Zorgen over VG7 blijven aandacht opeisen
De actualiteit rond de complexe zorg blijft op de radar van de media. Eind januari werd een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de reeks publicaties over de vastgelopen zorg aan mensen met een VG7-indicatie. De wachtlijstproblematiek, het tekort aan gespecialiseerde zorgmedewerkers en de financiering – de tarievenkwestie – blijven terugkeren als belangrijke paragrafen in een hoofdpijndossier. Een veelbesproken onderzoek onder cliëntondersteuners maakte de kwestie er niet rooskleuriger op.
Onderzoek met cases
De Groene Amsterdammer en Trouw publiceerden eind januari de resultaten van een onderzoek dat Spit verrichtte onder 92 cliëntondersteuners die werkzaam zijn bij verschillende zorgaanbieders. Een verdiepend artikel van Trouw over dit onderzoerk werd onder andere stevig onderbouwd met commentaar van zorgbestuurders Ernst Klunder (’s Heeren Loo) en Johan Dusseljee (Van Boeijen). Ook VGN-directeur Theo van Uum kreeg de gelegenheid om de ernst van de zaak nog eens te onderstrepen.
Aandacht van media en politiek
Het onderzoek en het artikel waren voor verschillende media aanleiding om er aandacht aan te besteden. Het NOS Journaal, Radio 1 (Spraakmakers) en NOS.nl lieten aan de hand van casuïstiek en een toelichting van de VGN-directeur hun licht schijnen op de complexe problematiek.
De mediaberichtgeving leidde tot ook tot diverse politieke acties. Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) vroeg naar aanleiding van het onderzoek een Kamerdebat aan en de SP, de VVD en de ChristenUnie stelden schriftelijke vragen aan staatssecretaris Vicky Maeijer.
Onscherpe wachtlijsten
De complexiteit van de kwestie komt onder andere naar voren in de wachtlijsten. Volgens officiële cijfers waren in oktober 2024 slechts 43 VG7-clienten dringend op zoek naar een plek in een zorginstelling, van wie slechts één urgent. De uitvraag van Spit onder de clientondersteuners geeft echter aan dat 62 van hen samen 149 cliënten onder hun hoede hebben die dringend op zoek zijn naar een passende plek in een instelling. Het werkelijke aantal ligt, naar verwachting een stuk hoger. Het is een bekend vraagstuk en daarom is hier in de Toekomstagenda Gehandicaptenzorg ook extra aandacht voor binnen aanvullende bestuurlijke afspraken, waarbij Zorgverzekeraars Nederland, Ieder(in), VWS en de VGN zich in 2025 en 2026 gezamenlijk vastbijten in de materie, om te komen tot meer helderheid en oplossingen.
Bekostiging via twee sporen
Ook op het gebied van bekostiging zet de VGN haar lobby actief voort. Zo zijn er meerdere onderzoeken verschenen om meer helderheid te krijgen over de gewenste hoogte van tarieven. Inmiddels is er een erkenning van VWS, ZN en NZa dat er een probleem is dat een oplossing verdient. Er is een 2-sporenbeleid gedefinieerd, waarin een herijking van de VG7-tarieven aan bod komen én een meer experimentele route, waarmee wordt gezocht naar een splitsing in bekostiging in een gedifferentieerd tarief voor VG7-plus en VG7-basis. Beleidsvorming op dit punt is nog in volle gang.
Enkele kengetallen
- Naar schatting 15.000 Nederlanders hebben een VG7-indicatie
- Van alle zorgprofielen stijgt VG7 het snelst
- 85 procent van dit aantal woont in een woonzorginstelling
- ’s Heeren Loo kwam in 2023 € 25 miljoen tekort op complexe zorg
- VWS heeft voor 2025 een tariefverhoging van 6,2 procent beloofd
- Volgens de VGN zou die stijging minstens 15 procent moeten zijn
- Extra geld is vooral nodig voor meerzorg, die in 2021 al € 412 miljoen kostte
Meer lezen over dit onderwerp
De VGN heeft de afgelopen jaren op meerdere manieren aandacht gevraagd voor de vastgelopen VG7-zorg. Zie hier een aantal voorbeelden.