Artikelen door Johan de Koning

  1. Mensen met een verstandelijke beperking of psychische aandoening werden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland niet doelbewust vervolgd, blijkt uit nieuwe publicaties. Toch was er veel leed en sterfte in de instellingen. Was de veranderende samenstelling van de bewoners daarvan de hoofdoorzaak?

    • Kennis en onderzoek
  2. Ervaringsdeskundigen worden steeds vaker betrokken bij het doen van onderzoek, zegt onderzoeker Noud Frielink in ‘Perspectief op ervaringsdeskundigheid’, een nieuw online magazine van de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking.’ De betrouwbaarheid van onderzoek wordt er volgens hem door verhoogd.

    • Kennis en onderzoek
  3. Dr. Marjolijn Heerings is bekroond met de prestigieuze Ds. Visscherprijs 2024 voor haar proefschrift ‘The good care relationship in long term care: attending to ethical tensions and burdens’. De prijsuitreiking vond plaats in Nijmegen, waar uit achttien inzendingen haar werk als winnaar werd gekozen.

    • Kennis en onderzoek
  4. Marjolijn Heerings, Karlijn Pellikaan en Miriam Zaagsma zijn genomineerd voor de
    Ds. Visscherprijs 2024. Deze prijs wordt toegekend aan een uitmuntende dissertatie op het gebied van de ondersteuning van en de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Op 14 maart wordt de winnaar bekend gemaakt en de prijs uitgereikt.

    • Kennis en onderzoek
  5. Ook de gehandicaptenzorg wordt zich ervan bewust dat een natuurlijk beheer van de omgeving bijdraagt aan de gezondheid of het welbevinden van de mensen die er wonen en werken. Maar hoe nieuw is deze ontwikkeling? Zijn antroposofische zorgorganisaties hier niet al honderd jaar mee bezig?

  6. Belevingsgerichte zorg voor oudere mensen met een verstandelijke beperking, hoe ziet dat eruit? Marloes Thalen, werkzaam bij zorgorganisatie Philadelphia, promoveerde hierop aan Tilburg University. ‘In de gehandicaptensector zijn we erg op ontwikkeling gericht, terwijl het bij ouderen met een verstandelijke beperking eerder gaat om het behouden van vaardigheden.’

  7. Drie jaar na het overlijden van zijn broer Manuel, begon journalist Jonathan Maas aan een terugblik op diens leven en op de gehandicaptenzorg. Na afloop van interviews met familieleden, zorgmedewerkers en beleidsmakers zat hij vaak huilend in de auto. ‘Als we dat hadden geweten, dan hadden we het anders gedaan.’

  8. Goede zorg is ook mogelijk voor mensen met ernstige verstandelijke beperkingen en moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+). Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam in opdracht van de inspectie, bij onder andere S&L Zorg in Roosendaal. In het februarinummer van Markant wordt beschreven hoe daar wordt gewerkt met de methode Meer Mens.

    • Goede kwaliteit