Artikelen

Resultaten

195 artikelen voor 'Vastgoed en wonen'

  • Tweede Kamer: ‘Ook ons geduld is op’

    In de laatste week voor het kerstreces nam de Tweede Kamer maar liefst elf moties aan die van belang zijn voor de gehandicaptenzorg. De regering moet de uitvoering van het VN-verdrag Handicap kabinetsbreed meer urgentie te geven en concrete stappen zetten richting de naleving. Ook vraagt de Tweede Kamer aan de regering om álle conclusies en aanbevelingen van het VN-comité Handicap in de werkagenda’s op te nemen en hier haalbare en concrete doelstellingen over te formuleren. De Tweede Kamer wil daarnaast dat de subsidieregeling voor het bouwen van woningen voor zorgbehoeftige ouderen ook open wordt gesteld voor woningbouw voor ouderen met een beperking. Sommige moties werden breed gesteund, andere stemmingen waren spannend: NSC gaf de doorslag door bij enkele moties als enige coalitiepartij vóór te stemmen.

    Staatssecretaris Maeijer neemt de wensen van Ieder(in) in ontvangst
  • Zorgpartijen vragen aandacht voor netcongestie

    Het overvolle elektriciteitsnet in Nederland heeft negatieve gevolgen voor de verduurzaming van de zorgsector. Instellingen met duurzame nieuwbouw zonder gasaansluiting moeten vaak lang wachten op een aansluiting op het elektriciteitsnet. Ook bij bestaande bouw kan vaak niet worden voldaan aan de toenemende vraag naar energie. Dit zet de kwaliteit van zorg onder druk en vertraagt de energietransitie.

    Energie
  • Ouderen met beperking de deur gewezen

    Woningcorporatie Ymere en zorgorganisatie Philadelphia werken samen aan een prachtig nieuwbouwproject in Amsterdam-Noord: de bouw van 141 woningen, waarvan er 89 bestemd zijn voor ouderen met een Wlz-indicatie die samen een community gaan vormen. Het ministerie van VWS stelt voor dit soort initiatieven subsidies beschikbaar om de woningen ‘zorggeschikt’ te maken. Zorgkantoor Zilveren Kruis ondersteunt het initiatief.

    gesloten deur
  • Brief aan informateur: prioriteer inclusie en investeer in gehandicaptenzorg

    VGN stuurde op 20 december een brief aan Ronald Plasterk, de informateur die zich over de kabinetsformatie buigt. In de brief vraagt de VGN aandacht voor een drietal uitdagingen waar een nieuw kabinet voor staat, als het gaat om de gehandicaptenzorg: meedoen, de arbeidsmarkt en de complexe zorg. Bij elk thema staan concrete voorstellen waar de VGN graag samen met het nieuwe kabinet aan wil werken.

    Foto van het torentje in Den Haag en de hofvijver
  • Nieuwe Kamerleden uitgenodigd samen te werken aan inclusie en goede gehandicaptenzorg

    Vertegenwoordigers van de gehandicaptenzorg en mensen met een beperking feliciteren nieuwe Tweede Kamerleden met hun beëdiging op 6 december. In een videoboodschap nodigen Boris van der Ham (voorzitter VGN), Ellis Jongerius (directeur LFB), Illya Soffer (directeur Ieder(in)) en Luka Doppen (begeleider in de gehandicaptenzorg) hen uit om de komende jaren samen te werken aan een echt inclusieve samenleving en goede gehandicaptenzorg.

  • Regeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) opent 18 september

    18 september 2023 opent de tweede tranche voor de Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA). De subsidieregeling is op een aantal aspecten gewijzigd ten opzichte van de eerste tranche. In dit artikel worden de belangrijkste wijzigingen besproken.

    Afbeelding van iStock gekocht, gaat over vastgoed
  • Gehandicaptenzorg financieel in het nauw: 'Het is een fors stootje dat op ons afkomt'

    Kan de gehandicaptenzorg in Nederland tegen een stootje? Binnen de sector neemt niet alleen de financiële druk toe, ook de complexiteit van de zorgvragen neemt toe en het aantal zorgvragen, terwijl er minder zorgprofessionals beschikbaar zijn. Hoeveel veerkracht heeft de sector? Drie bestuurders aan het woord: Elze Vonk (Alliade), Emmeke van Eersel (Middin) en Han van Esch (Philadelphia). ‘We kunnen tegen een stootje, maar het is een samenspel van zaken die het wel erg ingewikkeld maakt.’

     Podcast 1 Donkere Wolken
  • Noodkreet zorgsector om dreigende stop vastgoedinvesteringen

    Door oplopende kosten en bezuinigingen van de overheid kan de zorgsector de noodzakelijke vastgoedopgaven niet meer realiseren. Er dreigt een investeringsstop, waardoor 50.000 zorgeenheden op termijn zullen verdwijnen. Om het tij te keren verstuurden de zorgorganisaties en -branches vandaag een noodkreet, vastgelegd in het manifest ‘Opgave zorgvastgoed haalbaar houden’ naar de leden van de Vaste Kamercommissie VWS.

    Nieuwbouw