Duurzaamheid
De gehandicaptenzorg wil haar verantwoordelijkheid nemen in duurzaamheid en volgt hierin de doelstellingen van de overheid. Welke kansen zijn er binnen de sector?
Actueel
Klimaatcrisis leidt tot toenemende zorgvraag
De klimaatcrisis is de grootste bedreiging voor de volksgezondheid. Temperatuurstijging en milieuverontreiniging leiden tot meer en andere zorgvragen. Maar de zorg draagt ook bij aan de klimaatverandering. In Nederland is de zorgsector verantwoordelijk voor ongeveer 7 procent van de nationale CO2-voetafdruk. Daarnaast is 4 procent van het afval en 13 procent van het grondstoffengebruik toe te schrijven aan de zorg.
Ambitie VGN en haar leden
De zorgsector wil daarom verduurzamen. Dat betekent een groene en klimaatneutrale zorg, met minimale uitstoot van broeikasgassen en impact op de leefomgeving. Veel organisaties in de gehandicaptenzorg ontwikkelden de afgelopen initiatieven om op een duurzame manier zorg te leveren. De VGN werkt met leden nader uit hoe een goede balans ontstaat tussen ondersteuning van de leden bij beleidsvorming en beleidsvrijheid (maatwerk) bij leden. Want de Green Deal heeft een collectieve ambitie, maar de uitwerking verschilt per organisatie.
Prioriteiten
Onze prioriteiten zijn:
- Vergroten van de bewustwording en het draagvlak voor verduurzamen bij cliënten en medewerkers.
- Bevorderen gezondheid door gezonde leefstijl, een leefomgeving die bijdraagt aan geestelijke en lichamelijke gezondheid, en gezonde en duurzame voeding.
- Vastgoed verduurzamen, via structurele financiering met wet- en regelgeving, zonder onnodige administratieve lasten.
- Duurzame mobiliteit van medewerkers en cliënten.
- Minder voedselverspilling
Groene Gehandicaptenzorg
Markant publiceert een reeks artikelen over de Groene Gehandicaptenzorg: organisaties die met een nieuwe blik kijken naar de terreinen die zij bezitten. Als je die op een natuurlijker manier beheert, kan dat bijdragen aan de gezondheid van zowel cliënten als medewerkers en bovendien aan de biodiversiteit.