Inspiratielab on Tour: Domein overstijgende Samenwerking

In het voorjaar van 2024 vonden drie inspiratielabs on Tour plaats rondom het thema Domein overstijgende Samenwerking. Deze bijeenkomsten richtten zich op de vraag hoe verschillende partijen elkaar kunnen vinden en samenwerken om oplossingen te bedenken. Een belangrijk doel was om mensen te helpen bij hun overgang van dagbesteding naar betaald werk.

Deelnemers IOT aan het werk
Deelnemers IOT aan het werk

Belangrijkste Lessen

De inspiratielabs, georganiseerd door AEF en de VGN, bezochten drie locaties: Proeftuin Ruwaard in Oss, het Centrum voor Praktijkleren in Almere en het Goffertstadion in Nijmegen. De deelnemers leerden over de samenwerkingen die op deze locaties zijn opgezet, bespraken complexe casussen en identificeerden wat nodig is voor de volgende stappen. Hier zijn de belangrijkste lessen:

  • De inwoner/cliënt centraal stellen
    Oplossingen werken het beste wanneer de behoeften van de inwoner leidend zijn. Dit zorgt voor draagvlak en constructieve samenwerking. De wens om uit te gaan van de mensen in plaats van het systeem was sterk aanwezig onder de deelnemers.
     
  • Zicht op wet- en regelgeving
    Er is behoefte aan meer inzicht in de wet- en regelgeving en de financiële consequenties voor inwoners die willen switchen tussen dagbesteding en betaald werk. De Keuzehulp Simpel Switchen biedt veel informatie, maar is nog niet bij iedereen bekend.
     
  • Inspiratie voor samenwerking
    Nieuwe samenwerkingen opzetten vraagt tijd, energie en lef. Goede voorbeelden bieden inspiratie en bemoediging. De bijeenkomsten werden als inspirerend en leerzaam ervaren, en deelnemers zagen de meerwaarde van het samenkomen met andere domeinen.
     
  • Valkuil: terugvallen in eigen perspectief
    Bij complexe vraagstukken is het een valkuil om vanuit het eigen perspectief te redeneren. Alle perspectieven zijn nodig om tot oplossingen te komen, maar het kan moeilijk zijn om het eigen perspectief los te laten. Het Inspiratiedocument Bruggen naar Werk biedt gespreksvragen om dit te faciliteren.

Conclusie

De drie bezochte locaties tijdens de Inspiratielabs on Tour waren inspirerend en boden waardevolle inzichten. Ondanks structurele knelpunten in de overgang van dagbesteding naar betaald werk, lieten Oss, Almere en Nijmegen zien dat er ruimte is voor positieve stappen. Domein overstijgende samenwerking speelt hierbij een cruciale rol.

Over Simpel Switchen

Deze inspiratielabs zijn onderdeel van het programma Simpel Switchen. Veel mensen die vanuit een uitkering willen gaan werken durven die stap niet te zetten. Zij hebben de zekerheid van een stabiel inkomen, vaste begeleiding of een veilige weg nodig. Het programma Simpel Switchen wil de drempels om aan het werk te gaan wegnemen en het mensen makkelijker maken om een stapje terug te doen als het even niet lukt.

Dit doen we in de uitvoering én in wet- en regelgeving. Zodat uiteindelijk iedereen mee kan doen op de plek die op dát moment het beste bij diegene past, of dat nou (vrijwilligers)werk, beschut werk of dagbesteding is. Met of zonder (gedeeltelijke) uitkering. Het programma Simpel Switchen is een initiatief van de ministeries SZW en VWS.

 

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Aart Bertijn
Telefoonnummer
Aart Bertijn

Deze pagina is een onderdeel van

Werk

werk