Artikelen
Filters
Resultaten
172 artikelen voor 'Gezondheid'
-
Katrien Pouls: 'Eerdere herkenning van een lvb verbetert de kans op een beter leven'
Huisartsen vinden het vaak lastig om een licht verstandelijke beperking (lvb) te herkennen en om een passende behandeling te vinden. Arts VG Katrien Pouls onderzocht hoe dit beter kan. ‘De grootste winst is te behalen bij de basis: een inclusief zorglandschap dat mensen met een lvb niet uitsluit, maar omarmt.'
-
Archipel: geen verbod op roken, wel op rookplekken
Gun jezelf als organisatie de tijd en accepteer dat het niet meteen goed gaat. Dat is het credo van zorggroep Archipel in de ouderenzorg, als het gaat om het rookvrij worden. ‘Daarnaast benadrukt de organisatie richting medewerkers, bewoners en naasten dat ‘we het roken niet verbieden, maar dat de wetgeving restricties oplegt waar er wel en niet gerookt mag worden. Daar hebben we ons aan te houden. En we zijn er pro-actief mee aan de slag gegaan.’
-
Onderzoek naar groene werkomgevingen in de gehandicaptenzorg
Zorginstellingen staan onder druk door personeelstekorten en hoge werkdruk. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat een groenere werkomgeving kan helpen om de mentale gezondheid, productiviteit en werktevredenheid van medewerkers te verbeteren. Maar geldt dit ook voor medewerkers in de gehandicaptenzorg?
-
Samen naar rookvrije zorg: medewerkers als voorbeeld
Steeds meer organisaties binnen de gehandicapten- en ouderenzorg zetten serieuze stappen om tegen 2030 volledig rookvrij te zijn. Hoewel de aanpak per organisatie varieert, is er een duidelijke gemeenschappelijke factor: de medewerker vormt het vertrekpunt. Twee bestuurders uit deze sectoren delen hun inzichten en leggen uit waarom deze keuze essentieel is voor het succes van hun rookvrij beleid.
-
Veelgehoorde vraag rookvrije zorg: ‘Hoe gaan we om met medewerkers die de verslaving van cliënten faciliteren?’
Op wereld-niet-roken-dag lanceerde de VGN samen met ActiZ de eerste tekening in de reeks 'veelgehoorde vragen bij de rookvrije ouderen- en gehandicaptenzorg'. We delen nu de derde tekening met de veelgehoorde vraag: hoe gaan we om met medewerkers die de verslaving van cliënten faciliteren? De tekeningen zijn bedoeld om laagdrempelig het gesprek te starten over de beweging naar rookvrije zorg. Waar durf jij (en je organisatie) voor te staan?
-
Nog onvoldoende frisse lucht in de langdurige zorg
TNO constateert in een onderzoeksrapport dat niet alle zorginstellingen voldoen aan de wettelijke ventilatie-eisen. Hoewel effecten van niet-naleving nog onduidelijk zijn, kan dit leiden tot slechtere luchtkwaliteit en gezondheidsrisico’s voor kwetsbare cliënten, personeel en mantelzorgers.
-
VGN Kennismiddag Medicatieoverdracht: 'Samen verder'
Hoe bereiden organisaties zich zo goed mogelijk voor op de elektronische overdracht van medicatiegegevens? Begin oktober organiseerde de VGN in samenwerking met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) de kennismiddag ‘Medicatieoverdracht: samen verder’. De middag stond in het teken van het belang van (elektronische) uitwisseling van medicatiegegevens in de zorgketen. Een verslag.
-
Save the date: AMR Awareness Week (18-24 november)
Van 18 tot 24 november 2024 staat de strijd tegen antimicrobiële resistentie centraal tijdens de World AMR Awareness Week. Gedurende deze week organiseren de negen AMR-zorgnetwerken in Nederland gezamenlijk diverse boeiende webinars en bijeenkomsten. Alles is gratis te volgen.