Gezocht: deelnemers aan ‘Simpel Switchen in lerende praktijken’
Binnen het programma Simpel Switchen zijn wij op zoek naar organisaties die in hun regio domein overstijgend samenwerken vanuit zorg en participatie en begin 2025 mee willen doen in een lerende praktijk. Met als doel trajecten te realiseren voor mensen die willen switchen van dagbesteding naar (vormen van) betaald werk of omgekeerd. Het gaat daarbij om het ontwikkelen van concrete kennis en expertise waarmee het landelijke actieprogramma Simpel Switchen kan worden verrijkt.
Wie zijn wij?
Simpel Switchen vraagt om domein overstijgende samenwerking tussen zorg, sociale ontwikkelbedrijven, gemeenten, UWV en bedrijven met elk hun eigen uitvoering van en opvattingen jegens wetten en regelgeving. Als Cedris, VGN en Movisie vormen we een coalitie met een brede achterban van aanbieders. Dit zijn partners die van belang zijn om in netwerkverband trajecten van dagbesteding naar betaald werk (al dan niet beschut) en terug te realiseren.
Waarom aandacht voor Simpel Switchen?
Paradoxaal genoeg hebben we in Nederland naast een personeelstekort ook nog steeds een inclusietekort van mensen die aan de kant staan. Het vinden van een betaalde baan of passende plek blijkt vaak niet te lukken, of onnodig moeizaam te gaan vanwege allerlei barrières. Het actieprogramma Simpel Switchen wil drempels wegnemen om stappen te zetten naar (betaald) werk en als het nodig is weer een stap terug te gaan. Zonder dat mensen daarbij financiële onzekerheden kennen of rechten verliezen.
Waar zijn we naar op zoek?
We zijn op zoek naar organisaties die een lerende praktijk vormen vanuit bestaande samenwerking. Begin 2025 starten we als coalitie (Cedris, VGN en Movisie) met drie lerende praktijken Simpel Switchen. Hierin streven we naar het realiseren van soepelere overgangen tussen onbetaald werk (dagbesteding) en betaald werk (beschut werk, banen afspraak, regulier werk). We zoeken organisaties die in de regio domein overstijgend samenwerken, gericht op het (helpen) verbeteren van de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking.
Wat willen we bereiken met de lerende praktijken?
Allereerst willen we samen met de deelnemende regio’s bereiken dat meer mensen een voor hen passende switch maken zoals beschreven. Dat willen we gepaard laten gaan met het (helpen) toepassen van inzichten en instrumenten die al ontwikkeld zijn voor Simpel Switchen. En waar we lacunes tegenkomen ontwikkelen we graag samen met de praktijk nieuwe concrete kennis en expertise waarmee het landelijke actieprogramma Simpel Switchen kan worden verrijkt.
Hoe willen we dit aanpakken?
Voor het expliciet maken van kennis en ervaring uit de praktijk met het realiseren van soepelere overgangen doen we actieonderzoek. Hierin werken we als coalitie samen met de betrokken organisaties in de deelnemende regio’s. Het actieonderzoek bestaat uit het volgen van vijf tot tien individuele trajecten van mensen in elk van de drie lerende praktijken. We bouwen daarin onder andere voort op eerdere beschrijvingen van voorbeeldroutes, geleerde en gebundelde lessen.
Wat biedt de coalitie aan de lerende praktijk?
- Het inzichtelijk maken van het vraagstuk en de meer concrete punten waaraan binnen de domein overstijgende samenwerking in de regio wordt gewerkt.
- Aandachtspunten in het actieonderzoek zijn de samenwerking tussen organisaties voor het realiseren van de uitvoering van trajecten. Het faciliteren van soepele overgangen en de ondersteuning hierin op bestuurlijk en beleidsniveau.
- In het actie onderzoek volgen we in elke lerende praktijk vijf tot tien trajecten waarin mensen een route volgen van dagbesteding naar betaald werk (en terug). We denken mee in deze trajecten en voeren diepteonderzoek uit bij de trajecten.
Interesse?
Bekijk hieronder de aanvullende en praktische informatie en met je aan via het aanmeldformulier op de website van Movisie. Hier kun je ook het inschrijfformulier downloaden. Als organisatie kun je je ook alleen aanmelding voor het landelijke netwerk Simpel Switchen. Aanmelden kan tot uiterlijk 6 december Ons streven is uiterlijk woensdag 18 december een keuze te maken voor drie lerende praktijken. In de weken ervoor nemen we mogelijk contact met je op voor verdere informatie.
Aanvullende informatie & nadere toelichting
Criteria deelname lerende praktijk
- Wil je als samenwerkende organisaties in de regio deelnemen aan de lerende praktijken dan gelden de volgende vier criteria:
- De deelnemende organisaties in de regio onderschrijven de doelstelling:
- Realiseren van trajecten van dagbesteding naar betaald werk en terug.
- Het expliciet maken van kennis en ervaring met het in de praktijk realiseren van deze soepelere overgangen. Concrete kennis en expertise waarmee het programma Simpel Switchen kan worden verrijkt. - Het deelnemend samenwerkingsverband bestaat minimaal uit drie partijen:
- Een zorgorganisatie die aangesloten is bij VGN,
- Een werkontwikkelbedrijf dat lid is van Cedris, en
- Een ‘private’ organisatie die zich (primair) richt op het bieden van dagbesteding en re-integratieprocessen. - De deelnemende organisaties in de regio onderschrijven de aanpak van de lerende praktijken.
- Een deelnemend samenwerkingsverband meldt zich aan via het inschrijfformulier door het beantwoorden van de vragen.
Aanmelden en selectie
- Als organisatie kun je je aanmelden voor het landelijke netwerk Simpel Switchen. Dit doe je door het aanmeldformulier op de website van Movisie in te vullen.
- Als samenwerkende organisaties in de regio kan je je aanmelden voor een lerende praktijk. Dit doe je door zowel het aanmeldformulier onderaan deze webpagina als het bijgevoegde inschrijfformulier in te vullen en naar Movisie op te sturen. We ontvangen je aanmelding graag uiterlijk 6 december 2024.
- De selectie van drie lerende praktijken vindt plaats op grond van de weergegeven criteria en de beantwoording van de vragen in het inschrijfformulier.
- In de geselecteerde regio’s houden we twee tot drie verkennende gesprekken voor kennismaking en om definitief vast te stellen of de regio gaat deelnemen als een van de drie lerende praktijken.
- Alle samenwerkende organisaties in regio’s die zich hebben aangemeld middels het aanmeldformulier nodigen we uit om deel te nemen aan het landelijke ‘netwerk Simpel Switchen’ ongeacht of deze een lerende praktijk gaan vormen. Je ontvangt dan een uitnodiging voor uitwisselingsbijeenkomsten die we organiseren.
Planning
- November ’24 - januari ‘25: Selectie en nadere verkenning van drie lerende praktijken
- Februari ’25: Start lerende praktijk
- Maart ’25 - maart ’26: Ontwikkelingen en uitvoering actieonderzoek in de lerende praktijken.
- April ’25 - maart ’26: Twee tot drie regionale netwerkbijeenkomsten met mensen die actief zijn in de regio en/of zich verder willen verdiepen in simpel switchen in de regio.
- In april en mei ‘26 ronden we dit ontwikkelproject af met gezamenlijke aandacht voor borgingsmogelijkheden.
Vragen
- Heb je vragen bij deze oproep of de aanmelding: neem contact op met Harry Michon of Gery Lammersen: resp. h.michon@movisie.nl; g.lammersen@movisie.nl. Heb je een vraag specifiek over de rol van Cedris of VGN neem dan contact op met Jardy ten Kleij - jtenkleij@cedris.nl of Aart Bertijn - ABertijn@vgn.nl.