VGN over VWS-begrotingsbespreking: pak inclusiecrisis aan

In de week van 21 oktober bespreekt de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In aanloop hiernaartoe vraagt de VGN bij Kamerleden aandacht voor de inclusiecrisis, bezuinigingen die teruggedraaid dienen te worden en om steun voor onze visie op het terugdringen van administratieve lasten.

Illustratie ronde 6 - Lobby en verkiezingen
Illustratie Annet Scholten

Huidige plannen zijn zorgelijk voor de gehandicaptenzorg

De begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is op Prinsjesdag gepubliceerd, samen met alle departementale begrotingen. De VGN heeft over deze stukken eerder een analyse van gemaakt en er een eerste reactie op gegeven. Toen spraken we over ‘een klap in het gezicht voor de gehandicaptenzorg’. Stevige woorden, maar we gebruiken ze niet voor niets. Nu de begroting van VWS besproken zal worden, vraagt de VGN aandacht van de Kamerleden voor vier onderdelen die relevant zijn voor dit ministerie. 

Pak de inclusiecrisis nu echt aan

De VGN vindt dat VWS veel sterker de regie moet nemen waar het gaat om meedoen van mensen met een beperking. We delen de kritiek van het VN-comité dat het VN-verdrag Handicap een veel betere uitwerking verdient. We roepen VWS en het kabinet op om ervoor te zorgen dat meer mensen met een beperking betaald werk kunnen vinden, dat er minder willekeur is tussen gemeenten en dat ouders van kinderen met een beperking beter de weg kunnen vinden in de zorg. 

Bezuinigingen op opleidingen terugdraaien ten behoeve van de arbeidsmarkt

De nieuwste prognoses laten voor de gehandicaptenzorg een verwacht arbeids­markttekort zien van 23.000 fte in 2033. Een gigantisch probleem! De werkgevers in de gehandicaptenzorg investeren in hun medewerkers via opleidingen, sociale en technologische innovatie en een moderne cao. Maar VWS bezuinigt juist nu op bijvoorbeeld subsidieregelingen voor opleidingen en dat is contrapro­duc­tief. We vragen de Kamer om dit terug te draaien.  

Financieel kader

De VGN leden hebben het financieel moeilijk de laatste jaren, terwijl er juist investeringen nodig zijn in onder meer duurzaamheid, innovatie en het behoud en werving van schaars personeel. Er staan forse bezuinigingen gepland, die door ingrijpen van de Kamer gelukkig voor 2025 grotendeels zijn uitgesteld, maar vanaf 2026 opnieuw terugkeren. De VGN vraagt om afstel hiervan. 

Visie VGN op administratieve lasten 

Hoge administratieve lasten zijn een groot probleem in de zorg. Het gaat ten koste van budgetten, werkplezier en leidt tot uitstroom van toch al schaars personeel. De VGN doet voorstellen om dit aan te pakken en vraagt daarvoor steun vanuit de Kamer. 

  • Download de volledige brief hieronder.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Martijn Koot
E-mail
Telefoonnummer
06-23631032
Martijn Koot