Artikelen
Zoeken
Filters
Resultaten
8 artikelen voor 'Kwaliteit'
-
Chris Kuiper over het nieuwe boek van Gijs van Gemert: een pleidooi voor andere zorg, maar ook een handvat
Gijs van Gemert helpt je om vragen opnieuw te stellen, al dacht je dat je de antwoorden al wist. Dat schrijft Chris Kuiper, voorzitter van de Landelijke Stuurgroep Kwaliteitskompas, naar aanleiding van diens boek over ‘Kwaliteit van bestaan voor bewoners én begeleiders’. ‘Een goed model of een goede theorie ontslaat je nooit van de verplichting zelf te denken.’
-
‘Het luisteren naar de ervaringen van cliënten is nooit klaar’
Als voorloper in de zorg, maakt de gehandicaptenzorg gebruik van cliëntervaringsinstrumenten. Hiermee worden de ervaringen van cliënten gemeten en gebruikt om de zorg te verbeteren. Zorgorganisaties kunnen uit een zogenoemde VGN-Waaier een cliëntervaringsinstrument kiezen, die het beste past bij hun organisatie. Dat is uniek, aldus hoogleraar Petri Embregts. Ze schreef mee aan een wetenschappelijk artikel over de ontstaansgeschiedenis van de Waaier, zodat goede voorbeelden gedeeld worden.
-
Zelfverwonding bij mensen met een verstandelijke beperking; van berusting naar alertheid
Elske brengt zichzelf ernstige verwondingen toe in het gezicht. Om dat te voorkomen zit ze vast in een rolstoel en draagt ze armkokers, maar dat is een grote beperking van haar bewegingsvrijheid. Ouders en zorgprofessionals besloten hiertoe, omdat er geen andere oplossing leek te zijn. Er was sprake van berusting. Jaap van den Heuvel, coördinator bij CCE, beschrijft hoe het CCE zelfverwonding steeds beter probeert te begrijpen en te verminderen: van berusting naar alertheid.
-
Van grote thema’s en klein kijken naar kwaliteit van bestaan
'Wat is bepalend voor de kwaliteit van bestaan?' Ik vraag het aan een deelnemer van een Meerzorg Ontwikkeltraject. Ze denkt even na en antwoordt dan: 'Dat er aan iemands basisbehoeften en autonomie recht wordt gedaan'. Mijn vervolgvraag luidt: 'En wat is bepalend voor jouw eigen, persoonlijke kwaliteit van bestaan?'. Er volgt opnieuw een korte denkpauze, en dan: 'Lekker eten, een wijntje erbij. Een goed boek, naar de film, winkelen, dat soort zaken'. Kijk, toen hadden we een gesprek!
-
25 Jaar duwen en trekken
De afgelopen 25 jaar waren roerige tijden voor de Nederlandse gehandicaptenzorg: van de beweging van Kritische Ouders, naar 'menswaardige professionalisering' tot Wmo en Participatiewet. Welke ontwikkelingen hadden impact? En hoe nu verder? Dr. Martin Schuurman, zelfstandig onderzoeker en adviseur, eigenaar Kalliope Consult en voormalig directeur van onderzoeksinstituut BBI, schrijft erover in deze blog.
-
De LFB, 25 jaar jong!
Om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking de ondersteuning krijgen waaraan zij behoefte hebben, werkt de VGN samen met allerlei andere organisaties. Een bijzonder kleurrijke bloem in dit boeket is de LFB, de organisatie voor en door mensen met een beperking. Zij slagen erin anderen die betrokken zijn bij de ondersteuning van mensen met een beperking op een andere manier naar hen te laten kijken.
-
Vastgelopen situaties: een frisse blik van buiten helpt
Soms komt de begeleiding van iemand met een beperking in een negatieve spiraal terecht. Ingesleten patronen zijn daar vaak de oorzaak van. Het is belangrijk dat zorgprofessionals dit tijdig inzien. In 80 procent van deze situaties biedt het betrekken van CCE nieuw perspectief. Zoals in het geval van Bas.
-
Mooie verhalen over leven met een zorgintensief kind
De verhalen in het jubileumboek van Lotje@co vragen erom met volle aandacht te worden gelezen. Thuis, weggekropen in een hoekje van de bank, met zacht licht en een pot thee erbij en alle tijd van de wereld. Niet alleen door ouders, maar ook door professionals. Dat schrijft Dickie van de Kaa, directeur van KansPlus.