De weg van waarden, de doorstroomfase

Steeds meer bedrijven bieden werkplekken aan mensen met een dagbestedingsindicatie, tot tevredenheid van alle betrokkenen. Dit is een positieve ontwikkeling die mensen met een beperking passende werk- en ontwikkelplekken geeft.

Doorstroom

Een onbetaalde werkplek kan langdurig passend zijn, maar ook een opstap naar een betaalde werkplek, binnen hetzelfde bedrijf of bij een andere organisatie. De handreiking “De weg naar waarden” richt zich op de inclusie van mensen met een dagbestedingsindicatie, zodat zij, indien passend bij hun behoeften, mogelijkheden en ambities, kunnen doorstromen naar betaald werk. 

Monitoring

Om tijdig te kunnen inschatten of iemand toe is aan een ander passende werkplek is het belangrijk om periodiek de voortgang te monitoren. Eigenlijk net zoals bij alle andere medewerkers gebeurt in het ontwikkel- of functioneringsgesprek. Wordt er vooruitgang geboekt in het werk en de ontwikkeling van kennis en vaardigheden? In hoeverre worden de afgesproken doelen bereikt? Hoe is de samenwerking met de collega’s? Zijn er aspecten die extra aandacht vereisen? Maar ook de vraag of er loonwaarde is ontstaan. En doorstroom naar een beschutte of reguliere baan in beeld komt. 

Aanbevolen acties

  1. Monitor regelmatig de voortgang op de afgesproken leerdoelen.
  2. Bespreek de voortgang en stuur bij waar nodig.
  3. Plan een evaluatie wanneer de doelen bijna bereikt zijn of de looptijd van de verbintenis afloopt, om vervolgstappen te bespreken.

Zorgvuldig proces 

Als de werkgever inschat dat iemand met een dagbestedingsindicatie kan doorstromen naar een andere werkplek, kunnen zorgorganisaties ondersteuning bieden voor een soepele overgang naar een andere werkplek. Vooral bij de stap van loonvormende arbeid naar dagbesteding of omgekeerd is het belangrijk om dit proces zorgvuldig vorm te geven vanwege de mogelijke financiële consequenties. 

Het is belangrijk om ook de uitkeringsinstantie, zoals het UWV of de gemeente, hierbij snel te betrekken om de financiële consequenties in beeld te brengen. Diverse gemeenten hebben een proactieve focus op de transitie van dagbesteding naar beschut of regulier werk. De keuzehulp “Simpel Switchen” brengt de arbeidsrechtelijke, financiële, persoonlijke en organisatorische aspecten van een mogelijke overgang helder in kaart. De praktijk wijst echter uit dat deze transitie vaak minder simpel is dan de term doet vermoeden.

Aanbevolen acties

  1. Breng de talenten, vermogens en beperkingen van mensen met een dagbestedingsindicatie in kaart bij een horizontale of verticale stap.
  2. Vervolgens is het zaak met de mensen met een dagbestedingsindicatie te bespreken wat hun behoeften en ambities zijn.
  3. Dit leidt tot een profiel van functies waarin de persoon gedijt.
  4. Vervolgens kan de zoektocht naar passende functies starten.
  5. Via proefplaatsingen kan worden verkend of een functie passend is. 

De weg van waarden 

Dit artikel licht een onderdeel van de handreiking De weg van waarden toe. Deze handreiking is ontwikkeld vanuit het programma Simpel Switchen . Met als doel dat meer (sociale)ondernemingen passende werkplekken creëren voor mensen met een beperking. Als tussen- en ontwikkelstap op weg naar betaald werk. Of een beschutte of reguliere baan. De volledige handreiking met veel goede voorbeelden en succesverhalen, de managementsamenvatting en de toelichting voor zorgorganisaties kun je hieronder downloaden. 

Het programma Simpel Switchen

Het programma Simpel Switchen heeft als ambitie: het wegnemen van drempels en belemmeringen, zodat mensen makkelijk(er) en veilig(er) tussen uitkering en werk en tussen dagbesteding – beschut werk – banenafspraak – regulier werk switchen en meer mensen zelf of met hulp mee kunnen doen op de voor hen op dat moment best passende (betaalde) (werk)plek. Het programma is een initiatief van de ministeries SZW en VWS. Samen met de uitvoeringspraktijk, ervaringsdeskundigen en landelijke partners waaronder VGN wordt sinds 2018 gewerkt aan het inventariseren en oplossen van knelpunten. 

Wil je meer lezen over Simpel Switchen? Op deze pagina hebben we verschillende informatie gebundeld.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Aart Bertijn
Telefoonnummer
Aart Bertijn

Deze pagina is een onderdeel van

Werk

werk