Artikelen

Resultaten

10 artikelen voor 'Hart van de visie'

  • Boris van der Ham: ‘Verdriet om ongewenste kinderloosheid slijt vaak langzaam’

    Op bezoek bij een man en een vrouw die een gezin willen stichten, denkt VGN-voorzitter Boris van der Ham terug aan de tijd dat hij zelf dacht dat dit voor hem onmogelijk was. ‘Los van of die wens wordt vervuld, het verlangen en het gemis moeten serieus genomen worden’, realiseert hij zich. ‘Daarin zijn mensen gewoon gelijk.’

    Boris van der Ham
  • Eerste VGN-verenigingsmiddag voor bestuurders

    ‘De gehandicaptenzorg staat voor spannende tijden. We worden ons steeds meer bewust dat we in de toekomst niet op dezelfde manier zorg kunnen blijven leveren als voorheen. En dat vraagt lef van jullie, als bestuurders, om de zorg anders te organiseren. Het is belangrijk om hierover het gesprek aan te gaan.’ Met deze woorden verwelkomde Boris van der Ham, voorzitter van de VGN, zo’n 80 bestuurders uit de gehandicaptenzorg. Zij kwamen op 13 juni in Amersfoort bijeen om inspiratie op te doen en ervaringen en ideeën uit te wisselen.

    Ruud Veltenaar in gesprek met de zaal
  • Festival Lab 2030: 'Wat is eigenlijk jouw dagbesteding?’

    Amarant en Middin hebben beiden een aanmoedigingsprijs van tienduizend euro gewonnen voor de projecten die zij tijdens Lab 2030 hebben ontwikkeld. Met dit bedrag kunnen zij hun idee voor betekenisvolle activiteiten voor mensen met complexe zorgvragen verder uitwerken. Amarant en Middin kregen de prijs overhandigd tijdens het afsluitende Festival Lab 2030 in Culemborg.

    Middin won een aanmoedigingsprijs
  • Global Leadership Exchange 2024: Uitnodiging voor leiders uit de gehandicaptenzorgsector om samen te bouwen aan inclusie!

    Van 24 t/m 28 juni vindt de Global Leadership Exchange (GLE) plaats in de Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. Met als thema ‘leading change: flourishing communities and wellbeing for all’. Het evenement biedt een unieke kans om een (internationaal) netwerk op te bouwen en kennis en ervaringen uit te wisselen met leiders uit de hele wereld. Denk aan bestuurders, clinici, politici, beleidsmakers, ervaringsdeskundigen en invloedrijke jongeren. De brede en internationale mix aan perspectieven brengt bijzondere lessen, inspiratie en een vernieuwde focus op inclusie, gewoon meedoen en gerelateerde thema’s. Vanuit de VGN zijn nog enkele (gratis) plaatsen beschikbaar. Lijkt het je wat om deel te nemen, lees dan verder!

    Global leadership exchange (GLE)
  • Goedgekeurd: nationale strategie voor de implementatie van het VN-verdrag Handicap

    Het kabinet heeft op 9 februari de ‘Nationale strategie voor implementatie van het VN-verdrag Handicap’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Doel van deze strategie is te bereiken dat alle mensen met een beperking dezelfde mogelijkheden hebben als ieder ander om mee te doen in de samenleving en zich te ontwikkelen. De strategie is in 2023 tot stand gekomen in een 'intensief en co-creatief proces' waaraan, naast ervaringsdeskundigen en cliëntenorganisaties, ook de VGN, gemeenten en ondernemersverenigingen hebben bijgedragen.

    Silhouetten van mensen met verschillende beperkingen in beeld
  • Kamerdebat VN-Verdrag Handicap: het plan moet van papier

    Het Tweede Kamerdebat over het VN-Verdrag Handicap geeft de VGN nog niet het vertrouwen dat implementatie van het VN-verdrag nu echt voortvarend wordt aangepakt. Op 3 april debatteerde de Kamer over de implementatie van het verdrag, dat ervoor moet zorgen dat de positie van mensen met een beperking verbetert door Nederland inclusiever te maken. Recent presenteerde het kabinet hiervoor een nationale strategie en het plan om een concrete werkagenda hierbij op te stellen. Tijdens het debat drongen Kamerleden er bij minister Helder op aan deze werkagenda geen ‘papieren tijger’ te laten worden en acties niet vooruit te schuiven. 

    Silhouetten van mensen met verschillende beperkingen in beeld
  • Kennis en voorbeelden over inclusie en de Visie 2030

    De kern van de Visie 2030, de gedeelde visie en ambitie van de leden van de VGN, is dat Nederland zich voor 2030 ontwikkelt tot een samenleving waarin iedereen – ongeacht beperking – gewoon kan meedoen en een betekenisvol leven kan leiden. Hoe verschillend de invulling daarvan per persoon ook kan zijn. Wie in het verlengde van de Visie2030 wil werken aan inclusie, heeft kennis nodig. In dit artikel zetten we een paar kennisbronnen op een rij.

    Vacature VGN
  • Rookvrij Elver: ‘Geen bureaucratisering, gewoon doen’

    Het was eind 2021 toen zorgorganisatie Elver zich actief boog over het onderwerp rookvrije zorg, aangestoken door de trend dat steeds meer organisaties rookvrij werden. Ook in de zorg. Dat vertelt Ton Oolthuis, bestuurssecretaris van de zorgorganisatie die in Gelderland gevestigd is en zorg en ondersteuning geeft aan ongeveer duizend mensen met een verstandelijke beperking.

    man in rolstoel naast hurkende vrouw onder een Rookvrij-bord