Artikelen

Resultaten

333 artikelen voor 'Jeugd'

  • Aan de slag met - vooraanmelden voor - beroepsregistratie jeugdhulpprofessionals

    Biedt uw organisatie jeugdhulp? Dan dient u de norm van de verantwoorde werktoedeling toe te passen. Deze norm houdt in dat de professionals in uw organisatie werk verrichten dat aansluit bij hun expertise en vakbekwaamheid, maar ook dat voor bepaalde werkzaamheden geregistreerde professionals in moeten worden gezet. Wat betekent deze norm voor jeugdhulpaanbieders in de gehandicaptenzorg? En hoe kunt u, in dit overgangsjaar 2015, aan de slag gaan met (het vooraanmelden voor) beroepsregistratie?

  • 'Met 18 jaar ben je (nog) niet volwassen'

    Veel jongeren die uit de (gedwongen) jeugdhulp komen, hebben ook na hun 18e jaar ondersteuning nodig. Om verschillende redenen komt deze ondersteuning niet altijd van de grond. Dat constateert de Inspectie SZW in het onderzoek 'Met 18 jaar ben je (nog) niet volwassen'. De decentralisaties bieden gemeenten de mogelijkheid om de problemen van jongeren levenslang en levensbreed aan te pakken. Inspectie SZW onderzocht in hoeverre gemeenten hierin slagen én in hoeverre gemeentelijke afdelingen werk en inkomen betrokken zijn bij de integrale ondersteuning van de jongeren.

  • 'Vergeten groep' eindelijk in de Wet langdurige zorg

    De VGN is blij met de oplossing van staatssecretaris Van Rijn voor de 'vergeten groep'  kinderen en volwassenen die thuis wonen en veel zorg en ondersteuning nodig hebben. Sinds de zomer pleit de VGN, samen met Ieder(in), ervoor om deze kwetsbare groep direct toegang te geven tot de Wet langdurige zorg (Wlz). Eerder maakte Van Rijn al bekend dat 4.000 mensen die thuis intensieve zorg en toezicht nodig hebben per 1 januari 2015 in de Wlz kunnen stromen. Vandaag werd duidelijk dat ook de overige 10.000 cliënten, waaronder iedereen met een indicatie voor kortdurend verblijf, een beroep op de Wlz kunnen doen. 

  • ‘De puberteit bestaat, doe er wat mee’

    Zouden jongeren met ernstige meervoudige beperkingen niet puberen? Mooi wel. Maar informatie is er niet over te vinden. Dus schreven twee orthopedagogen van Amerpoort er zelf een boek over. ‘Moet je je voorstellen, dat je je hele leven naar kleutermuziek moet luisteren!’

    Pubers laten van zich horen
  • ‘Er moet beter naar de wachtlijsten worden gekeken’

    Verschillende media besteedden aandacht aan kinderen en volwassenen met een complexe zorgvraag die moeilijk plaatsbaar zijn. Nieuwsuur liet een aantal schrijnende situaties zien waarin ouders geen zorginstelling kunnen vinden voor hun kind, met als gevolg een onhoudbare thuissituatie. Ook bestuurder Kees Erends van ’s Heeren Loo kwam aan het woord en pleitte voor investeringen in de gehandicaptenzorg. 

  • ‘Participatie is meer dan meedoen’ 

    Sinds 2018 heeft zorgorganisatie Koraal een ontwikkelagenda Participatie. Bij De La Salle, het orthopedagogisch behandel- en expertisecentrum, participeren cliënten opvallend goed op alle leefgebieden. Silas is voorzitter van de cliëntenraad.

    Koraal De La Salle
  • ‘We willen niet schoppen, we willen gezien worden’

    Ouderschap van mensen met een verstandelijke beperking kun je vanuit verschillend perspectief bekijken. Klinisch psycholoog Marja Hodes en ‘dochter van’ Jennie Prins gingen met elkaar in gesprek om een boek te maken voor kinderen van deze ouders. ‘Had ik maar zo’n boek gehad.’

    witte bloem van onder gefotografeerd
  • ‘Zij willen geen zorg van een zorginstelling’

    Kwetsbare jongeren die op hun achttiende geen zorg meer willen – wat valt daaraan te doen? Onderzoekers pleiten ervoor de vrijwillige mogelijkheden te versterken. Organisaties als Humanitas DMH, zijn daar al mee bezig.

    verjaardagstaart met kaarsjes met letters