Artikelen

Zoeken

Filters

Resultaten

554 artikelen voor 'Bekostiging'

  • Debat langdurige zorg: VGN vraagt Tweede Kamer om actie

    Hoe ziet de toekomst van de langdurige zorg eruit? Op 13 februari gaat de vaste commissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hierover in gesprek met staatssecretaris Maeijer. In aanloop naar dit debat voedde de VGN Kamerleden met informatie over thema's die voor de gehandicaptenzorg nú aandacht en actie vragen: de complexe zorg, de arbeidsmarkt en verduurzaming.

    Silhouetten van mensen met verschillende beperkingen in beeld
  • Zorgen over VG7 blijven aandacht opeisen

    De actualiteit rond de complexe zorg blijft op de radar van de media. Eind januari werd een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de reeks publicaties over de vastgelopen zorg aan mensen met een VG7-indicatie. De wachtlijstproblematiek, het tekort aan gespecialiseerde zorgmedewerkers en de financiering – de tarievenkwestie – blijven terugkeren als belangrijke paragrafen in een hoofdpijndossier. Een veelbesproken onderzoek onder cliëntondersteuners maakte de kwestie er niet rooskleuriger op.

    Jonge vrouw in rolstoel kijkt lachend naar vrouw die haar hand vastpakt
  • Arbeidsmarktbeleid: onmogelijke opdracht

    De gehandicaptenzorg wordt opgezadeld met een onmogelijke opdracht, stelt VGN in een brief aan de Tweede Kamer. Op 19 december 2024 staat het commissiedebat ‘Arbeidsmarktbeleid in de zorg’ op de Kameragenda. Voor de sector komt dit debat op een belangrijk moment: de cao-onderhandelingen zijn in volle gang. VGN constateert dat de financiële ruimte niet in evenwicht is met wat er nodig is om de uitdagingen op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden. Tarieven blijven achter, subsidies voor stages en arbeidsmarktbeleid vallen weg, de loonkloof en de administratieve lasten blijven een probleem en de continuïteit van zorg komt in gevaar door het uitblijven van passende overgangsmaatregelen bij de aanpak van schijnzelfstandigheid.

    Megafoon
  • Cliënten met een IBS zonder Wlz-indicatie

    In opdracht van VWS heeft AEF een handreiking opgesteld waarin het proces van instroom, doorstroom en uitstroom van cliënten met een IBS zonder Wlz-indicatie wordt beschreven. Ook is er een pilot m.b.t. de inkoop en bekostiging van deze bedden en de rol van de crisisregisseur voor deze doelgroep.

    Documenten
  • VGN over VWS-begrotingsbespreking: pak inclusiecrisis aan

    In de week van 21 oktober bespreekt de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In aanloop hiernaartoe vraagt de VGN bij Kamerleden aandacht voor de inclusiecrisis, bezuinigingen die teruggedraaid dienen te worden en om steun voor onze visie op het terugdringen van administratieve lasten.

    Illustratie ronde 6 - Lobby en verkiezingen
  • Definitieve kaderbrief 2025

    Op donderdag 26 september heeft Staatssecretaris Maeijer van Langdurige en Maatschappelijke Zorg, de definitieve kaderbrief 2025 naar de Tweede Kamer gestuurd. Het budgettair kader Wlz wordt voor 2024 met € 201 miljoen opgehoogd. Een aantal eerder voorgenomen kortingen gaan voor 2025 niet door.

    Definitieve kaderbrief 2025
  • Prinsjesdag: klap in gezicht voor gehandicaptenzorg

    De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) vindt dat het kabinet in de Troonrede en de Miljoenennota de plank misslaat. Net als eerder in het hoofdlijnenakkoord en regeerprogramma is er nauwelijks aandacht voor de ruim twee miljoen mensen met een beperking en de stappen die nodig zijn om hen betekenisvol te laten meedoen in de samenleving.

    Koffertje Prinsjesdag 2024
  • Stand van zaken Wlz-kostenonderzoek 2026

    Het Wlz-kostenonderzoek van de NZa heeft vanwege een mismatch tussen het kostenmodel en de aangeleverde data niet tot een integrale herijking van Wlz-beleidsregelwaarden GHZ per 2025 geleid. De NZa werkt nu toe naar herijking van Wlz-prestaties per 2026. Dat doet de NZa in meerdere stappen. In dit bericht leest u daar meer over.

    munten