Artikelen
Zoeken
Filters
Resultaten
18 artikelen voor 'Gezondheid'
-
Milan stopte met roken: ‘Het geeft me vrijheid’
Vijf jaar geleden besloot Milan Dorreboom dat het tijd was om afscheid te nemen van de sigaret. Een korte terugval eind vorig jaar deed hem beseffen hoe groot het verschil is tussen roken en rookvrij leven. Met de juiste ondersteuning van zijn begeleiders lukte het hem om écht door te zetten.
-
Regionale netwerkbijeenkomst Rookvrije Zorg: doe mee!
ActiZ en VGN faciliteren gezamenlijk regionale netwerkbijeenkomsten Rookvrije Zorg. Tijdens deze bijeenkomsten ontmoeten leden elkaar, wisselen ze ervaringen en kennis uit om samen te werken aan een rookvrije zorg. In het najaar 2024 zijn de netwerken voor het eerst bij elkaar gekomen, met succes! Door samen te werken en ervaringen te delen, kunnen we een sterker, zelflerend netwerk opbouwen binnen de ouderen- en gehandicaptenzorg.
-
Cato Habets: ‘Kwaliteitsverpleegkundigen zijn welkome aanvulling in de gehandicaptenzorg’
Met een nijpend tekort aan artsen voor verstandelijk gehandicapten staat de medische zorg voor mensen met een beperking onder druk. Welke rol kan de kwaliteitsverpleegkundige daarin vervullen? Cato Habets is kwaliteitsverpleegkundige bij Middin en vertelt over dit relatief onbekende, maar o zo veelzijdige vak in de gehandicaptenzorg.
-
De Rookvrije Gehandicaptenzorg; wat betekent dat
Tot voor kort is er aan rokers alle ruimte gegeven voor het uitoefenen van hun verslaving en moest de niet-roker dat accepteren. Dat is nu anders. Er is steeds meer bekend over de schadelijkheid van roken, meeroken en derdehands rook, plus de schade voor het milieu. Er wordt erkend dat roken een verslaving is die andere mensen schaadt. Het is géén leefstijlkeuze. Er is steeds meer aandacht voor een gezonde omgeving (denk ook aan de Green Deal) waarbij het belang van de niet-roker (en stopper) komt vooraan te staan. Niet alleen de overheid neemt daarom maatregelen; ook de (gehandicapten)zorg doet dat. In dit artikel lees je wat de rookvrije gehandicaptenzorg is en wat het betekent om rookvrij te zijn.
-
In gesprek over seksualiteit en seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg
Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een groot maatschappelijk probleem. Ook in de zorg komt seksueel grensoverschrijdend gedrag voor. Hoe kan je het zo goed mogelijk voorkomen? En hoe ga je ermee om als het toch plaatsvindt? Lees hier actuele informatie en tips voor mensen die in de gehandicaptenzorg werken.
-
‘Roken uitbannen is niet moeilijk’
Verslavingsarts Robert van de Graaf zegt graag 'knetterhard' waar het op staat: 'Als je je organisatie niet rookvrij maakt, ben je medeverantwoordelijk voor de dood van anderen.' Bovendien is het uitbannen van roken volgens hem 'niet moeilijk'.
-
TOP-coach traject: voorkom fysieke belasting
Fysieke belasting gaat over het lichamelijk belastend werk dat veel werknemers in de gehandicaptenzorg uitvoeren. Zowel de zorgprofessionals als medewerkers in de ondersteunende diensten tillen en bukken bijvoorbeeld veel. Lichamelijke klachten liggen dan op de loer.
In 2020 is het TOP-coach traject gestart vanuit het Programma Preventie Beroepsziekten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit programma is bedoeld om organisaties te ondersteunen met het thema fysieke belasting. Vanuit onze sector hebben zorgaanbieders ORO en SWZ zorg deelgenomen aan het traject en daarmee het thema fysieke belasting een flinke impuls gegeven. In dit artikel delen deze zorgaanbieders hun tips en aandachtspunten voor als je aan de slag wilt met dit onderwerp. -
Praten over de dood: de kunst is om responsief en sensitief te zijn
Mensen met een licht verstandelijke beperking lijken kwetsbaarder te zijn voor suïcide. Hoe ga je daarmee om? Teunis van den Hazel is psychotherapeut en klinisch psycholoog bij zorgorganisatie Trajectum. Hij onderzocht wat helpt bij suïcidepreventie bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB).