Doelstelling banenafspraak niet gehaald

Sinds 2013 hebben werkgevers in totaal 85.665 extra banen gecreëerd voor mensen met een arbeidsbeperking. Hoewel het aantal banen in 2023 licht is gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, blijft het achter bij de gestelde doelstelling. Ruim een derde van de mensen die tot de doelgroep van de banenafspraak behoren, werkt niet en heeft dit de afgelopen jaren ook niet gedaan. Er is dus nog veel werk te verzetten.

aantrekkelijk-werk

Dit blijkt uit een brief van staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie) over de tussentijdse resultaten van de banenafspraak. Staatssecretaris Nobel benadrukt het positieve nieuws dat meer mensen met een arbeidsbeperking aan de slag zijn gegaan bij reguliere werkgevers, waarbij hun talenten worden benut. Tegelijkertijd is er minder groei dan gehoopt.

Uitdagingen voor werkgevers

Marktwerkgevers hebben met 74.031 extra banen het streven van 80.000 extra banen in 2023 niet gehaald. Voor het eerst hebben zij de jaarlijkse doelstelling niet bereikt. Om hier verandering in te brengen, hebben ondernemersorganisaties extra ingezet op het matchen van werkzoekenden met werkgevers. Ook overheidswerkgevers hebben stappen gezet, maar er is nog ruimte voor verbetering. Er is extra inzet nodig om deze trend te keren. Staatssecretaris Nobel wil op korte termijn in gesprek gaan met markt- en overheidswerkgevers om verdere plannen te bespreken. Het doel is dat iedereen naar vermogen kan deelnemen aan de arbeidsmarkt

Passend werk

Om dit te kunnen realiseren moeten mensen met een beperking de kans krijgen om zich te kunnen ontwikkelen. Ook als het beroepsonderwijs niet bij hun past. Daarom vindt de VGN het belangrijk dat bedrijven ook worden gestimuleerd passende werkplekken te creëren voor mensen die door hun beperking nog geen betaald werk kunnen verrichten. Dit als stap in hun ontwikkelingsproces op weg naar zo regulier mogelijk werk. 

Samen met o.a. SZW, VWS, Divosa, VNG, UWV, Cedris, Ieder(in) en Movisie, werkt de VGN in het programma Simpel Switchen aan het wegnemen van drempels en belemmeringen op de weg van dagbesteding naar werk. Het is belangrijk dat mensen met een beperking en hun verwanten zich veilig voelen om de volgende stap te zetten. En waarbij ze ook terug kunnen stromen in de uitkering als dat nodig zijn.

Banenafspraak

Zowel werkgevers in de sectormarkt als bij de overheid hebben afgesproken om jaarlijks extra banen te realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit initiatief staat bekend als de banenafspraak. De teller moet in 2026 op 125.000 extra banen staan: 100.000 extra banen bij marktwerkgevers en 25.000 extra banen bij overheidswerkgevers.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Aart Bertijn
Telefoonnummer
Aart Bertijn

Deze pagina is een onderdeel van

Werk

werk