Artikelen

Resultaten

177 artikelen voor 'Gezondheid'

  • Milan stopte met roken: ‘Het geeft me vrijheid’

    Vijf jaar geleden besloot Milan Dorreboom dat het tijd was om afscheid te nemen van de sigaret. Een korte terugval eind vorig jaar deed hem beseffen hoe groot het verschil is tussen roken en rookvrij leven. Met de juiste ondersteuning van zijn begeleiders lukte het hem om écht door te zetten.

    Milan Dorreboom en Matthijs Hoekzema
  • Doe-het-zelf campagne Intimiteit en Seksualiteit

    Intimiteit en seksualiteit zijn basisbehoeften van ieder mens. Toch blijft het nog vaak onbesproken. Naasten, zorgverleners en mensen met een beperking zelf voelen zich soms ongemakkelijk of weten niet hoe ze dit gesprek moeten beginnen. Daarom is de ‘Doe het zelf’-campagne ontwikkeld.

    Liefde en seksualiteit
  • Suzanne Derks: ‘Als iemand hoog in zijn emoties zit, kun je ‘Jij en Ik’ gaan spelen’

    Kan iemand met een licht verstandelijke beperking de vaardigheden die je nodig hebt in sociale relaties trainen met behulp van een serious game? Deels, blijkt uit onderzoek van Suzanne Derks. En misschien nog meer als je de game samen met een begeleider speelt.

    Suzanne Derks
  • Regionale netwerkbijeenkomst Rookvrije Zorg: doe mee!

    ActiZ en VGN faciliteren gezamenlijk regionale netwerkbijeenkomsten Rookvrije Zorg. Tijdens deze bijeenkomsten ontmoeten leden elkaar, wisselen ze ervaringen en kennis uit om samen te werken aan een rookvrije zorg. In het najaar 2024 zijn de netwerken voor het eerst bij elkaar gekomen, met succes! Door samen te werken en ervaringen te delen, kunnen we een sterker, zelflerend netwerk opbouwen binnen de ouderen- en gehandicaptenzorg.

    Kennis delen loont
  • Veelgehoorde vragen rookvrij: 'Hoe bewaken we samen de rookvrije woon- en werkomgeving?'

    Op wereld-niet-roken-dag lanceerde de VGN samen met ActiZ de eerste tekening in de reeks 'veelgehoorde vragen over de rookvrije ouderen- en gehandicaptenzorg'. We delen nu de vierde tekening met de veelgehoorde vraag: hoe bewaken we samen de rookvrije woon- en werkomgeving? De tekeningen zijn bedoeld om laagdrempelig het gesprek te starten over de beweging naar rookvrije zorg. Waar durf jij (en je organisatie) voor te staan?

    tekening van een dame die zegt ja hoor als collega's op de verkeerde plek roken spreek ik ze aan... als ik ze zie ten minste. Links van haar is een rookpluim te zien waar twee voeten onderuit steken.
  • Katrien Pouls: 'Eerdere herkenning van een lvb verbetert de kans op een beter leven'

    Huisartsen vinden het vaak lastig om een licht verstandelijke beperking (lvb) te herkennen en om een passende behandeling te vinden. Arts VG Katrien Pouls onderzocht hoe dit beter kan. ‘De grootste winst is te behalen bij de basis: een inclusief zorglandschap dat mensen met een lvb niet uitsluit, maar omarmt.'

    Katrien Pouls
  • Archipel: geen verbod op roken, wel op rookplekken

    Gun jezelf als organisatie de tijd en accepteer dat het niet meteen goed gaat. Dat is het credo van zorggroep Archipel in de ouderenzorg, als het gaat om het rookvrij worden. ‘Daarnaast benadrukt de organisatie richting medewerkers, bewoners en naasten dat ‘we het roken niet verbieden, maar dat de wetgeving restricties oplegt waar er wel en niet gerookt mag worden. Daar hebben we ons aan te houden. En we zijn er pro-actief mee aan de slag gegaan.’

    Veronique Everts
  • Onderzoek naar groene werkomgevingen in de gehandicaptenzorg

    Zorginstellingen staan onder druk door personeelstekorten en hoge werkdruk. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat een groenere werkomgeving kan helpen om de mentale gezondheid, productiviteit en werktevredenheid van medewerkers te verbeteren. Maar geldt dit ook voor medewerkers in de gehandicaptenzorg?

    Flyer onderzoek Vitamine G