Artikelen
Filters
Resultaten
19 artikelen voor 'Hart van de visie'
-
'Ouders met een lvb zijn in staat hun kinderen op te voeden'
Ouders met een licht verstandelijke beperking zijn in staat om hun kinderen op te voeden, zegt bijzonder hoogleraar Maroesjka van Nieuwenhuijzen. Mits ze preventief worden ondersteund. Dus vraagt ze zich af wat wel werkt en wat juist belemmert. ‘Het stigma speelt een rol.’
-
Animatievideo LVB+ begeleiders: ontwikkelingen in de gehandicaptenzorg
Een samenleving waarin iedereen gewoon kan meedoen - ongeacht beperking - en een betekenisvol leven kan leiden. Dat is waar de gehandicaptenzorg zich samen met anderen voor inzet. Deze ambitie vraagt om een andere kijk op zorg en ondersteuning. Wat betekent dit voor medewerkers? Daar staat deze nieuwe animatievideo (met focus op LVB+) bij stil.
-
Boris van der Ham: ‘Verdriet om ongewenste kinderloosheid slijt vaak langzaam’
Op bezoek bij een man en een vrouw die een gezin willen stichten, denkt VGN-voorzitter Boris van der Ham terug aan de tijd dat hij zelf dacht dat dit voor hem onmogelijk was. ‘Los van of die wens wordt vervuld, het verlangen en het gemis moeten serieus genomen worden’, realiseert hij zich. ‘Daarin zijn mensen gewoon gelijk.’
-
De kracht van kleding: ‘Vol power in een prinsessenjurk’
De kracht van kleding wordt onderschat, vindt sociaal ondernemer Mayke Bremmers. ‘Het gaat over zelfvertrouwen en eigen regie.’ Dankzij haar broer realiseert ze zich hoezeer kleding ook een middel is om met elkaar in contact te komen. Ze ontwikkelde er een methode voor, samen met ervaringsdeskundigen van Cello.
-
Deel jouw ervaringen met duurzaamheid in de zorg
Duurzame zorg krijgt meer aandacht; denk aan gezond eten, bewust inkopen van materialen en minder verspilling. Het blijkt dat kennis en bewustwording nodig zijn om tot duurzame keuzes te komen. De VGN en kennisorganisatie Vilans zijn daarom op zoek naar meer informatie over hoe zorgmedewerkers werken aan duurzaamheid.
-
Een betekenisvol leven, wat is dat eigenlijk?
Ook mensen met een beperking moeten een betekenisvol leven kunnen leiden, zegt de gehandicaptensector in het hart van haar Visie 2030. Maar wat is dat eigenlijk, een betekenisvol leven? We vragen het aan een ervaringsdeskundige, een moeder en een filosoof. ‘Het gaat niet alleen om doen.’
-
Eerste VGN-verenigingsmiddag voor bestuurders
‘De gehandicaptenzorg staat voor spannende tijden. We worden ons steeds meer bewust dat we in de toekomst niet op dezelfde manier zorg kunnen blijven leveren als voorheen. En dat vraagt lef van jullie, als bestuurders, om de zorg anders te organiseren. Het is belangrijk om hierover het gesprek aan te gaan.’ Met deze woorden verwelkomde Boris van der Ham, voorzitter van de VGN, zo’n 80 bestuurders uit de gehandicaptenzorg. Zij kwamen op 13 juni in Amersfoort bijeen om inspiratie op te doen en ervaringen en ideeën uit te wisselen.
-
Festival Lab 2030: 'Wat is eigenlijk jouw dagbesteding?’
Amarant en Middin hebben beiden een aanmoedigingsprijs van tienduizend euro gewonnen voor de projecten die zij tijdens Lab 2030 hebben ontwikkeld. Met dit bedrag kunnen zij hun idee voor betekenisvolle activiteiten voor mensen met complexe zorgvragen verder uitwerken. Amarant en Middin kregen de prijs overhandigd tijdens het afsluitende Festival Lab 2030 in Culemborg.