Uitvraag inzet AI-systemen tegen registratielast

NictiZ, de Nederlandse kennisorganisatie voor digitale informatievoorziening in de zorg, doet een uitvraag naar inzet van AI-systemen ter vermindering van registratielast bij zorgorganisaties. Ze willen hiermee in beeld brengen welke ontwikkelingen spelen en deze aan elkaar koppelen om zo versnelling te genereren. Jouw input is welkom.

Draad met daaraan knijpers die tekstwolkjes met een uitroepteken en vraagteken vastklemmen

Waarom doet NictiZ deze uitvraag?

Registratielast is een groot en urgent probleem voor zorgaanbieders over sectoren heen. Er zijn verschillende manieren om daarmee om te gaan. Een van deze manieren is de inzet van AI-systemen. In Nederlandse pilotprojecten kijken sommige zorgaanbieders al hoe AI-systemen, bijvoorbeeld Autoscriber, kunnen worden ingezet voor een gemakkelijkere en efficiëntere registratie van gegevens. De pilots staan geïsoleerd ​​en veel potentieel gaat verloren omdat de vele betrokkenen momenteel niet van elkaar leren.  

De uitvraag wordt gedaan om kennis te ontsluiten. Welke projecten zijn er, ook in de langdurige zorg? Wat zijn knelpunten en gevonden oplossingen daarvoor? De resultaten worden inzichtelijk gemaakt met de partners (waaronder VGN) en vervolgens gedeeld met de sector. Door de (pilot)projecten in kaart te brengen, de initiatiefnemers bij elkaar te brengen en bekend te maken bij grote publiek hopen we deze ontwikkeling te versnellen

Hoe kan je meedoen?

Ben je werkzaam voor een zorgorganisatie die AI-systemen inzet voor gegevensregistratie, of dit heeft geprobeerd? Vul dan de vragenlijst van NictiZ in via deze link. De deadline is 30 september.  

De vragenlijst is ook voor ondernemers, ontwikkelaars en adviseurs van AI-systemen voor gegevensregistratie. Als je denkt dat je niet de juiste persoon bent voor deze vragenlijst, maar je kent wel iemand anders voor wie dit geschikt is, wordt het gewaardeerd als je dit met hen deelt.  

VGN vindt technologische ontwikkeling belangrijk

De VGN vindt technologie en innovatie essentieel om te kunnen werken aan de ambities van de gehandicaptenzorg (zoals te lezen in onze Visie2030). Samen met andere brancheorganisaties, kennisorganisaties en ontwikkelaars werkt de VGN daarom mee aan deze uitvraag . Net als Nictiz vinden het belangrijk dat ook de langdurige zorg een plek krijgt bij deze uitvraag, omdat vraagstukken waarop deze ontwikkelingen een antwoord geven ook in de langdurige zorg spelen.  

Meer informatie over deze uitvraag vind je op de website van NictiZ. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Nictiz, in samenwerking met Academy Het Dorp, ActiZ, GGZ Nederland, Health-RI, InEen, NL-AIC, Vilans, VGN, V&VN en Zorgthuisnl.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Eva Huitink
Telefoonnummer
Eva Huitink

Deze pagina is een onderdeel van