Artikelen

Resultaten

60 artikelen voor 'Kwaliteit'

  • Reflectie kwaliteitsbeelden: belangrijke lessen

    Om van elkaar te leren organiseerde VGN dit jaar weer dialoogsessies over kwaliteit. Centraal stonden de kwaliteitsbeelden die aangeleverd zijn sinds ingang van het Kwaliteitskompas Gehandicaptenzorg 2023-2028. In dit artikel zijn de belangrijkste lessen samengevat.

    Verschillende covers van kwaliteitsbeelden in begrijpelijke taal
  • Verkiezingen: Wat zeggen politieke partijen over gehandicaptenzorg en inclusie? 

    In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november analyseerde de VGN verkiezingsprogramma’s van politieke partijen: wat schrijven zij over (gehandicapten)zorg, mensen met een beperking en inclusie? 

    programma analyse voorblad wat zeggen politieke partijen over de gehandicaptenzorg en een inclusieve samenleving
  • Gehandicaptenzorg financieel in het nauw: 'Het is een fors stootje dat op ons afkomt'

    Kan de gehandicaptenzorg in Nederland tegen een stootje? Binnen de sector neemt niet alleen de financiële druk toe, ook de complexiteit van de zorgvragen neemt toe en het aantal zorgvragen, terwijl er minder zorgprofessionals beschikbaar zijn. Hoeveel veerkracht heeft de sector? Drie bestuurders aan het woord: Elze Vonk (Alliade), Emmeke van Eersel (Middin) en Han van Esch (Philadelphia). ‘We kunnen tegen een stootje, maar het is een samenspel van zaken die het wel erg ingewikkeld maakt.’

     Podcast 1 Donkere Wolken
  • Moreel beraad: wel of geen eigen regie?

    Hoe ga je als zorgprofessional om met morele en ethische kwesties in de dagelijkse praktijk? In 2023 staat er in elke editie van Markant de rubriek Moreel beraad waarin we morele kwesties uit de praktijk bespreken. In deze eerste rubriek spreken we met Maria Evers, teamcoach bij zorgorganisatie Lunet, lid van de commissie ethiek en gespreksleider moreel beraad. Zij gaat in op een specifieke casus waarin balans werd gezocht tussen de eigen regie van een cliënt en een vast dagprogramma voor haar veiligheid.

    Moreel beraad
  • Reflectie op kwaliteitsrapporten gehandicaptenzorg: fundamentele vragen over ‘het rapport’ en aandacht voor grote vraagstukken

    Om samen te reflecteren op kwaliteit(srapporten) in de gehandicaptenzorg organiseerde de VGN met Vilans twee bijeenkomsten voor in totaal ruim 70 kwaliteitsfunctionarissen, zorgmedewerkers en leden van de stuurgroep van het kwaliteitsader (o.a. zorgkantoren en inspectie). Het gesprek – dat gevoerd werd aan de hand van de kwaliteitsrapporten 2021 - leverde opnieuw veel herkenning op, zowel op inhoud als ten aanzien van het maken van het rapport. Ter voorbereiding van de bijeenkomst vulden alle deelnemers vragenlijsten over hun eigen en elkaars kwaliteitsrapporten in. Na afloop ordende Vilans de antwoorden en vond er een slotreflectie plaats met een kleine groep. In dit artikel lees je de opvallendste conclusies.

    Schets van man die videobelt
  • Peter Siebesma over gehandicaptenzorg en ggz: ‘Kom op, koepels, ga eens bij elkaar!’

    Met enkel het hart op de goede plek kom je er niet, zegt onderzoeker Peter Siebesma, in zijn terugblik op vijftig jaar gehandicaptenzorg en psychiatrie. Wat nodig is zijn goede methodieken, keihard werken, en een fusie tussen de VGN en de Nederlandse ggz.

    peter siebesma staat buiten in een herfstbos en kijkt in de camera
  • Mariëtte Stradmeijer over persoonlijk leiderschap: ‘Eerst moet de focus op jezelf'

    ‘Eerst moet de focus op jezelf. Daarna kan je beter naar de ander kijken en de ander beter helpen', zegt Mariëtte Stradmeijer, trainer van Op Eigen Benen. ‘In de gehandicaptenzorg gaat het vaak over de eigen regie van cliënten. Maar, hoe kan je iemand bewust laten worden van zijn eigen kunnen, als je dat zelf niet hebt ervaren?’

    Portret Mariëtte Stradmeijer door Stijn Rademaker
  • Praten over de dood: de kunst is om responsief en sensitief te zijn

    Mensen met een licht verstandelijke beperking lijken kwetsbaarder te zijn voor suïcide. Hoe ga je daarmee om? Teunis van den Hazel is psychotherapeut en klinisch psycholoog bij zorgorganisatie Trajectum. Hij onderzocht wat helpt bij suïcidepreventie bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB).

    Suicidepreventie