Tweede Kamer: ‘Ook ons geduld is op’
In de laatste week voor het kerstreces nam de Tweede Kamer maar liefst elf moties aan die van belang zijn voor de gehandicaptenzorg. De regering moet de uitvoering van het VN-verdrag Handicap kabinetsbreed meer urgentie te geven en concrete stappen zetten richting de naleving. Ook vraagt de Tweede Kamer aan de regering om álle conclusies en aanbevelingen van het VN-comité Handicap in de werkagenda’s op te nemen en hier haalbare en concrete doelstellingen over te formuleren. De Tweede Kamer wil daarnaast dat de subsidieregeling voor het bouwen van woningen voor zorgbehoeftige ouderen ook open wordt gesteld voor woningbouw voor ouderen met een beperking. Sommige moties werden breed gesteund, andere stemmingen waren spannend: NSC gaf de doorslag door bij enkele moties als enige coalitiepartij vóór te stemmen.
Verbreding subsidieregeling ouderenwoningen
Bij het debat over de begroting VWS werd een motie ingediend over de Stimuleringsregeling Zorggeschikte Woningen. Die subsidie is nu wel beschikbaar voor woningen voor ouderen met een Wlz-zorgvraag, maar niet voor ouderen met een beperking. De motie beoogt dat de subsidieregeling voor het bouwen van woningen voor ouderen ook opengesteld wordt voor woningen voor ouderen met een beperking. De stemming over deze motie werd eerder aangehouden na een negatief advies van minister Agema vanwege het ontbreken van een financiële dekking. Ten onrechte, want de motie gaat het uit van het verbreden van de doelgroep binnen het huidige subsidiebudget. Nadat GL/PvdA-Kamerlid Westerveld de motie aanpaste om te verduidelijken dat deze binnen het bestaande budgettaire kader blijft, kon NSC de motie steunen. Coalitiepartijen PVV, VVD en BBB stemden tegen, maar dankzij de steun van NSC werd deze motie wél aangenomen.
Aangenomen moties
Er werd gestemd over de moties bij het debat over de implementatie van het VN-Verdrag Handicap en een motie die nog bij het begrotingsdebat VWS hoort. De aangenomen moties op een rij:
Motie van het lid Rikkers-Oosterkamp c.s. over de uitvoering van het VN-verdrag Handicap kabinetsbreed meer urgentie geven en concrete stappen zetten richting naleving.
Motie van de leden Krul en Joseph over alle conclusies en aanbevelingen van het VN-comité in de werkagenda's opnemen met concrete en haalbare doelstellingen.
Motie van het lid Westerveld c.s. over een inventarisatie per ministerie om in 2040 te voldoen aan de doelstellingen uit de nationale strategie.
Motie van het lid Westerveld c.s. over een stappenplan met concrete en meetbare doelen voor de verbetering van bestaanszekerheid voor mensen met een beperking.
Motie van het lid Paulusma c.s. over afspraken maken over een landelijk ondersteunings- en adviespunt voor ervaringsdeskundigen met het oog op het realiseren van toegankelijk (regionaal) openbaar vervoer.
Motie van het lid Paulusma c.s. over op nationaal niveau nauwe betrokkenheid en representatie van mensen met een beperking organiseren bij uitvoering van en besluitvorming rond het VN-verdrag.
Motie van het lid Joseph c.s. over binnen zes maanden expliciteren welke bepalingen uit het VN-verdrag Handicap nu rechtstreekse werking hebben.
Motie van het lid El Abassi over maatregelen nemen die de werkgelegenheid voor mensen met een arbeidsbeperking verbeteren, en discriminatie op de arbeidsmarkt tegengaan.
Motie van de leden Dobbe en Paulusma over een uitvoeringstoets om te bezien of nieuwe wet- en regelgeving in lijn is met het VN-verdrag Handicap.
Motie van de leden Joseph en Krul over de artikelen 15 en 16 van het VN-verdrag Handicap met spoed opnemen in de nationale strategie en de werkagenda.
Motie van het lid Westerveld over de Stimuleringsregeling zorggeschikte woningen binnen het huidige budgettaire kader openstellen voor ouderen met een verstandelijke beperking.
Een aantal andere moties werd niet aangenomen. Ook twee moties niet die iets willen doen aan de grote verschillen tussen gemeenten, waar het VN-Comité zeer kritisch over is. Dat onderwerp zal de komende tijd ongetwijfeld nog terugkeren op de politieke agenda.