Cliënten met een IBS zonder Wlz-indicatie
In opdracht van VWS heeft AEF een handreiking opgesteld waarin het proces van instroom, doorstroom en uitstroom van cliënten met een IBS zonder Wlz-indicatie wordt beschreven. Ook is er een pilot m.b.t. de inkoop en bekostiging van deze bedden en de rol van de crisisregisseur voor deze doelgroep.
Crisiszorg voor mensen met een IBS zonder Wlz
Het organiseren van crisiszorg voor cliënten met een verstandelijke beperking die geen Wlz-indicatie hebben is niet eenvoudig. Het hele proces van start van zorg tot uitstroom van deze groep cliënten verloopt vaak problematisch. De afgelopen jaren hebben VWS, ZN, VNG, NVAVG en VGN zich samen ingespannen om meer helderheid te krijgen over de route van cliënten die een IBS krijgen opgelegd vanwege een voorliggende verstandelijke beperking en die géén Wlz-indicatie hebben of krijgen. Het Ministerie van VWS heeft daarbij aan Andersson Elffers Felix (AEF) de opdracht gegeven een handreiking over het proces van instroom, doorstroom en uitstroom te beschrijven en advies uit te brengen. Daarnaast is er een pilot gestart t.a.v. de inkoop en de bekostiging van deze bedden en de inzet van de crisisregisseur.
Handreiking en oplegger met werkafspraken
De handreiking beschrijft de processen richting opname en verblijf en het proces na de opname. Ook gaat de handreiking in op de rollen en verantwoordelijkheden van de betrokken partijen, zoals de zorgaanbieder, zorgkantoor en de gemeente.
Bij de handreiking hoort een oplegger. Deze oplegger bevat concrete afspraken over de verantwoordelijkheden bij opname, zorg en behandeling en ontslag, afspraken over de pilot en afspraken met betrekking tot de evaluatie.
Pilot bekostiging
Het aantal cliënten met een IBS zonder Wlz-indicatie is zeer beperkt. Daarom is afgesproken dat gedurende een tweejarige pilot bedden die zijn ingekocht vanuit de Wlz, ook ingezet kunnen worden voor de doelgroep zonder Wlz-indicatie. De Wlz-crisisregisseurs hebben zicht op de beschikbare en geschikte bedden. In een aantal regio's wordt nog gewerkt aan afspraken rondom de beschikbaarheid van bedden.
Gedurende de pilot kan de crisisregisseur tijdens kantooruren meezoeken naar een bed bij opname van de cliënt. Buiten kantoortijden gelden de afspraken zoals die in de regio zijn gemaakt voor Wlz-cliënten met een IBS.
De Handreiking en Oplegger zijn te vinden op de website Dwang in de zorg