Adviseurs duurzaamheid en kwaliteit gaan samen aan de slag: ‘Duurzaamheid is meer dan energiebesparing’

Duurzaamheid en kwaliteit zijn nauw met elkaar verbonden, ook in de gehandicaptenzorg. Dat bleek tijdens een gezamenlijke inspiratiesessie voor kwaliteits- en duurzaamheidsadviseurs, die de VGN met medewerking van het ministerie van VWS organiseerde. De meeste grote organisaties blijken duurzaamheid al te hebben opgenomen in de strategie.

Duurzaamheid en kwaliteit
Deelnemers aan de inspriratiedag over duurzaamheid en kwaliteit. Foto Annelies Kamphuis/VWS

De VGN organiseerde deze bijeenkomst om samen met duurzaamheids- en kwaliteitsmedewerkers te ontdekken waar de raakvlakken liggen tussen hun beide vakgebieden. Om zo te verkennen hoe de twee werelden elkaar (meer) kunnen versterken.

Duurzaamheid is ook investeren in kwaliteit van zorg

Duurzaamheid is niet alleen energiebesparing en CO2-reductie, vertelde Anne Schraagen van de VGN tijdens de bijeenkomst. Steeds meer staat duurzaamheid ook voor investeren in gezondheid en kwaliteit van zorg. De grootste bedreiging van onze volksgezondheid is immers de klimaatcrisis. De VGN werkt op verschillende manieren aan de uitvoering van de Green Deal Duurzame Zorg 3.0, die zij net als verschillende organisaties in de sector mede ondertekende. 

Een groene omgeving kan helpen

De samenhang tussen duurzaamheid en kwaliteit blijkt volgens Schraagen bijvoorbeeld bij de vergroening van instellingsterreinen. Het werken hieraan is goed voor de natuur, want draagt bij aan biodiversiteit, maar ook beter voor de gezondheid, want een groene omgeving nodigt uit om meer te bewegen en kan helpen om mentale klachten te voorkomen.

Verdeling adviseurs duurzaamheid en kwaliteit evenwichtig

De bijeenkomst werd op 1 april gehouden op een passende locatie, De Moestuin in Utrecht, een sociale onderneming. De titel luidde ‘Duurzaamheid en kwaliteit samen laten bloeien’ en dagvoorzitter was Peter Kruithof, manager Kwaliteit en Beleid van de VGN. Onder de tachtig aanwezigen bleken kwaliteitsadviseurs en duurzaamheidsadviseurs op een evenwichtige manier te zijn verdeeld. Ook aanwezig was Eline Attema, coördinator Green Deal van het ministerie van VWS. Op een vraag van de dagvoorzitter antwoordde ze dat er duurzaamheidscoördinatoren zijn in alle beleidskolommen van VWS, en dat ze samen aan de slag gaan om duurzaamheid in alle facetten van beleid te borgen. 

7 van de 10 grote organisaties hebben duurzaamheid in de strategie opgenomen

Aan het slot van haar betoog wees Schraagen erop dat bestuurlijk commitment heel belangrijk is voor aandacht voor duurzaamheid en integratie in het kwaliteitsbeleid binnen organisaties. Dit werd bevestigd door Aafke Zwart. Zij is coördinator duurzaamheid bij BoZ (Brancheorganisaties Zorg). Ze heeft onderzocht of de tien grootste organisaties in de gehandicaptenzorg duurzaamheid in de strategie hebben opgenomen. Dat bleek bij zeven van hen inderdaad al het geval te zijn. Daarmee loopt de gehandicaptenzorg binnen de care voorop. En samen zijn die zeven organisaties goed voor dertig procent van de omzet in de gehandicaptenzorg.

Duurzaamheid of Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen?

Zwart wees erop dat organisaties die gaan werken aan duurzaamheid, vaak ook te maken krijgen met weerstand. Bestuurders denken soms ten onrechte dat de term alleen te maken heeft met milieu en dat je met aandacht ervoor je medewerkers iets ontneemt. Dan kan het goed zijn een andere term als uitgangspunt te kiezen, bijvoorbeeld Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Voorbeelden van Philadelphia en ’s Heeren Loo

Daarna was het tijd voor voorbeelden uit de praktijk. Vastgoedmanager Dennis van de Rovaart van Philadelphia wees erop dat het goed is om ‘gezondheidsbevorderende factoren’ van een prettige leefomgeving bij bestuurders onder de aandacht te brengen. En dat een dergelijke leefomgeving bijdraagt aan de aanpak van het personeelstekort. Hij liet zien hoe zijn organisatie bezig is met ‘biofilisch bouwen: bouwen met ‘hernieuwbare biologische materialen’. Nienke van den Berg van ’s Heeren Loo en Jasperina Venema van Nature for Health vertelden hoe zij op een van hun zorgparken (Noorderhaven) een pilot hebben ontwikkeld, om van daaruit een draaiboek te maken voor hun andere zorgparken. Hun ervaring is dat groenbeheer beter rekening houdt met natuur en gezondheid geen extra geld kost.

Dialoogsessie over voortgangsbericht

’s Middags gingen de kwaliteitsadviseurs  en duurzaamheidsadviseurs in kleine groepjes uiteen voor een dialoogsessie, met als doel samen inspiratie op te doen en ideeën uit te wisselen voor de voortgangsberichten die organisaties dit jaar gaan samenstellen. De groepjes deelden de vorm, opzet en beoogde doelgroep van hun voortgangsbericht, en spraken over het belang van integraal duurzaamheids- en kwaliteitsbeleid

Bij de afsluiting kwamen verschillende lessen aan de orde, met als voornaamste dat kwaliteit en duurzaamheid niet langer los staan van elkaar.

Informatie

  • Op 15 mei wordt ’s ochtends een online ‘light variant’ van deze bijeenkomst gehouden voor alle mensen die op de wachtlijst stonden en andere leden van de VGN die er op 1 april niet bij konden zijn. Nadere informatie over deelname volgt.
  • Binnenkort publiceren we een uitgebreider verslag van de dialoogsessie, met quotes en een analyse over de ontwikkeling van voortgangsberichten in de gehandicaptenzorg.  

‘Ik wist tot vandaag eigenlijk niet dat mijn organisatie een kwaliteitsbeeld maakte. Ik heb het al die jaren nooit gelezen. En jij blijkt als kwaliteitsfunctionaris niks van de groenvisie van je organisatie te weten. Terwijl we in feite aan dezelfde doelen werken; dat moet toch anders kunnen? ’

Een duurzaamheidsfunctionaris in gesprek met een kwaliteitsfunctionaris tijdens de kwaliteitsdialoog

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Noortje Smit
E-mail
Telefoonnummer
Noortje Smit

Deze pagina is een onderdeel van