Ouderen met beperking de deur gewezen

Woningcorporatie Ymere en zorgorganisatie Philadelphia werken samen aan een prachtig nieuwbouwproject in Amsterdam-Noord: de bouw van 141 woningen, waarvan er 89 bestemd zijn voor ouderen met een Wlz-indicatie die samen een community gaan vormen. Het ministerie van VWS stelt voor dit soort initiatieven subsidies beschikbaar om de woningen ‘zorggeschikt’ te maken. Zorgkantoor Zilveren Kruis ondersteunt het initiatief.

gesloten deur

Selectief

So far so good. Ware het niet dat 26 van de toekomstige bewoners niet alleen oud zijn, maar ook een verstandelijke beperking hebben. Op grond van deze beperking hebben ze in het verleden een Wlz-indicatie gekregen. Voor het ministerie reden om deze specifieke groep ouderen niet voor deze gesubsidieerde woningen in aanmerking te laten komen. System says no. En daarmee wordt dit project waarvan iedereen wil dat het er komt, onmogelijk gemaakt. 

Gemiste kans

Het ministerie heeft wellicht volgens de letter van de wet gelijk met deze interpretatie. Maar dit kan niet de bedoeling zijn. Immers, ouderen met een verstandelijke beperking worden op deze manier bij voorbaat uitgesloten van faciliteiten voor ouderen zonder beperking die pas later de Wlz instromen. Een bizarre en volstrekt onredelijke uitwerking. Dan komt er een veelbelovende nieuwe woonvorm voor ouderen – tussen thuis en verpleeghuis – en dan verzuimen we om ‘m inclusief te maken…

All inclusive

De beste oplossing is natuurlijk om woningen voor mensen met een beperking,  jong en oud, onder de regeling te brengen. De win-win kan niet duidelijker: mensen met mogelijkheden leveren een bijdrage aan een zorgzame wijk en hebben er zelf baat bij. Zo werken we aan ons geschonden inclusieve blazoen bij de VN. Maar voor het Ymere-project komt dat te laat. Hoe hard men met Philadelphia ook werkt om de drempels uit deze veelbelovende woonvorm te verwijderen. 

Lerende overheid?

Gelukkig lezen we in het regeerprogramma van het kabinet-Schoof het volgende: “Het is dus van groot belang dat wetten begrijpelijk, uitvoerbaar en doenbaar zijn voor mensen en in de praktijk werken zoals de bedoeling is. Om dat te bereiken zet het kabinet in op (…) meer aandacht voor de werking van wetten voor burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Een lerende overheid is hiervoor cruciaal: een overheid die beleid en regelgeving evalueert, blijft verbeteren en altijd op zoek gaat naar de meest passende oplossing.”

Lef tonen

Nou, de werking van de huidige subsidieregeling is meteen een goede lakmoesproef. De passende oplossing voor de 26 woningen ligt voor de hand. En laat de subsidieregeling nu net die bevoegdheid bieden aan de minister om ongewenste effecten bij te sturen. Het enige wat nodig is, is lef om niet naar de letter, maar naar de geest van deze regeling te besluiten over de gevraagde subsidie. Hé… dat woord ‘lef’. Het regeerprogramma bleef zonder titel, maar op het hoofdlijnenakkoord stond even daarvoor wél een vlag: ‘Hoop, lef en trots’. Kom op, haal deze deur van het slot!

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Theo van Uum
Telefoonnummer
Theo van Uum

Deze pagina is een onderdeel van