Visiedocument Administratieve Lasten

Iedereen onderkent het belang van zo laag mogelijke administratieve lasten. De VGN heeft een visiedocument opgesteld, waarin zij aangeeft hoe zij tegen administratieve lasten aankijkt; wat zij hier zelf in doet en wat zij van anderen hierin verwacht.

Administratieve lasten, het moet anders

Krappe budgetten, tekort aan personeel en de behoefte om het werkplezier te vergroten zijn allemaal ontwikkelingen die maken dat het van groot belang is dat de administratieve lasten omlaag gaan. Deze lasten zijn namelijk nu veel te hoog. Dit moet en kan anders.

Wat doet de VGN en wat verwachten wij van anderen

In de praktijk zien we mooie voorbeelden van hoe het anders kan. Het lukt aanbieders en systeempartijen, vaak in de vorm van pilots en experimenten, om administratieve processen anders vorm te geven en zo de administratieve lasten te verlagen. Het structureel verlagen van de administratieve lasten gaat zeker niet vanzelf. De VGN vindt het belangrijk om aan te geven waar zij voor staat en hoe zij tegen dit vraagstuk aankijkt. In het visiedocument staat hoe de VGN dit wil bereiken.

Dit document is bedoeld voor de vereniging zelf en kan helpen om te reflecteren op de eigen rol van de leden in dit vraagstuk. Hiernaast is het document gericht aan verschillende stakeholders van de VGN. Daarmee geeft het helderheid over waar de VGN voor staat en doet het gerichte aanbevelingen om de administratieve lasten structureel te verminderen. 

Cultuurverandering

Naast concrete acties  is er ook een cultuurverandering nodig. De VGN wil dat controle en verantwoording plaatsmaakt voor een cultuur waarin vertrouwen in de professionaliteit van zorgmedewerkers centraal staat. Het uitgangspunt moet zijn dat zorgmedewerkers verantwoording over hun werk willen afleggen. Die verantwoording moet over het werk in de praktijk gaan en niet over extern van boven opgelegde normen. Deze cultuurverandering is niet alleen een taak van systeempartijen, maar ook van onszelf. 

Visiedocument Administratieve Lasten

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Mark van IJzendoorn
Telefoonnummer
06-12547703
Mark van IJzendoorn

Deze pagina is een onderdeel van