Artikelen
Filters
Resultaten
299 artikelen voor 'Wet- en regelgeving'
-
Tweede Kamer: ‘Ook ons geduld is op’
In de laatste week voor het kerstreces nam de Tweede Kamer maar liefst elf moties aan die van belang zijn voor de gehandicaptenzorg. De regering moet de uitvoering van het VN-verdrag Handicap kabinetsbreed meer urgentie te geven en concrete stappen zetten richting de naleving. Ook vraagt de Tweede Kamer aan de regering om álle conclusies en aanbevelingen van het VN-comité Handicap in de werkagenda’s op te nemen en hier haalbare en concrete doelstellingen over te formuleren. De Tweede Kamer wil daarnaast dat de subsidieregeling voor het bouwen van woningen voor zorgbehoeftige ouderen ook open wordt gesteld voor woningbouw voor ouderen met een beperking. Sommige moties werden breed gesteund, andere stemmingen waren spannend: NSC gaf de doorslag door bij enkele moties als enige coalitiepartij vóór te stemmen.
-
Uitvoering VN-Verdrag Handicap gaat te traag
‘Ook ons geduld is op!’ In een brief aan de Tweede Kamer trekt VGN aan de bel over het gebrek aan voortgang bij de uitvoering van het VN-Verdrag Handicap. In aanloop naar het Kamerdebat hierover steunt VGN de petitie ‘Ons geduld is op’ van Ieder(in). Mensen met een beperking kunnen nog steeds niet gewoon meedoen in onze samenleving. Of het nu gaat over werk, onderwijs, wonen of vrije tijd: mensen met een beperking kunnen niet rekenen op de toegankelijkheid waar zij wel recht op hebben volgens het VN-verdrag Handicap.
-
Eigen bijdrage in 2025 voor veel mensen omhoog
Cliënten die in een instelling voor gehandicaptenzorg wonen, of die vanuit de Wlz gebruik maken van een MPT en VPT, betalen een eigen bijdrage aan het CAK. In 2025 gaat die eigen bijdrage voor veel mensen mogelijk meer omhoog dan in eerdere jaren.
-
Uitbreiding vergunningplicht Wtza
Op 24 september is de Verzamelwet VWS 2023 aangenomen door de Eerste Kamer. Eén van de onderwerpen binnen deze Verzamelwet is de uitbreiding van de vergunningplicht onder de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Deze uitbreiding van de vergunningplicht treedt in werking op 1 januari 2025. Dat betekent dat vanaf deze datum de vergunningplicht gaat gelden voor alle zorgaanbieders (met uitzondering van solisten) die zorg verlenen op grond van de Zorgverzekeringswet of de Wet langdurige zorg.
-
Wijziging eisen onafhankelijke deskundige (Wzd)
Onlangs is gepubliceerd aan welke eisen iemand moet voldoen om de rol van onafhankelijke deskundige te vervullen. Deze eisen worden opgenomen in het Besluit zorg en dwang (Bzd). De wijziging treedt in werking op 1 januari 2025
-
Model toestemmingsformulier herzien
In 2019 heeft de VGN een handreiking privacy ontwikkeld met daarbij een model toestemmingsformulier. Sinds de inwerkingtreding van de AVG (2018) is er in de loop der jaren steeds meer kennis opgedaan. Op basis van deze kennis en nieuwe inzichten is het formulier aangepast.
-
Model privacyreglement herzien
Het modelprivacyreglement uit 2019 is herzien. Sinds de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in 2018 is er in de loop der jaren steeds meer kennis opgedaan. Op basis van deze kennis en nieuwe inzichten is het reglement op enkele onderdelen aangepast.
-
Update Algemene Inkoopvoorwaarden Gezondheidszorg
De VGN, ActiZ, de Nederlandse GGZ, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en NEVI Zorg hebben in 2022 gezamenlijk de Algemene Inkoopvoorwaarden Gezondheidszorg (AIVG) herzien. In aanvulling hierop is de module ICT herzien en de module Geneesmiddelen ontwikkeld.