Artikelen
Zoeken
Filters
Resultaten
5 artikelen voor 'Langdurige zorg'
-
Begrotingsdebat: een bijrol voor de gehandicaptenzorg
De Tweede Kamer debatteerde vorige week woensdag en donderdag over de begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De kranten stonden de dagen daarna vol over dit debat en de stevige kritiek die het kabinet kreeg over het ontbreken van concrete plannen. Maar wat werd er nu eigenlijk over de gehandicaptenzorg gezegd deze twee dagen? Ik zet het op een rijtje.
-
Intensieve gehandicaptenzorg voor mensen met een VG7-indicatie dreigt vast te lopen
De wachtlijsten voor zeer intensieve gehandicaptenzorg lopen snel op. De oorzaak: de tarieven zijn niet kostendekkend. Gewoon zo doorgaan, lijkt volgens VGN-directeur Theo van Uum op het doorrijden in een auto terwijl de waarschuwingslampjes op het dashbord oplichten.
-
'Als wantrouwen vertrouwen wordt, zie je geen zorgaanvragen maar mensen met een hulpvraag'
Wat merken we van Visie 2030 in de praktijk? Samen met een groot aantal VGN-leden, mensen met een beperking, hun netwerk, professionals en maatschappelijke partners ontwikkelde de VGN een toekomstvisie. Het hart van die visie is dat Nederland in 2030 een samenleving heeft waarin gewoon meedoen centraal staat. Wat zien we daarvan in de praktijk? In deze blog geeft Marjan van der Velde, moeder van Gideon, haar visie.
-
'Meer en mooier had niet gekund'
Pieter Hermsen verlaat de gehandicaptenzorg, na jaren ervaring in de sector. Allereerst als verwant van iemand met een beperking, maar ook als verpleegkundige, docent, schrijver en uiteindelijk bestuurder. In dit blog blikt hij hierop terug en vergelijkt hij deze sector met andere takken van de langdurige zorg. "Verschillen zijn er, maar de overeenkomsten zijn groter."
-
Nachtzorg is nog te onzichtbaar
Nachtzorg in de gehandicaptensector is soms letterlijk onzichtbaar. Voor veel ouders en verwanten is het een onbekend terrein; ze weten niet hoe de zorg in de nacht verloopt. Zelfs de dagzorg is onvoldoende op de hoogte van het werk van hun collega’s in de nacht. Daardoor is de nachtzorg vatbaar voor nare beelden. Dat bleek uit een uitzending van Nieuwsuur in september 2017. De reportage schetste een beeld van koude, afstandelijke zorg: cliënten die aan hun lot worden overgelaten en falende techniek. Een beeld waarin de gehandicaptenzorg zich niet herkent…