Simpel Switchen van dagbesteding naar werk
Werk is een belangrijk onderdeel van het leven. Vanuit de Visie 2030 is de ambitie dat mensen met een beperking die dat willen en kunnen een passende (onbetaalde/ betaalde) werkplek hebben midden in de samenleving. Hoewel deze activiteiten bij aanvang vaak nog geen loonwaarde hebben, zijn ze van grote maatschappelijke en persoonlijke betekenis en vormen ze een opstap naar betaald werk, op korte of lange termijn. Dit gaat echter nog niet vanzelf. Ter ondersteuning hiervan bundelen we op deze pagina handreikingen die ontwikkeld zijn vanuit het programma Simpel Switchen, van dagbesteding naar werk. Aangevuld met inspirerende verhalen.
Het programma Simpel Switchen
Het programma Simpel Switchen heeft als ambitie: het wegnemen van drempels en belemmeringen, zodat mensen makkelijk(er) en veilig(er) tussen uitkering en werk en tussen dagbesteding – beschut werk – banenafspraak – regulier werk switchen. Zodat meer mensen zelf of met hulp mee kunnen doen op de voor hen op dat moment best passende (betaalde) (werk)plek. Het programma is een initiatief van de ministeries SZW en VWS. Samen met de uitvoeringspraktijk, ervaringsdeskundigen en landelijke partners waaronder VGN wordt sinds 2018 gewerkt aan het inventariseren en oplossen van knelpunten.
De weg van waarden
De weg van waarden is een praktische handreiking voor zorgorganisaties en werkgevers om dagbestedingsplekken in bedrijven te organiseren. Het schetst een gestructureerd proces om meer mensen met een beperking mee te laten doen in arbeidsprocessen. Op een werkplek die past bij hun mogelijkheden. De artikelen hieronder beschrijven de verschillende fasen en je kunt hieronder alle bijbehorende documenten downloaden.
-
De weg van waarden
De weg van waarden is een praktische handreiking voor zorgorganisaties en werkgevers om dagbestedingsplekken in bedrijven te organiseren. Het schetst een gestructureerd proces om meer mensen met een beperking mee te laten doen in arbeidsprocessen. Op een werkplek die past bij hun mogelijkheden.
-
De weg van waarden, een goede voorbereiding is het halve werk
Er zijn verschillende redenen waarom werkgevers ervoor kiezen om mensen met een beperking een passende werkplek te bieden. Betaald, of eerst nog in de vorm van dagbesteding. Voor sommige bedrijven en non-profit organisaties sluit dit naadloos aan op hun identiteit en waarden. Voor anderen is het een manier om aan maatschappelijke verwachtingen te voldoen of omdat het goed aansluit bij de bedrijfsvoering.
-
De weg van waarden, de kennismakingsfase
Bij veel bedrijven in Nederland is het beleid rond inclusie vooral gericht op betaald werk zoals werk via de Banenafspraak of beschut werk. Het re-integratiebeleid is hier ook op afgestemd. De mogelijkheden om werkplekken te creëren vanuit de van dagbesteding zijn echter veel minder bekend. De handreiking De weg naar waarden pleit voor de inclusie van mensen met een dagbestedingsindicatie bij bedrijven of non-profit organisaties, zodat zij, op termijn, kunnen doorstromen naar een betaalde baan. Wanneer een werkgever besluit om mensen met een arbeidsbeperking een kans te geven, rijst de vraag hoe geschikte kandidaten gevonden kunnen worden. Gehandicaptenzorgorganisaties kunnen bedrijven hierbij ondersteunen.
-
De weg van waarden, deelname in het bedrijf
Steeds meer bedrijven en non-profit organisaties zijn bereid om passende werkplekken voor mensen met een beperking te creëren. Steeds vaker ook vanuit de dagbesteding, als opstap naar een beschutte of reguliere baan. De werkgevers worden hierbij ondersteund door jobcoaches of participatiecoaches vanuit de gehandicaptenzorg. Na een goede voorbereiding en de eerste kennismaking gaat de deelnemer met een beperking aan de slag in een bedrijf.
-
De weg van waarden, de doorstroomfase
Steeds meer bedrijven bieden werkplekken aan mensen met een dagbestedingsindicatie, tot tevredenheid van alle betrokkenen. Dit is een positieve ontwikkeling die mensen met een beperking passende werk- en ontwikkelplekken geeft.
-
De weg van waarden, de cruciale rol van zorgorganisaties in passend werk
Henry David Thoreau’s uitspraak “The question is not what you look at, but what you see” benadrukt het belang van het zien van de kwaliteiten en mogelijkheden van mensen met een beperking. Het is niet waar je naar kijkt, maar wat je ziet. De professionals in de gehandicaptenzorg weten dit als geen ander.
Downloads handreiking De weg van waarden
Op zoek naar inspiratie?
Ben je op zoek naar meer inspiratie over het creëren van een passende (onbetaalde/ betaalde) werkplek voor mensen met een beperking midden in de samenleving? Kijk dan eens op de pagina Leven=Meedoen. Hier staan verschillende voorbeelden van zorgorganisaties en initiatieven die werk voor mensen met een beperking mogelijk maken.
Binnen het programma Simpel Switchen zijn wij op zoek naar organisaties die in hun regio domein overstijgend samenwerken vanuit zorg en participatie en begin 2025 mee willen doen in een lerende praktijk. Met als doel trajecten te realiseren voor mensen die willen switchen van dagbesteding naar (vormen van) betaald werk of omgekeerd. Het gaat daarbij om het ontwikkelen van concrete kennis en expertise waarmee het landelijke actieprogramma Simpel Switchen kan worden verrijkt. Is dit iets voor jou/jouw organisatie kijk dan verder op deze pagina om je aan te melden om mee te doen in de tweede ring.
Kijk het webinar: samenwerken rondom de switch van dagbesteding naar werk terug. Hierin wordt meer informatie gegeven over hoe je samenwerkt met ketenpartners om de switch van dagbesteding naar passend werk goed te faciliteren.
Overige handreikingen en methodieken
Naast de handreiking De weg van waarden zijn er andere handreikingen en methodieken die ondersteunen bij de stap van dagbesteding naar werk. Deze hebben we hier gebundeld en zien hieronder te downloaden: