Veelgehoorde vragen rookvrij: 'Hoe bewaken we samen de rookvrije woon- en werkomgeving?'

Op wereld-niet-roken-dag lanceerde de VGN samen met ActiZ de eerste tekening in de reeks 'veelgehoorde vragen over de rookvrije ouderen- en gehandicaptenzorg'. We delen nu de vierde tekening met de veelgehoorde vraag: hoe bewaken we samen de rookvrije woon- en werkomgeving? De tekeningen zijn bedoeld om laagdrempelig het gesprek te starten over de beweging naar rookvrije zorg. Waar durf jij (en je organisatie) voor te staan?

tekening van een dame die zegt ja hoor als collega's op de verkeerde plek roken spreek ik ze aan... als ik ze zie ten minste. Links van haar is een rookpluim te zien waar twee voeten onderuit steken.
Illustratie door Was getekend Wouter

Veelgehoorde vraag: hoe bewaken we samen de rookvrije woon- en werkomgeving?

Iedereen heeft recht op een gezonde, rookvrije omgeving, zowel thuis als op het werk. Toch blijkt het in de praktijk een uitdaging om rookvrijbeleid te handhaven en elkaar aan te spreken op rookgedrag. Hoe zorgen we ervoor dat we samen bijdragen aan een rookvrije omgeving?

Antwoord van experts: Blijf het rookvrijbeleid en rookgedrag bespreekbaar maken met motiverende gespreksvoering

Het belang van een duidelijke visie en beleid

Een rookvrije woon- en werkomgeving vraagt om een heldere visie en duidelijke afspraken. Communiceer waarom een rookvrije omgeving belangrijk is: het bevordert de gezondheid, voorkomt blootstelling aan schadelijke stoffen en draagt bij aan een veilige en prettige leef- en werkomgeving. Door dit gezamenlijk na te streven, maken we de intenties van het rookvrijbeleid transparant en begrijpelijk voor iedereen. Het is daarbij essentieel om het rookvrijbeleid niet alleen op papier te hebben, maar ook actief uit te dragen in dagelijkse praktijk.

Bespreekbaar maken: een sleutel tot succes

Aanspreken op rookgedrag is vaak lastig. Directieve of afwijzende communicatie kan weerstand oproepen en een afstand creëren. Daarom is het belangrijk om het gesprek open en respectvol aan te gaan. Hier komt motiverende gespreksvoering goed van pas.

Motiverende gespreksvoering is een gespreksstijl die gericht is op het vergroten van intrinsieke motivatie om gedrag te veranderen. In plaats van te overtuigen of te wijzen op fouten, stimuleer je iemand om zelf tot inzicht en actie te komen. Enkele succesfactoren van deze aanpak zijn:

  • Luisteren en begrip tonen: Stel open vragen en laat zien dat je de ander begrijpt.
  • Positieve intenties benadrukken: Onderstreep het gezamenlijke belang van een rookvrije omgeving.
  • Ruimte bieden voor eigen keuzes: Door iemand zelf te laten reflecteren, creëer je betrokkenheid en bereidheid tot verandering.

Bijvoorbeeld: in plaats van te zeggen “Je mag hier niet roken!”, kun je beginnen met: “Hoe ervaar jij het rookvrijbeleid? Hoe kunnen we dit samen prettig houden voor iedereen?”

Samen zorgen voor een rookvrije toekomst

Het aanspreken op rookgedrag en naleving van het rookvrijbeleid vraagt om een gezamenlijke inspanning. Door een duidelijke visie te combineren met open gesprekken, creëren we een omgeving waar iedereen zich gehoord voelt en zich inzet voor een rookvrije woon- en werkomgeving. Zo maken we samen het verschil.

Meer weten over rookvrijbeleid en motiverende gespreksvoering? Bekijk onze praktische handvatten en tips in het stappenplan rookvrije zorg.  

Tiendelige tekeningenreeks over Rookvrije ouderen- en gehandicaptenzorg  

Dit is de vierde tekening in de serie Rookvrije ouderen- en gehandicaptenzorg, ontwikkeld door VGN en ActiZ in samenwerking met WilgaerdenLeekerweidegroep, Ipse de Bruggen en Atlant. De eerste tekening bekijk je via dit nieuwsartikel op onze website. We hopen hiermee het gesprek te starten en organisaties te motiveren om stappen te zetten in rookvrije zorg. De tekening is vrij te gebruiken om het gesprek te starten of vervolgen.   

Meer over rookvrije zorg weten? 

In samenspraak met leden hebben ActiZ en VGN in hun visie gesteld dat ‘Iedereen recht heeft op schone lucht en medewerkers en cliënten dus moeten kunnen werken en leven in een rookvrije (woon)omgeving’. Iedereen mag dus zélf bepalen of ze (blijven) roken. Zorgorganisaties ondersteunen wel bij het stoppen met roken als dat gewenst is en creëren (via organisatiebeleid) een gezonde omgeving voor iedereen. Dit noemen we rookvrije zorg.  

Wil je meer weten of lezen wat de VGN doet rondom rookvrije zorg? Lees meer in dit achtergrondartikel of stel je vraag aan Suzanne Mol of Tjerk Jonker (aanjagers rookvrij). 

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Eva Huitink
Telefoonnummer
Eva Huitink

Deze pagina is een onderdeel van