VN-Verdrag Handicap: meer urgentie bij hele kabinet

‘Ons geduld is op’. Die boodschap brachten bijna 50 deelnemers aan de protestactie van Ieder(in) luid en duidelijk over aan de Tweede Kamer en staatssecretaris Maeijer. Voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over de implementatie van het VN-Verdrag Handicap demonstreerden zij bij de ingang van het parlement. In het debat erkende de staatssecretaris dat er veel moet gebeuren: ‘We hebben huiswerk te verrichten, een heleboel huiswerk, ik ben er ook van geschrokken, dus we moeten aan de slag.’ De Tweede Kamer diende 16 moties in.

Staatssecretaris Maeijer neemt de wensen van Ieder(in) in ontvangst
Staatssecretaris Vicky Maeijer neemt de eisen van Ieder(in) in ontvangst

Volle publieke tribune, lege perstribune

De publieke tribune zat helemaal vol bij het debat over het VN-Verdrag Handicap. In de hal van de Tweede Kamer was een groot beeldscherm neergezet, omdat op de publieke tribune slechts plaats is voor twee rolstoelen. De gebrekkige toegankelijkheid van het Kamergebouw kwam in het debat ook aan de orde. De grote publieke interesse voor dit debat werd door de Kamerleden zeer gewaardeerd. Veelzeggend was echter dat de perstribune helemaal leeg was…. Alleen het ANP schreef over het debat. In aanloop naar het Kamerdebat stuurde VGN een brief aan de Tweede Kamer over het gebrek aan voortgang bij de uitvoering van het VN-Verdrag Handicap. Skipr schreef een artikel over deze brief.

Gemeentelijke beleidsvrijheid

Toegankelijk openbaar vervoer, inclusieve speeltuinen, woonbescherming bij zorgwoningen, tekortschietend leerlingenvervoer, bezuinigingen op de langdurige zorg, wetgeving die meedoen op de arbeidsmarkt belemmert, het breder inzetten van ervaringsdeskundigen, discriminatie op de arbeidsmarkt, woon- en energielasten, brancheopleidingen, het ravijnjaar bij de gemeentefinanciën: er kwamen heel veel concrete onderwerpen aan bod tijdens het debat. Veel aandacht was er voor de rol van gemeenten en vooral voor de vraag hoe er iets gedaan kan worden aan de grote verschillen tussen gemeenten. Het VN-Comité wees hier ook nadrukkelijk op. Verschillende Kamerleden vinden de verschillen te groot worden en pleiten voor landelijke basisnormen en meer landelijke regie. Staatssecretaris Maeijer is daar vooralsnog terughoudend in: ze wil niet op de stoel van de gemeenteraad gaan zitten. 

Protestacterende mensen staan voor de Tweede Kamer met borden waarop tekst staat Mijn geduld is op
Protest bij Tweede Kamer voorafgaand aan het debat over het VN-Verdrag Handicap

'Het is me niet gelukt’

Het grootste deel van het debat gaat over het abstractere vraagstuk van de aansturing van de benodigde veranderingen. De Tweede Kamer trekt zich de kritiek van het VN-Comité op de gebrekkige naleving van het VN-Verdrag door Nederland aan. Er is brede politieke overeenstemming dat er meer moet gebeuren om de positie van en voorzieningen voor mensen met een beperking te verbeteren. Toch zijn er grote twijfels of dat nu wél gaat lukken. NSC-Kamerlid Joseph gaf in reactie op kritiek op het ontbreken van aandacht voor dit onderwerp in het Hoofdlijnenakkoord en regeerprogramma aan ‘ervoor gestreden te hebben om het erin te krijgen’ en concludeerde: ‘het is me niet gelukt.’ GL/PvdA-Kamerlid Westerveld vatte het treffend samen: ‘Hier zitten allemaal woordvoerders met hart voor de zaak, maar als we echt wat willen doen, en echt willen zorgen dat we 2040 halen, moeten we zorgen dat al onze fractiegenoten, en vooral de fractiegenoten van de coalitiepartijen en het hele kabinet, hierachter staan.’ Coalitiepartijen BBB, VVD en NSC dienden daarop een motie in die de regering verzoekt de uitvoering van het VN-verdrag Handicap kabinetsbreed meer urgentie te geven en concrete stappen te zetten richting de naleving.

Volgende keer met hele kabinet?

De Tweede Kamer twijfelt of de coördinerende rol van staatssecretaris Maeijer stevig genoeg is om écht het verschil te maken op andere beleidsterreinen. Te vaak wijzen bewindspersonen naar elkaar. CDA-Kamerlid Krul stelde voor om bij een volgend debat over dit onderwerp het hele kabinet uit te nodigen óf te zorgen dat staatssecretaris Maeijer het mandaat heeft om over alle levensdomeinen het gesprek met de Kamer aan te gaan. VGN heeft er eerder ook voor gepleit om debatten over de gehandicaptenbeleid los te knippen van de bredere zorgdebatten en juist ook andere bewindspersonen daarbij uit te nodigen.

‘Daarom heb ik groot respect voor al die mensen in de gehandicaptenzorg, die deze zorg dag in, dag uit met passie en liefde mogelijk maken, in een sector die net als andere sectoren te maken heeft met personeelstekorten en werkdruk. ’

Staatssecretaris Vicky Maeijer (VWS)

Moties en stemmingen

Er werden maar liefst 16 moties ingediend, waarover de Tweede Kamer op 17 december zal stemmen. De helft van deze moties kreeg van staatssecretarissen Maeijer (VWS) en Nobel (SZW) ‘oordeel Kamer’. Dit betekent dat de bewindspersoon geen bezwaar heeft tegen de voorgestelde motie en het aan de Kamer laat om hierover te beslissen. Andere moties werden ontraden of werden als ‘ontijdig’ bestempeld: het kabinet wil dan bijvoorbeeld eerst een nog lopend onderzoek afwachten en dan pas kijken naar oplossingsrichtingen. 

Ons geduld is op

VGN streeft naar een samenleving waarin iedereen, ongeacht beperking, gewoon kan meedoen. Een samenleving waarin mensen met een beperking een betekenisvol eigen leven kunnen leiden. Dat is onze visie. Daar hebben wij zelf als sector en als samenleving een rol in te spelen, maar ook hebben we verandering nodig vanuit de overheid. Hiervoor is dringend actie nodig vanuit Den Haag; acties waar mensen met een beperking, Ieder(in), VGN, en andere belangenbehartigers al lang om vragen. VGN steunt de actie 'Ons geduld is op' van Ieder(in) en roept iedereen op de online petitie van Ieder(in) te tekenen. 

Woordelijk verslag van het debat:

Drie foto's naast elkaar van een vrouw en twee mannen die in de camera kijken terwijl ze een bord dragen met de tekst Ook ons geduld is op
VGN-medewerkers Marjoleyn Vreugdenhil (hoofd communicatie), Aart Bertijn (beleidsadviseur) en Stijn Verbruggen (lobbyist)
Man kijkt in camera met bordje Ons geduld is ook op en een klok die vijf voor twaalf aanwijst
Theo van Uum, directeur VGN

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Jan Visscher
Telefoonnummer
06-13203391
Jan Visscher

Deze pagina is een onderdeel van