Artikelen

Resultaten

232 artikelen voor 'Veiligheid'

  • ‘Ben jij wel eens verliefd geweest?’

    Hoe voorkom je seksueel misbruik bij cliënten? Bartiméus maakt relaties, intimiteit en seksualiteit voortdurend onderwerp van gesprek. Dat hoeft niet gelijk heel zwaar te zijn. ‘Het kan ook tijdens het aardappels schillen.’

    Zorg en dwang 2
  • 'De Zorg Brandveilig' presenteert model risicogestuurde brandveiligheid

    Het Stuurwiel Risicogestuurde Brandveiligheid is het nieuwste model voor een risicogestuurde aanpak van brandveiligheid in de zorg. U kunt het gebruiken om een eerste diagnose te maken van de brandveiligheidsaanpak in uw organisatie. Ook kunt u het model gebruiken om een idee te krijgen van gelijkwaardige alternatieven.

  • 'Ervoor zorgen dat de rust terugkeert'

    Er is steeds meer aandacht voor personen met verward gedrag. Bij de aanpak van het probleem, is ook de gehandicaptensector betrokken. 'Het gewone leven herstellen, dat is onze specialiteit.'

    vrouw buigt hoofd naar handen
  • 'Hoe stoer ook, je kunt je toch onveilig voelen'

    Bij de Hartekamp Groep worstelde een aantal teams met het thema veiligheid. Ze hadden te maken met een nieuwe, zware doelgroep of het thema was in het team vrijwel onbespreekbaar. Toen stafmedewerker Hans Gunsing hoorde van de VeiligPlus-aanpak, wilde hij deze dan ook graag introduceren in zijn organisatie. Het team van begeleider Melissa Jansen gaf zich op voor de pilot. “We namen eerst allemaal een machohouding aan. Nu weten we dat iedereen wel eens onveiligheid ervaart.”

    VeiligPlus
  • ‘Aangifte doen kan nuttig zijn’

    Met de toename van mensen met een licht verstandelijke beperking die ondersteuning nodig hebben, krijgen zorgorganisaties meer te maken met delinquent gedrag. Wanneer doe je aangifte? Lector LVB en Jeugdcriminaliteit Hendrien Kaal maakte een checklist om hierover doordacht te beslissen.

    twee hand afdrukken
  • ‘Alles draait om kijken, luisteren en afstemmen’

    “Als je de aanleiding van een agressie-incident weet te achterhalen, kan herhaling worden voorkomen. Ook bij cliënten met complexe problematiek. Soms gaat het om relatief kleine aanpassingen in de ondersteuning die medewerkers zelf direct kunnen doen.” Dat vindt Aart Bertijn, senior beleidsmedewerker bij de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en lid van de stuurgroep actieplan Veilig Werken in de Zorg.

  • ‘Cliënten lopen niet vast, dat doet het systeem’

    Hoe begeleid je mensen met een verstandelijke beperking die in een crisis belanden? ‘Gewoon’ is het sleutelwoord op 24-uursopvang De Doorstroom. ‘Toen Eppo binnen kwam, hebben we de deur open gelaten.’ 

    twee handen houden bol vast met electriciteit
  • ‘Hoe zit dit juridisch?’

    Een cliënt heeft thuis een wietplantage. Moet een ambulant begeleider dat doorgeven aan de politie? Nee, dat mag in principe niet. Het enige wat de begeleider kan doen is de cliënt erop wijzen dat hij een strafbaar feit pleegt. Alleen als er sprake is van een (vermoeden van een) ernstig misdrijf waardoor een noodsituatie en gevaar ontstaat, dan is het doorbreken van het beroepsgeheim gerechtvaardigd.

    koperen hamer ligt op sokkel