Artikelen
Zoeken
Filters
Resultaten
10 artikelen voor 'Gezondheid'
-
Epilepsie bij mensen met een verstandelijke beperking: het belang van eigen regie
‘Wat ik zelf kan, wil ik zelf doen’, zegt één van de deelnemers aan het onderzoek van Alexandra Haenen naar epilepsie bij mensen met een verstandelijke beperking. Door een beschermende houding van ouders en naasten kan eigen regie in het gedrang komen. Hoe kan het beter?
-
Passende chronische zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen: nog een weg te banen door het dichte bos
De zorg voor mensen met een verstandelijke beperking die een chronische ziekte hebben, is voor verbetering vatbaar. Dat blijkt uit het onderzoek waarop VGN-beleidsmedewerker Milou van den Bemd op 26 juni promoveert aan de Radboud University. Vooral mannen krijgen vaak op jongere leeftijd één of meerdere chronische ziekten en de zorgbehoefte is anders. ‘Er is meer bewustwording nodig.’
-
Obesitas bij mensen met een lvb: richt de begeleiding niet alleen op afvallen
Hoe begeleid je mensen met een licht verstandelijke beperking die ernstig overgewicht hebben? Marieke Brouwer van het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) merkt dat het extra expertise vraagt. Een multidisciplinaire benadering werkt volgens haar het beste. Doe het samen en ‘richt je niet alleen op afvallen, maar op het algeheel welbevinden van de cliënt.’
-
Infectiepreventie in de gehandicaptenzorg: over schoon en vies
Hygiëne en infectiepreventie zijn ‘hot topics’ in de gehandicaptenzorg. Niet alleen door de coronacrisis is er (meer) aandacht voor, maar ook door een bezoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd aan tien gehandicaptenzorglocaties. Daarnaast is de nieuwe hygiënecode gelanceerd, waarin je leest hoe je veilig omgaat met voedingsmiddelen. Ook daarin is schoonmaak en (persoonlijke) hygiëne enorm belangrijk. Hoe kunnen we de hygiëne en infectiepreventie verder verbeteren is nu de vraag.
-
Project LEEV! Een gezond leven is een goed leven
Hebben mensen met een verstandelijke beperking de kennis en mogelijkheden tot hun beschikking om gezond te leven? Kirsten Lamberts is als promovendus betrokken bij het Project LEEV!. Met dit project wil men deze kennis en mogelijkheden voor mensen met een verstandelijke beperking vanzelfsprekend maken. 'Want iedereen heeft recht op een gezond leven', aldus Kirsten.
-
Infectiepreventie: Een schone zaak
Geen maaltijd zonder schone handen en iedereen start het werk in schone kleiding. Hoe vanzelfsprekend is hygiëne in onze sector? Theo van Uum, directeur van de VGN, schrijft in dit blog over een peiling van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) binnen onze sector en over verbeterkansen. 'Juist in tijden waarin infectie de genadeklap kan zijn voor de kwetsbare bezettingsgraad, is elk signaal dat we alerter moeten zijn zeer op z’n plaats.'
-
Zelfverwonding bij mensen met een verstandelijke beperking; van berusting naar alertheid
Elske brengt zichzelf ernstige verwondingen toe in het gezicht. Om dat te voorkomen zit ze vast in een rolstoel en draagt ze armkokers, maar dat is een grote beperking van haar bewegingsvrijheid. Ouders en zorgprofessionals besloten hiertoe, omdat er geen andere oplossing leek te zijn. Er was sprake van berusting. Jaap van den Heuvel, coördinator bij CCE, beschrijft hoe het CCE zelfverwonding steeds beter probeert te begrijpen en te verminderen: van berusting naar alertheid.
-
Van werkdruk naar werkplezier
Vanaf volgend jaar gaat de gehandicaptenzorg op een andere manier gezond werken bevorderen. Ook IZZ gaat mee in het vernieuwen van Gezond Werken. 'We zien veel kansen voor gezond leiderschap', zegt Martijn Venus, adviseur Gezond werken in de Zorg bij Stichting IZZ. In deze blog geeft hij een terugblik op InDialoog - een methodiek waarbij de dialoog wordt gebruikt om het organisatieklimaat te verbeteren - en een vooruitblik naar gezond leiderschap.