Artikelen
Zoeken
Filters
Resultaten
14 artikelen voor 'Werk'
-
‘Werken voor een glimlach’
Jolanda Cornelissen is coördinerend begeleider in de gehandicaptenzorg en was op Prinsjesdag als gast aanwezig bij de Troonrede. Zij werkt met mensen met een ernstige verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag. ‘Volwassen mannen met het ontwikkelingsniveau van een kind tussen zes maanden en anderhalf jaar.’ Haar werkgeluk zit in ogenschijnlijk kleine momenten: ‘Die glimlach als je binnenkomt, je hand die vastgepakt wordt.’ Daar zit een hele wereld achter. ‘Het is vaak een ingewikkelde puzzel om te ontdekken waar onbegrepen, in de praktijk veelal agressief of negatief, gedrag vandaan komt, maar als dit lukt en je oorzaken weg kunt nemen, dan maak je voor deze mensen echt het verschil.’
-
Arbeidsmarktbeleid: onmogelijke opdracht
De gehandicaptenzorg wordt opgezadeld met een onmogelijke opdracht, stelt VGN in een brief aan de Tweede Kamer. Op 19 december 2024 staat het commissiedebat ‘Arbeidsmarktbeleid in de zorg’ op de Kameragenda. Voor de sector komt dit debat op een belangrijk moment: de cao-onderhandelingen zijn in volle gang. VGN constateert dat de financiële ruimte niet in evenwicht is met wat er nodig is om de uitdagingen op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden. Tarieven blijven achter, subsidies voor stages en arbeidsmarktbeleid vallen weg, de loonkloof en de administratieve lasten blijven een probleem en de continuïteit van zorg komt in gevaar door het uitblijven van passende overgangsmaatregelen bij de aanpak van schijnzelfstandigheid.
-
Cordaan, VolkerWessels en Dura Vermeer maken werken in de bouw mogelijk voor mensen met een beperking
Mensen met een lichte verstandelijke beperking willen graag meedoen in de samenleving en zijn trots als ze bijdragen aan een bouwproject. Dat is de ervaring van Dura Vermeer en VolkerWessels met deelnemers van zorgorganisatie Cordaan. Negen deelnemers haalden zelfs het veiligheidsdiploma.
-
Doelstelling banenafspraak niet gehaald
Sinds 2013 hebben werkgevers in totaal 85.665 extra banen gecreëerd voor mensen met een arbeidsbeperking. Hoewel het aantal banen in 2023 licht is gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, blijft het achter bij de gestelde doelstelling. Ruim een derde van de mensen die tot de doelgroep van de banenafspraak behoren, werkt niet en heeft dit de afgelopen jaren ook niet gedaan. Er is dus nog veel werk te verzetten.
-
Gezocht: deelnemers aan ‘Simpel Switchen in lerende praktijken’
Binnen het programma Simpel Switchen zijn wij op zoek naar organisaties die in hun regio domein overstijgend samenwerken vanuit zorg en participatie en begin 2025 mee willen doen in een lerende praktijk. Met als doel trajecten te realiseren voor mensen die willen switchen van dagbesteding naar (vormen van) betaald werk of omgekeerd. Het gaat daarbij om het ontwikkelen van concrete kennis en expertise waarmee het landelijke actieprogramma Simpel Switchen kan worden verrijkt.
-
Inspiratielab on Tour: Domein overstijgende Samenwerking
In het voorjaar van 2024 vonden drie inspiratielabs on Tour plaats rondom het thema Domein overstijgende Samenwerking. Deze bijeenkomsten richtten zich op de vraag hoe verschillende partijen elkaar kunnen vinden en samenwerken om oplossingen te bedenken. Een belangrijk doel was om mensen te helpen bij hun overgang van dagbesteding naar betaald werk.
-
IPS voor mensen met een verstandelijke beperking, waarom niet?
Veel mensen met een licht verstandelijke beperking willen een baan die bij hen past. Uit internationaal onderzoek blijkt dat de methodiek Individuele Plaatsing en Steun (IPS) goed werkt voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.
-
Leren over Simpel Switchen in Veenendaal, Weert en Eindhoven
Hoe switcht iemand makkelijk van dagbesteding naar betaald werk of weer terug? Daar verzamelt Movisie met landelijke kernpartners Cedris en VGN praktische kennis over. In de regio’s Veenendaal, Weert en Eindhoven vormen samenwerkende regionale organisaties lerende praktijken om de switches simpeler te maken. Movisie ondersteunt deze organisaties met actieonderzoek. De lerende praktijken lopen in 2025 en deels in 2026, voor het landelijke actieprogramma Simpel Switchen in de participatieketen .