Artikelen
Zoeken
Filters
Resultaten
261 artikelen voor 'Langdurige zorg'
-
Voorjaarsnota: bezuinigingen gaan door
De bezuinigingen op de gehandicaptenzorg worden doorgezet, de bezuinigingen op jeugdhulp worden slechts uitgesteld en maatregelen om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken blijven uit. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland reageert vooral teleurgesteld op de vorige week gepresenteerde Voorjaarsnota. Directeur Theo van Uum: ‘Er wordt volgend jaar 157 miljoen euro bezuinigd op onze sector, terwijl die nu al in zwaar weer verkeert. De jaren daarna lopen deze bezuinigingen nog verder op. Dit is volstrekt onverantwoord’.
-
Behandeling in de langdurige gehandicaptenzorg onderzocht
Erasmus Centrum voor Zorgbestuur (ECZB) heeft onderzocht hoe behandeling in de langdurige gehandicaptenzorg wordt vormgegeven. Dit onderzoek, in opdracht van de VGN, maakt duidelijk dat de langdurige gehandicaptenzorg een geheel eigen manier van kijken heeft, gericht op de individuele cliënt, de leefsituatie en het leefklimaat van de cliënt. Dit maakt dat behandeling een eigen, gelaagd karakter heeft: 1-op-1, mediërend en gericht op het leefklimaat. De rapportage beschrijft de vormgeving van behandeling bij een variatie aan VGN-leden, de achterliggende redenen hiervoor en scenario’s voor het slim organiseren van behandeling.
-
Transitieakkoord: aanpassing kanslijn 3
De VGN en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben de tekst van kanslijn 3 van het transitieakkoord aangepast, zodat deze beter aansluit bij de uitdagingen waar de sector in de praktijk voor staat. Kanslijn 3 richt zich nu specifiek op passende zorg voor mensen met complexe zorg- en ondersteuningsvragen.
-
Vonk: nieuw toneelstuk over de toekomst van de gehandicaptenzorg'
Stel je eens voor, het is 2030, hoe ziet werken in de gehandicaptenzorg er dan uit? Werken professionals intensiever samen met verwanten, vrienden en collega’s? Hebben zorgrobotica een aantal taken versimpeld waardoor er meer tijd ontstaat? Of neemt de druk alleen maar toe? Daarover gaat een nieuwe interactieve en prikkelende theatervoorstelling, ontwikkeld vanuit de Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg. In combinatie met een gespreksstarter worden medewerkers en werkgevers hiermee geïnspireerd om na te denken over hun werk en de toekomst.
-
Voorjaarsgesprekken met zorgkantoren
Binnenkort starten de voorjaarsgesprekken tussen de zorgkantoren en de zorgaanbieders. Het transitieteam van ZN en de VGN heeft een praatplaat gemaakt om te helpen met deze gesprekken.
-
Staatssecretaris: ‘Knokken voor de gehandicaptensector’
De Tweede Kamer debatteerde op 13 februari en op 6 maart over de langdurige zorg. Daarbij konden staatssecretaris Maeijer en minister Agema geen financiële toezeggingen doen: pas bij de Voorjaarsnota wordt duidelijk of daar beweging in komt. Staatssecretaris Maeijer erkent dat de gehandicaptensector voor een lastige opgave staat, met bezuinigingen vanaf 2026, een krappe arbeidsmarkt en een groeiende zorgvraag. Tegelijkertijd wees zij op de extra middelen die de afgelopen jaren zijn vrijgemaakt. ‘Deze sector is ontzettend waardevol. En daar moeten we voor knokken’.
-
Financiële problemen gehandicaptenzorg: investeringen uitgesteld
De zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en een gedragsstoornis is afgelopen decennia sterk verbeterd. Er wordt alleen verlies op gemaakt door zorgaanbieders, omdat zorgkantoren ontoereikend vergoeden. Dit is een van de factoren die financiële problemen in de sector veroorzaken. Organisaties stellen investeringen hierdoor uit. Zo schrijft het NRC in een uitgebreide reportage over de financiële situatie bij zorgaanbieder Trajectum.
-
Debat langdurige zorg: VGN vraagt Tweede Kamer om actie
Hoe ziet de toekomst van de langdurige zorg eruit? Op 13 februari gaat de vaste commissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hierover in gesprek met staatssecretaris Maeijer. In aanloop naar dit debat voedde de VGN Kamerleden met informatie over thema's die voor de gehandicaptenzorg nú aandacht en actie vragen: de complexe zorg, de arbeidsmarkt en verduurzaming.