IASSIDD 2024: aandacht voor solidariteit en hoge kwaliteit Nederlandse presentaties, zoals onderzoek naar trauma

Op het IASSIDD-congres in Chicago lieten Nederlandse onderzoekers met succes zien dat kennis uit de praktijk en uit de wetenschap complementair zijn aan elkaar. Bijvoorbeeld op het gebied van trauma en PTSS bij mensen met een verstandelijke beperking. Sabina Kef, hoofddocent van de VGN Masterclass Onderzoek, kijkt met trots terug.

IASSIDD 2024
Sabina Kef op de IASSIDD-conferentie: hoe kunnen we kennis nog beter delen?

Nederland goed vertegenwoordigd in Chicago

Tijdens de internationale IASSIDD-conferentie, die in augustus in Chicago werd gehouden, was Nederland met 93 deelnemers, van de ruim 850, goed vertegenwoordigd. Het congres is opgebouwd uit verschillende parallelle symposia of round tables. Die thema’s daarvan zijn gerelateerd aan de special interest research groups, bijvoorbeeld over veroudering, of probleemgedrag en mentaal welbevinden, of ethiek. Elke congresdag vinden twee plenaire wat langere presentaties plaats, waarover Milou van den Bemd een blog schreef.

Solidariteit onder ouderorganisaties in Japan

Mij viel nog een indrukwekkend betoog op van de 81-jarige Japanse onderzoeker Shigeru Suemitu. Hij vertelde, in het Japans, over ouderinitiatieven in zijn land, om kinderen met een meervoudige beperking de ondersteuning te geven waar zij recht op hebben. Gelukkig was er Engelste tekst op zijn slides ingevoegd. Zijn betoog deed me denken aan de jaren 1970 tot 1980 in Nederland, toen de rol van ouderinitiatieven in de verbetering van de gehandicaptenzorg ook van wezenlijk belang was. Een van de uitgangspunten van de ouderorganisatie in Japan is dat zij onderling elkaar niet bekritiseren en solidair naar elkaar zijn, juist omdat in de maatschappij er al zoveel discriminatie, stigmatisering en negatieve gedragingen plaatsvinden. 

Kennis vanaf de werkvloer en vanuit de wetenschap zijn complementair

Via een posterpresentatie en een round table mocht ik zelf tijdens dit congres aandacht besteden aan meer overstijgende thema’s, zoals het delen van kennis. Kennis vanuit verschillende expertises, namelijk vanaf de werkvloer en vanuit de wetenschap, zijn complementair aan elkaar en dus nodig! Via mijn poster kwam er meer aandacht voor hoe we de gedeelde kennis op een IASSIDD-conferentie nog meer kunnen gebruiken en verspreiden. 

Nederland: sterke projecten, vanuit samenwerkingsverbanden

Gedurende het congres hoorde ik steeds vaker deelnemers zeggen dat ze zo positief onder de indruk waren van de kwaliteit van de onderzoeksprojecten of ontwikkelingen in Nederland. En ik ben het met ze eens. Sterke methodologische projecten, gestart vanuit prachtige samenwerkingsverbanden tussen onderzoekers, professionals uit de praktijk en mensen met een beperking of hun naasten. 

Trots op oud-deelnemers VGN Masterclass

In Nederland bestaat al vijftien jaar de succesvolle VGN Masterclass Onderzoek in de gehandicaptenzorg. We besteden veel aandacht aan die complementaire samenwerking, juist ook omdat de deelnemers aan die masterclass allemaal werken in de praktijk en zich daarnaast gaan bezighouden met onderzoek in samenwerking met lectoraten of universiteiten.  Als hoofddocent van deze Masterclass was ik dan ook trots op meerdere oud-deelnemers die hun bevindingen op de IASSIDD presenteerden.

Trauma en PTSS bij mensen met verstandelijke beperkingen 

Een van de meest inspirerende symposia werd mede verzorgd door twee oud-deelnemers van de Masterclass: Anne Versluis en Annemiek Hoogstad. Samen met Manon Smit en Mariëlle Rouleaux verzorgden zij een prachtige serie presentaties over trauma en PTSS bij mensen met verstandelijke beperkingen. Daarin werden empirische resultaten vanuit onderzoek naar trauma gepresenteerd, en was er aandacht voor diagnostiek, interventies en landelijke stappen rondom de ontwikkeling van een richtlijn. Ook werd een boeiende korte film getoond over een interventie voor traumaklachten. De aanwezigen waren onder de indruk, geraakt en werden geïnspireerd door de passie van deze vier presentatoren.

VN-verdrag: recht op hulp bij het verwerken van negatieve levensgebeurtenissen

Het blijft ongelofelijk belangrijk om aandacht te besteden aan alle negatieve vroege levensgebeurtenissen die mensen met een beperking en hun naasten hebben meegemaakt. Zij maken deze vaker mee dan mensen zonder beperkingen en hebben recht op hulp bij het verwerken daarvan, ook volgens het VN-verdrag Handicap.

Meer diagnostische hulpmiddelen en bundeling van kennis

Uit de vier presentaties kwam naar voren dat er nu en op zeer korte termijn meer diagnostische middelen voor trauma beschikbaar komen. Meer onderbouwde behandelingsmogelijkheden zijn er tegenwoordig ook, waarbij recht wordt gedaan aan de specifieke ervaringen en competenties van mensen met een verstandelijke beperkingen in verschillende ernst-gradaties. In de beoogde landelijke richtlijn wordt al deze kennis in de toekomst gebundeld. Fijn en belangrijk dat we deze trauma-kennis vanuit Nederland internationaal hebben kunnen delen.

Informatie

Sabina Kef is coach, docent en onderzoeker. Ze is hoofddocent van de VGN Masterclass Wetenschappelijk onderzoek in de gehandicaptenzorg en eigenaar van OCO (Onderzoek, Coaching en Onderwijs) en verbonden aan de Faculteit Maatschappij en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.

IASSIDD 2024
Mariëlle Rouleaux, Annemiek Hoogstad, Anne Versluis en Manon Smit voor hun symposium over trauma en PTSS bij mensen met een verstandelijke beperking.

Deze pagina is een onderdeel van