Artikelen
Filters
Resultaten
234 artikelen voor 'Veiligheid'
-
Webinar: Maak sociale veiligheid tastbaar
Een sociaal veilige werkomgeving is belangrijk. Daarom biedt Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg (StAG) gratis webinars, een projectgroep en andere tools aan met waardevolle informatie over sociale veiligheid. Op 15 januari is het eerste webinar van de reeks, waarin je meer te weten komt over sociale veiligheid en teamdynamiek.
-
Week tegen kindermishandeling
Van maandag 18 november t/m zondag 24 november is de landelijke week tegen kindermishandeling. Het thema van 2024 is: ‘Laat me niet los.’ Dit thema benadrukt dat we allemaal een rol hebben in het creëren van een omgeving waarin kinderen gelukkig en veilig kunnen opgroeien en ouders zich ondersteund voelen en om hulp durven vragen. Ook in de gehandicaptenzorg is hier aandacht voor.
-
Gehandicaptenzorg blijft alert op toenemende criminaliteit
De gehandicaptenzorg blijft alert op toenemende criminaliteit. De sector heeft met afschuw kennis genomen van berichten in de media over drugshandelaren en plofkrakers die actief zijn in de zorg en daardoor kwetsbare mensen in gevaar brengen. Er kwamen nieuwe, schokkende details in naar boven, die staan weergegeven in een rapportage van de politie Midden Nederland.
-
Herziene informatie infectieziekten en -preventie in arbocatalogus
De Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenfonds (StAG) heeft het thema 'infectieziekten en infectiepreventie' herzien en gepubliceerd in de Arbocatalogus Gehandicaptenzorg. De informatie is getoetst door de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) en helpt mensen om het risico op besmetting en verspreiding van infectieziekten zo klein mogelijk houden.
-
Twee minuten stilte voor zorgmedewerker Melanie
Op 15 april was er een ernstig geweldsincident binnen de geestelijke gezondheidszorg, waarbij zorgmedewerker Melanie om het leven kwam. Vanuit de gehandicaptenzorg gaan onze gedachten uit naar haar, haar naasten, haar collega's en iedereen te maken krijgt met geweld op het werk. Om hierbij stil te staan roept de VGN haar leden op om 2 mei om 14:00 uur twee minuten stilte in acht te nemen.
-
Valse diplomabezitters verdienen strafwerk
Rechtstreeks vanuit de zorgpraktijk blogt verpleegkundige Cato Habets over één van de grootste ergernissen onder zorgprofessionals: nieuwe ‘collega’s’ die met valse diploma’s aan de slag gaan, met alle gevaren van dien voor de kwaliteit van de zorg die ze leveren. Hoe gewetenloos deze leugenaars de sector binnen stappen, blijkt uit een illustratie van een whatsapp-gesprek, die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat…
-
Van Bouwbesluit naar Besluit Bouwwerken Leefomgeving voor zorginstellingen
Per 1 januari 2024 is het Bouwbesluit 2012 vervangen door het Besluit Bouwwerken Leefomgeving 2024. Tevens is de overheid voornemens om nog enkele wijzigingen door te voeren in het BBL per 1 juli 2024. In bijgevoegd document leest u achtergrondinformatie over de aanleiding, de wijzigingen en de gevolgen hiervan voor zorginstellingen.
-
Handelingskader doxing
Agressie en geweld tegen hulpverleners is helaas een structureel maatschappelijk probleem.
Een relatief nieuw fenomeen op dat gebied is Doxing. Dan gaat het om het (digitaal) aanbieden of verspreiden van identificerende persoonsgegevens, met de intentie om vrees aan te (laten) jagen, ernstige overlast aan te (laten) doen of de medewerker in zijn ambt of beroep ernstig te (laten) hinderen.
De impact van doxing op de medewerker en zijn of haar thuisfront kan groot zijn. Daarom is het van groot belang dat de medewerkers de juiste preventie, zorg en nazorg wordt aangeboden door de werkgever.