De weg van waarden
De weg van waarden is een praktische handreiking voor zorgorganisaties en werkgevers om dagbestedingsplekken in bedrijven te organiseren. Het schetst een gestructureerd proces om meer mensen met een beperking mee te laten doen in arbeidsprocessen. Op een werkplek die past bij hun mogelijkheden.
Belang van kwaliteiten zien
Henry David Thoreau’s uitspraak “The question is not what you look at, but what you see” benadrukt het belang van het zien van de kwaliteiten en mogelijkheden van mensen met een beperking. Het is niet waar je naar kijkt, maar wat je ziet. De professionals in de gehandicaptenzorg weten dit als geen ander. Maar ook steeds meer bedrijven en non-profit organisaties zijn bereid om passende werkplekken voor mensen met een beperking te creëren. Vaak eerst nog vanuit de dagbesteding, als opstap naar een beschutte of reguliere baan.
Waardevol werk
Waardevol werk is voor iedereen belangrijk. Voor mensen met een beperking is het hebben van waardevol werk niet altijd vanzelfsprekend. Werk betekent ook meer dan alleen een inkomen. Het geeft identiteit, de mogelijkheid om iets te betekenen voor een ander, nieuwe mensen en ideeën te leren kennen en je verder te ontwikkelen. En dan bij voorkeur bij een bedrijf of een non-profit organisatie in plaats van een dagbestedingslocatie in de zorg. Als opstap om op termijn door te groeien naar een betaalde baan voor wie dat mogelijk is. Steeds meer bedrijven zijn bereid om dit soort passende werkplekken te creëren. Dit vraagt wel wat voorbereiding en ondersteuning vanuit gehandicaptenzorgorganisaties.
De handreiking
De handreiking De weg van waarden schetst het proces om meer mensen met een beperking die nu actief zijn in de arbeidsmatige dagbesteding mee te laten doen in een bedrijf en zo, waar mogelijk, de stap naar een betaalde baan makkelijker te maken. Zij verrichten werk dat is afgestemd op hun competenties en mogelijkheden. Primair gaat deze handreiking over mensen die arbeidsmatige dagbesteding verrichten en die daarmee zinvol bijdragen in het economisch verkeer. Door het opdoen van ervaring, kennis en relaties ontwikkelt deze groep zich gestaag, mogelijk tot het niveau waarop zij beschut werk of regulier betaalde werk kunnen verrichten. Werkgevers vinden in de handreiking handvatten om zorgvuldig na te gaan of inclusie van medewerkers in dagbesteding iets voor hen is. Is het antwoord positief, welke vervolgstappen dient de hun bedrijf/organisatie dan te zetten? Gehandicaptenzorgorganisaties vinden in de handreiking handvatten en tips om werkgevers hierin te ondersteunen.
De weg van waarden bestaat uit vier fasen;
Elke fase wordt in een artikel toegelicht met een verwijzing naar de volledige handreiking. Een vijfde artikel gaat in op de ondersteuning van de werkgever door de zorgorganisatie. De volledige handreiking, de managementsamenvatting en de toelichting voor zorgorganisaties kun je hieronder downloaden. Hierin vind je ook veel voorbeelden en succesverhalen. Deze handreiking is ontwikkeld door Maastricht University, Prof. Dr. Harry Hummels, Sander Haas en Eric Tonn.
Simpel Switchen
Het programma Simpel Switchen heeft als ambitie: het wegnemen van drempels en belemmeringen, zodat mensen makkelijk(er) en veilig(er) tussen uitkering en werk en tussen dagbesteding – beschut werk – banenafspraak – regulier werk switchen en meer mensen zelf of met hulp mee kunnen doen op de voor hen op dat moment best passende (betaalde) (werk)plek. Het programma is een initiatief van de ministeries SZW en VWS. Samen met de uitvoeringspraktijk, ervaringsdeskundigen en landelijke partners waaronder VGN wordt sinds 2018 gewerkt aan het inventariseren en oplossen van knelpunten. De handreiking de weg van waarden is één van de initiatieven vanuit dit programma.
Wil je meer lezen over Simpel Switchen? Op deze pagina hebben we verschillende informatie gebundeld.