorg’.
Goede zorgafspraken en helder overleg met cliënten blijven onverminderd van groot belang, zeker bij kwetsbare doelgroepen. Informed consent en gezamenlijke besluitvorming zijn echter al goed verankerd in bestaande wetgeving.
Let op! Het kan zijn dat andere stakeholders, bijvoorbeeld gemeenten, nog wel een schriftelijke overeenkomst met handtekening vereisen.