Artikelen

Resultaten

12 artikelen voor 'Hart van de visie'

  • 'Ouders met een lvb zijn in staat hun kinderen op te voeden'

    Ouders met een licht verstandelijke beperking zijn in staat om hun kinderen op te voeden, zegt bijzonder hoogleraar Maroesjka van Nieuwenhuijzen. Mits ze preventief worden ondersteund. Dus vraagt ze zich af wat wel werkt en wat juist belemmert. ‘Het stigma speelt een rol.’

    Maroesjka van Nieuwenhuijzen
  • Aafke Scharloo over de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag: ‘Bestuurder, neem je verantwoordelijkheid’

    Meer dan de helft van de mensen met een beperking krijgt te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag, vertelt Aafke Scharloo, klinisch psycholoog en orthopedagoog in het tijdschrift Markant. ‘Een schrikbarend hoog aantal. Toch staat de aandacht die er binnen organisaties is voor seksueel grensoverschrijdend gedrag niet in verhouding tot deze cijfers. Natuurlijk: er zijn protocollen, maar eigenlijk is dat dweilen met de kraan open.’

    Aafke_Scharloo
  • Betere zorg en inclusie: Staatssecretaris Vicky Maeijer deelt haar plannen

    Staatssecretaris Vicky Maeijer wil werk maken van de invoering van het VN-verdrag, samen met haar collega’s op andere departementen. ‘Als er een vraag wordt gesteld over mensen met een beperking, ligt die vaak niet bij mij. Maar het is wel mijn taak hen erop te wijzen', vertelt Maeijer in Markant, het tijdschrift van de gehandicaptenzorg.

    Vicky Maeijer
  • De kracht van kleding: ‘Vol power in een prinsessenjurk’

    De kracht van kleding wordt onderschat, vindt sociaal ondernemer Mayke Bremmers. ‘Het gaat over zelfvertrouwen en eigen regie.’ Dankzij haar broer realiseert ze zich hoezeer kleding ook een middel is om met elkaar in contact te komen. Ze ontwikkelde er een methode voor, samen met ervaringsdeskundigen van Cello.

    Kracht van kleding
  • De zin en onzin van zorgzame gemeenschappen

    De zorg in Nederland staat voor een grote uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat zorg toekomstbestendig is en sluiten we beter aan bij lokale informele netwerken? Tijdens een inspiratiesessie op het VGN-congres ‘De kracht van netwerken’ op 24 maart 2025 in Hilversum doken we met experts de diepte in.

  • Een betekenisvol leven, wat is dat eigenlijk?

    Ook mensen met een beperking moeten een betekenisvol leven kunnen leiden, zegt de gehandicaptensector in het hart van haar Visie 2030. Maar wat is dat eigenlijk, een betekenisvol leven? We vragen het aan een ervaringsdeskundige, een moeder en een filosoof. ‘Het gaat niet alleen om doen.’

    Betekenisvol leven
  • Filosofische verkenning van een betekenisvol leven

    Wat is een betekenisvol leven? In het augustusnummer 2024 van Markant verschijnt een thema-artikel over dit belangrijke begrip uit de Visie 2030 van de VGN. Aanvullend geeft Maarten Hüttner een overzicht van de perspectieven die filosofen hier door de eeuwen op gaven.

    betekenisvol leven
  • Gijs van Gemert: 'Neem het vakmanschap van de begeleider serieus. Investeer in mensen'

    ‘Standaardisatie en protocollering zijn de vijanden van een goed bestaan' vertelt Gijs van Gemert, voormalig bijzonder hoogleraar ‘Zorg voor ernstig geestelijk gehandicapten’ aan de Rijksuniversiteit Groningen in Markant. Hij vindt dat de gehandicaptenzorg zich heeft laten opsluiten in individualiserende behandeling en medicalisering.

    Gijs van Gemert