Artikelen

Resultaten

133 artikelen voor 'Visie 2030'

  • Van zorg naar leven: Anders denken, anders doen

    Hoe maken we de stap van zorg voor mensen met een beperking naar een leven waarin familie, vrienden, buren en collega’s een centrale rol spelen? Wat betekent dit voor professionals die mensen met een beperking ondersteunen, en wat vraagt het van de families? Deze vragen stonden centraal in een energieke en prikkelende inspiratiesessie sessie, die onderdeel was van het VGN-congres ‘De kracht van netwerken’ op 24 maart 2025 in Hilversum.

    Inspiratiesessie van Zorg naar Leven
  • Vonk: nieuw toneelstuk over de toekomst van de gehandicaptenzorg'

    Stel je eens voor, het is 2030, hoe ziet werken in de gehandicaptenzorg er dan uit? Werken professionals intensiever samen met verwanten, vrienden en collega’s? Hebben zorgrobotica een aantal taken versimpeld waardoor er meer tijd ontstaat? Of neemt de druk alleen maar toe? Daarover gaat een nieuwe interactieve en prikkelende theatervoorstelling, ontwikkeld vanuit de Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg. In combinatie met een gespreksstarter worden medewerkers en werkgevers hiermee geïnspireerd om na te denken over hun werk en de toekomst.

  • De zin en onzin van zorgzame gemeenschappen

    De zorg in Nederland staat voor een grote uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat zorg toekomstbestendig is en sluiten we beter aan bij lokale informele netwerken? Tijdens een inspiratiesessie op het VGN-congres ‘De kracht van netwerken’ op 24 maart 2025 in Hilversum doken we met experts de diepte in.

    Gespreksleider Julianne Meijers, bestuurder bij Bartiméus en Jan Smelik, coördinator van 'Nederland Zorgt Voor Elkaar'
  • De kracht van netwerken: inspiratie en verbinding op VGN-congres

    Hoe bouwen we samen aan een samenleving waarin iedereen écht kan meedoen – ook mensen met een beperking? Die vraag stond centraal tijdens het VGN-congres 'De kracht van netwerken: Naar een toekomstbestendige gehandicaptenzorg in een inclusieve samenleving' op 24 maart in Theater Gooiland in Hilversum. Meer dan vierhonderd deelnemers uit de sector, stakeholders en nieuwe partners kwamen samen om inspiratie op te doen, ervaringen uit te wisselen en vooral om verbinding te maken.

    Vicky Maeijer
  • Tweede Kamer: ‘Ook ons geduld is op’

    In de laatste week voor het kerstreces nam de Tweede Kamer maar liefst elf moties aan die van belang zijn voor de gehandicaptenzorg. De regering moet de uitvoering van het VN-verdrag Handicap kabinetsbreed meer urgentie te geven en concrete stappen zetten richting de naleving. Ook vraagt de Tweede Kamer aan de regering om álle conclusies en aanbevelingen van het VN-comité Handicap in de werkagenda’s op te nemen en hier haalbare en concrete doelstellingen over te formuleren. De Tweede Kamer wil daarnaast dat de subsidieregeling voor het bouwen van woningen voor zorgbehoeftige ouderen ook open wordt gesteld voor woningbouw voor ouderen met een beperking. Sommige moties werden breed gesteund, andere stemmingen waren spannend: NSC gaf de doorslag door bij enkele moties als enige coalitiepartij vóór te stemmen.

    Staatssecretaris Maeijer neemt de wensen van Ieder(in) in ontvangst
  • VN-Verdrag Handicap: meer urgentie bij hele kabinet

    ‘Ons geduld is op’. Die boodschap brachten bijna 50 deelnemers aan de protestactie van Ieder(in) luid en duidelijk over aan de Tweede Kamer en staatssecretaris Maeijer. Voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over de implementatie van het VN-Verdrag Handicap demonstreerden zij bij de ingang van het parlement. In het debat erkende de staatssecretaris dat er veel moet gebeuren: ‘We hebben huiswerk te verrichten, een heleboel huiswerk, ik ben er ook van geschrokken, dus we moeten aan de slag.’ De Tweede Kamer diende 16 moties in.

    Staatssecretaris Maeijer neemt de wensen van Ieder(in) in ontvangst
  • Uitvoering VN-Verdrag Handicap gaat te traag

    ‘Ook ons geduld is op!’ In een brief aan de Tweede Kamer trekt VGN aan de bel over het gebrek aan voortgang bij de uitvoering van het VN-Verdrag Handicap. In aanloop naar het Kamerdebat hierover steunt VGN de petitie ‘Ons geduld is op’ van Ieder(in). Mensen met een beperking kunnen nog steeds niet gewoon meedoen in onze samenleving. Of het nu gaat over werk, onderwijs, wonen of vrije tijd: mensen met een beperking kunnen niet rekenen op de toegankelijkheid waar zij wel recht op hebben volgens het VN-verdrag Handicap.

    Boris van der Ham met bord 'Ook ons geduld is op!'
  • ‘Wat is ‘meedoen’ voor mensen met EVB+?’

    Mensen met een Ernstige Verstandelijke Beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+) zijn aangewezen op de gemeenschap direct om hen heen: begeleiders, familie en huisgenoten. Daarom moet je begrippen als ‘meedoen’ of ‘betekenisvol leven’ voor hen anders inkleuren, betoogt coördinator van het Kennisplatform EVB+ Eline Roelofsen. ‘Een betekenisvol leven vormgeven is een voortdurende zoektocht.’

    Moeder en kind kijken naar een paard