Artikelen

Resultaten

289 artikelen voor 'Wet- en regelgeving'

  • Afspraken over werkwijze overgangsjaar Wet Zorg en dwang

    De VGN heeft eind 2019 haar ‘Werkwijze overgangsjaar Wzd’ gepresenteerd. De minister gaf begin 2020 in reactie op deze voorstellen aan dat hij bereid is om met de VGN te verkennen om de administratieve lasten terug te dringen, zolang er niet wordt getornd aan de rechtsbescherming van de cliënt.

    man zit in rolstoel naast tekst wet zorg en dwang
  • Oproep veldpartijen: Verbeter de Wet zorg en dwang

    Maak de uitvoering van de Wet Zorg en Dwang makkelijker, dat is de oproep van elf landelijke organisaties aan de Tweede Kamer. Deze week behandelt de Tweede Kamer een wetsvoorstel met aanpassingen voor de wet die sinds een jaar van kracht is. De cliëntenorganisaties Ieder(in), KansPlus en het LSR, de beroepsverenigingen V&VN, Verenso, NVAVG, NVO en NIP en de brancheorganisaties ActiZ, VGN en Zorgthuisnl schreven de Kamerleden gezamenlijk een brief met voorstellen om de wet te verbeteren.

    man zit in rolstoel naast tekst wet zorg en dwang
  • ‘Voer verbetering van de Wet zorg en dwang (Wzd) in de praktijk alvast in’

    Moeten zorgverleners rustig wachten tot de Wet zorg en dwang is aangepast? De VGN vindt van niet, de uitvoering kan al worden gewijzigd. ‘Je kunt niet van de praktijk verwachten dat zij de inwerkingtreding van de wijzigingswet afwacht’, schrijft Marijke Delwig, juridisch beleidsadviseur, van de VGN. De Wzd in vijf vragen.

    vlieger
  • “We staan aan de vooravond van een emancipatiebeweging”

    ‘Dit plan dient als een goed beginpunt, maar zet de ambities een tandje bij en maak het concreter’, reageert VGN-directeur Frank Bluiminck op zorgvisie.nl, dat een artikel publiceerde over de presentatie van het programma ‘Onbeperkt Meedoen’ aan de Kamer. Het Kabinet wil dat de ruim 2 miljoen mensen met een beperking in Nederland op alle niveaus van de samenleving minder drempels ervaren. Bluiminck is blij dat het programma door de 24 bewindslieden breed wordt gedragen. ‘Maar we zijn er nog niet.’

  • (update 16-3) FAQ nieuwe donorwet voor zorgorganisaties

    Op 1 juli 2020 wordt de nieuwe donorwet van kracht die regelt dat iedereen vanaf 18 jaar of ouder in Nederland geregistreerd wordt in het Donorregister voor orgaan- en weefseldonatie na overlijden. Het huidige toestemmingssysteem wordt vervangen door een systeem van Actieve Donorregistratie. De nieuwe donorwet roept veel vragen op bij zorgaanbieders, cliënten en hun verwanten. De VGN heeft samen met KansPlus en Ieder(in), in samenwerking met het ministerie van VWS, antwoord gegeven op veel gestelde vragen (FAQ) van zorgorganisaties in de gehandicaptenzorg over de nieuwe donorwet. Een belangrijk onderwerp dat in de FAQ wordt besproken is de wilsonbekwaamheid van cliënten ten aanzien van donorregistratie. In de bijlage onderaan dit artikel vindt u de FAQ. Daarnaast organiseert de VGN op dinsdag 4 februari een bijeenkomst over de nieuwe donorwet en de ethische aspecten en dilemma's die daarbij spelen.

    donor
  • 19 veldpartijen pleiten voor aanpassing concept Besluit gelijkgestelde aandoeningen

    Een brede coalitie van 19 veldpartijen uit de ouderenzorg, de geestelijke gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg pleit in reactie op de internetconsultatie van het concept Besluit uitbreiding gelijkgestelde aandoeningen, voor aanpassing van het Besluit.

    wzd
  • Aan de slag!

    Het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking, dat onlangs door de Tweede Kamer werd geratificeerd, betekent een flinke uitdaging aan de samenleving. Veel partijen moeten aan de slag om Nederland toegankelijker te maken op gebieden als werk, vervoer en vrije tijd. Van de gehandicaptensector mag worden verwacht dat we die partijen aansporen om gebruik te maken van de expertise die we hebben opgebouwd.

  • Aandacht voor gezondheidspreventie in zorgdebat

    Voor de gehandicaptenzorg is het belangrijk dat er meer afspraken worden gemaakt over gezondheidspreventie. Dat zei VGN-voorzitter Femke Halsema gisteren na afloop van Het Grote Zorgdebat, dat in Nieuwegein werd gehouden. Op uitnodiging van 25 branche- en belangenorganisaties debatteerden tien kandidaat-Kamerleden met elkaar over ‘Zorg voor de toekomst’.