De weg van waarden, de cruciale rol van zorgorganisaties in passend werk
Henry David Thoreau’s uitspraak “The question is not what you look at, but what you see” benadrukt het belang van het zien van de kwaliteiten en mogelijkheden van mensen met een beperking. Het is niet waar je naar kijkt, maar wat je ziet. De professionals in de gehandicaptenzorg weten dit als geen ander.
Daarom spelen gehandicaptenzorgorganisaties een essentiële rol in het bevorderen van de inclusie van mensen met een beperking op de arbeidsmarkt. Ze fungeren als belangrijke partners voor bedrijven en helpen bij het creëren van een inclusieve werkomgeving. Dit artikel is onderdeel van de handreiking De weg van waarden en belicht hoe zorgorganisaties bedrijven kunnen ontzorgen en de taken van jobcoaches en participatiecoaches in dit proces.
De weg naar waarden
De handreiking De weg naar waarden richt zich op het creëren van passende werkplekken voor mensen met een dagbestedingsindicatie in zowel publieke als private arbeidsorganisaties. Het doel is om mensen met een beperking te helpen hun potentie waar te maken en passende werkplekken voor hen te creëren, waarin zij zich kunnen door ontwikkelen. Dit begint vaak met dagbesteding en kan leiden tot betaalde arbeid.
De rol van zorgorganisaties
Zorgorganisaties spelen een cruciale rol in de toeleiding van mensen met een beperking vanuit de dagbesteding naar de arbeidsmarkt. Zorgprofessionals zoals participatiecoaches, zijn goed bekend met de talenten en mogelijkheden van mensen met een beperking. Ze begeleiden hen bij het ontwikkelen van hun vaardigheden en het overwinnen van beperkingen. Daarnaast kunnen zorgorganisaties werkgevers helpen bij het creëren van een inclusieve passende werkomgeving.
De rol van jobcoaches en participatiecoaches
Een belangrijke taak van de gehandicaptenzorgorganisaties is het tot stand brengen van een match tussen de maatwerker en de werkgever. Dit wordt vaak uitgevoerd door werkbegeleiders, jobcoaches of participatiecoaches. Deze coaches kennen de mensen met een beperking goed en weten wie de ambitie, wil en talenten heeft om te werken in een bedrijf. Ze begeleiden zowel de mensen met een beperking als de werkgever tijdens het integratieproces.
Ontzorgen van bedrijven
Bedrijven die mensen met een beperking een passende werkplek willen bieden kunnen in zorgorganisaties een belangrijke partner vinden. Zorgorganisaties kunnen werkgevers helpen bij het creëren van een inclusieve werkomgeving door:
- Voorbereiding en begeleiding:
Zorgorganisaties kunnen leidinggevenden en collega’s vertrouwd maken met de wereld van mensen met een beperking. Dit helpt bij het verminderen van handelingsverlegenheid en het bevorderen van een inclusieve cultuur. - Training en ondersteuning:
Zorgorganisaties bieden training en ondersteuning aan werkgevers over hoe om te gaan met de mensen met een beperking die bij hen aan de slag gaan. Dit omvat het geven van advies over passende communicatie en het omgaan met eventuele uitdagingen. - Begeleiding op de werkvloer:
Werkbegeleiders, Jobcoaches of participatiecoaches bieden begeleiding op de werkvloer om ervoor te zorgen dat iemand met een beperking goed integreert en zich ontwikkelt in zijn of haar rol. Dit kan variëren van intensieve begeleiding in de beginfase, het inzetten van een participatiecoach op het bedrijf voor een groep van zes tot acht mensen met een dagbestedingsindicatie, tot periodieke check-ins naarmate de medewerkers met een beperking zelfstandiger wordt. - Creëren van werkplekken:
Zorgorganisaties kunnen zelf ook werkplekken creëren binnen hun eigen organisatie of in samenwerking met andere bedrijven. Dit biedt mensen met een beperking de mogelijkheid om in een beschermde omgeving werkervaring op te doen voordat ze doorstromen naar een reguliere banen.
Succesvolle voorbeelden
Er zijn verschillende succesvolle voorbeelden van inclusie, zoals Tivoli Vredenburg, Ikea of het Radboud UMC waar mensen met een beperking een passende werkplek hebben gevonden. Een werkplek die bijdraagt aan de doelen van deze bedrijven. Deze voorbeelden laten zien dat inclusie niet alleen mogelijk is, maar ook toegevoegde waarde biedt voor zowel de mensen met een beperking als de arbeidsorganisaties. Werkzaamheden die anders blijven liggen worden binnen de afgesproken tijd uitgevoerd en de mensen met een beperking voelen zich gewaardeerd en groeien als persoon.
Zorg is onmisbaar
Daarmee zijn zorgorganisaties een onmisbare partner voor bedrijven die openstaan voor het creëren of continueren van werkplekken voor mensen met een beperking. Door hun expertise en ondersteuning kunnen zij bedrijven ontzorgen en bijdragen aan het creëren van een inclusieve werkomgeving. De samenwerking tussen zorgorganisaties en bedrijven is essentieel voor het creëren van duurzaam en inclusief werk.
De weg van waarden
Dit artikel licht een onderdeel van de handreiking De weg van waarden toe. Deze handreiking is ontwikkeld vanuit het programma Simpel Switchen . Met als doel dat meer (sociale)ondernemingen passende werkplekken creëren voor mensen met een beperking. Als tussen- en ontwikkelstap op weg naar betaald werk. Of een beschutte of reguliere baan. De volledige handreiking met veel goede voorbeelden en succesverhalen, de managementsamenvatting en de toelichting voor zorgorganisaties kun je hieronder downloaden.
Het programma Simpel Switchen
Het programma Simpel Switchen heeft als ambitie: het wegnemen van drempels en belemmeringen, zodat mensen makkelijk(er) en veilig(er) tussen uitkering en werk en tussen dagbesteding – beschut werk – banenafspraak – regulier werk switchen en meer mensen zelf of met hulp mee kunnen doen op de voor hen op dat moment best passende (betaalde) (werk)plek. Het programma is een initiatief van de ministeries SZW en VWS. Samen met de uitvoeringspraktijk, ervaringsdeskundigen en landelijke partners waaronder VGN wordt sinds 2018 gewerkt aan het inventariseren en oplossen van knelpunten.
Wil je meer lezen over Simpel Switchen? Op deze pagina hebben we verschillende informatie gebundeld.