Aan de slag met digitaal vakmanschap en werkplekleren

Onder de noemer ‘Allemaal digitaal?! Een lerend perspectief' vond op 5 december 2024 de jaarlijkse uitwisselbijeenkomst plaats van kennismanagers en leden van het netwerk ‘levenlang ontwikkelen’. Ze verkenden wat digitaal vakmanschap en werkplekleren van hun vraagt in het faciliteren van leren. Want dit is nodig om ook in de toekomst te blijven bijdragen aan betekenisvol leven en onbeperkt meedoen van mensen met beperkingen. VGN en Kennisplein Gehandicaptensector organiseerden deze interactieve sessie.

Opening uitwisselbijeenkomst Allemaal digitaal
De dagvoorzitters verwelkomen de deelnemers

Programma
In hun aftrap belichtten dagvoorzitters Marion Kersten (VGN) en Hilair Balsters (Vilans/Kennisplein Gehandicaptensector) dat kennis delen en blijven leren cruciaal zijn voor een toekomstbestendige gehandicaptenzorg. Als basis voor het programma zijn daarom ook kennisvragen over digitaal vakmanschap en werkplekleren opgehaald bij kennismanagers en leden van het netwerk ‘levenlang ontwikkelen’. Alle presentaties van de bijeenkomst vindt u onderaan dit artikel.

Hoe werkplekleren er in de praktijk vorm krijgt, belichtte Luciënne Heerkens, kennismanager bij de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke Beperking. Dat deed ze op basis van een inventariserend onderzoek dat Tilburg University uitvoerde in opdracht van ZonMw. Informatie over de casussen uit deze studie zijn de vinden op het Kennisplein.

Als inspiratiebron volgden hierna drie korte praktijkcassussen over digitaal vakmanschap vanuit een lerend perspectief:
-Digicontact, door Karin Volkers van Philadelphia
-Meekrijgen van digitale starters vanuit Digivaardig in de zorg, door Suzanne Verheijden van buro Strakz
-Zorgtechnologie implementeren via de Innovatie-impuls, door Karen Jansen van Vilans.

Hierna gingen de deelnemers zelf in subgroepjes aan de slag met ‘Allemaal digitaal?! Ze brainstormden met elkaar over de vraag ‘Hoe zorg je ervoor dat iedereen binnen jouw organisatie betrokken raakt én blijft bij nieuwe zorgtechnologie?’. Hun beste ideeën presenteerden ze vervolgens plenair. Cathelijn Oudshoorn (ASVZ en AWVB), die op 7 februari 2025 haar proefschrift over E-health zal verdedigen, gaf hierop een reflectie.

Tenslotte werden actuele landelijke ontwikkelingen gedeeld. Daarbij bood Hilair Balsters (Vilans/Kennisplein) een kort inkijkje in op de doorontwikkeling van de website, die nodig om een goede vindplaats te blijven binnen de kennisinfrastructuur. Minie Eising (VGN) ging in op de ontwikkeling van sectorale ontwikkelpaden en het onderzoek dat VGN samen met Actiz en Sociaal Werk Nederland laat uitvoeren naar hoe werkgevers en werknemers aankijken tegen een skillsgerichte benadering. Marion Kersten (VGN) benoemde de vijf centrale thema’s uit de Kennisagenda van de Kenniscoalitie Gehandicaptenzorg. 

In een levendige netwerklunch zetten de deelnemers daarna hun uitwisseling voort. Verrijkt door alle uitgewisselde kennis en voorzien van een Sinterklaas traktatie ging iedereen daarna huiswaarts.         

Knelpunten door gebrek aan digivaardigheid
Suzanne Verheijden licht knelpunten toe

Presentaties uitwisselbijeenkomst Allemaal Digitaal 5 december 2024

Op de uitwisselbijeenkomst ‘Allemaal digitaal?! Een lerend perspectief werden presentaties gehouden over:
-Werkplekleren
-Digicontact
-Digitale starters/Digivaardig in de zorg
-Technologie via de Innovatie-impuls
-Landelijke ontwikkelingen op het terrein van kennisbeleid

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Marion Kersten
Telefoonnummer
06-13205983
Marion Kersten